Η ΕΚΤ αγοράζει 150 δισ. ευρώ ομόλογα της Ιταλίας

Η ΕΚΤ αγοράζει 150 δισ. ευρώ ομόλογα της Ιταλίας Facebook Twitter
2

Τη στιγμή που από τις Βρυξέλλες λένε ότι η Ελλάδα κρατούσε «ομπρέλα» ενώ «έβρεχε» χρήμα στην Ευρωζώνη, το οποίο ανακούφιζε τις πιεσμένες από τις αγορές κεντρικές τράπεζες των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανακοινώθηκε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσουν συνολικά ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας συνολικά 150 δισ. ευρώ.

Η αγορά γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που μόλις ξεκινά η ΕΚΤ, εκτός του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Η ΕΚΤ άρχισε χθες τις αγορές τίτλων κρατικού χρέους χωρών μελών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας η οποία προβλέπεται να οδηγήσει στη χορήγηση ρευστότητας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 30% ως τα τέλη του προγράμματος λόγω των αγορών κρατικών ομολόγων, εγγυημένων τιτλοποιημένων ομολογιών και καλυμμένων αξιόγραφων, ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας σε έγγραφο που δημοσίευσε. Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 130 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα αξίας 20 δισεκ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ιταλίας θεωρεί ότι ήδη, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει επιπτώσεις στις χρηματαγορές.Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,9% την περίοδο από την 5η Νοεμβρίου, λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να συζητάει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και την 22η Ιανουαρίου, όταν ορίστηκε η ημερομηνία έναρξής του, εξήγησε η ιταλική κεντρική τράπεζα.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Στην Ιταλία το spread με τον Renzi έπεσε κάτω απ'τις 100 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ονόμαζε τον Renzi νεοφιλελεύθερο, για τις μεταρρυθμίσεις που κανει. Π. χ. περιορίζει πολύ την δύναμη των συνδικαλιστών και οι απολύσεις γίνονται ευκολότερα και διάφορες άλλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας. Λέγεται Jobs Act. Η ανεργία ήδη έπεσε 0,5% και η ανεργία των νέων κατά 2%. Δεν γνωρίζω 100% τι περιέχει το Jobs Act, αλλά καλά θα ήταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πάρουν παραδείγματα, μιας και ο Renzi είναι και σοσιαλδημοκράτης.