Τι ισχύει για τις μετεγγραφές - Το υπουργείο Παιδείας δίνει διευκρινίσεις

Τι ισχύει για τις μετεγγραφές - Το υπουργείο Παιδείας δίνει διευκρινίσεις Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

Σύγχυση έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή που υπέβαλαν οι Αρχιτεκτονικές σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους που προβλέπει τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έθεσε ακόμα πλαφόν στις μετεγγραφές κρίνοντας ότι θα γίνονται με ανώτατο όριο, το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%.

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο μετά το Πάσχα, για τις μετεγγραφές. Μιλώντας στον ANT1 είπε ότι θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα κάλεσε τις διοικήσεις των αρχιτεκτονικών σχολών να επιδείξουν ανοχή για φέτος σχετικά με τις μετεγγραφές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, διευκρινίζει ότι εκτός από τις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές που έκαναν την προσφυγή, η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ. Ως προς τις υπόλοιπες σχολές, το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τις διοικητικές τους αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές «αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικοί, έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική - όπως και εκ των υστέρων αποδεικνύεται - χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών».

Επίσης, τονίζεται ότι μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου, μετά το Πάσχα, σε ό,τι αφορά τους περίπου 150 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, των οποίων η μετεγγραφή κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική, το υπουργείο, έχοντας την έγνοια των φοιτητών και των οικογενειών τους, θα μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει ανακύψει, προκειμένου να τους καλύψει.

«Το υπουργείο Παιδείας ήταν ενάντια στην προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Οι διοικήσεις των δύο σχολών δεν δέχθηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που έγιναν με γνώμονα να μην διαταραχθεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών», επισημαίνει ακόμα ο Α. Μπαλτάς.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ