Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών από πλευράς ατμόσφαιρας, έχουν γίνει «κάπως πιο εποικοδομητικές», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει χρόνος για θεαματικό αποτέλεσμα. Δήλωσε ακόμα ότι έχει περιορισμένες προσδοκίες από το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ανέφερε ότι πριν από τη συνεδρίαση θα συναντηθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Οι προσδοκίες μου για τη Δευτέρα δεν είναι πολύ μεγάλες. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν σήμερα εδώ. Αυτό δεν είναι κάτι θεαματικό. Συναντιόμαστε συχνά και τηλεφωνιόμαστε ακόμη πιο συχνά. Έχω με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου πολλές φορές συχνότερη επικοινωνία από ό,τι με τους συναδέλφους μου στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο», είπε ο Σόιμπλε σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει προφανώς κάπως πιο εποικοδομητικές, αλλά σε ό,τι αφορά την ουσία, πολλές φορές υποτιμάται πόση δουλειά πρέπει να γίνει και δεν έχω την πρόθεση να το επιβαρύνω αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Πιστεύω ότι για την Δευτέρα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα. Σήμερα είναι Πέμπτη, αυτό δεν είναι στο πλαίσιο του εφικτού», πρόσθεσε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, δήλωσε ότι του το ζήτησε και εκείνος, ενώ διευκρίνισε ότι είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. «Πρέπει να προχωρήσουμε και βέβαια είναι δύσκολο», σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με χθεσινές δηλώσεις του ότι μόνο η η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα, ο Σόιμπλε διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα είναι θετική.
«Από όπου μπορούν να πάρουν βοήθεια, υπέροχα! Και αν δεχθούν βοήθεια από την Ρωσία, υπέροχα! Χαίρομαι! Αλλά δεν θα είναι ποτέ ούτε κατά προσέγγιση στο ύψος της βοήθειας που η Ελλάδα ήδη χρειάστηκε, ήδη έλαβε και ακόμη χρειάζεται. Και η Κίνα ενδιαφέρεται ως επενδυτής για σχέδια αποκρατικοποίησης. Αλλά δεν χαρίζει τα λεφτά της. Και γιατί θα έπρεπε; Οι Κινέζοι έχουν μεγάλα προβλήματα και η Ρωσία έχει πολλά δικά της προβλήματα», δήλωσε, τονίζοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας μιλάμε για τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.
Όπως είπε, μιλώντας χθες σε μαθητές, εξήγησε ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν χρηματοδοτήσαμε τράπεζες, αλλά φροντίσαμε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να παραμείνει σε λειτουργία. Υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε διαθέσει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για να κρατήσει το γερμανικό τραπεζικό σύστημα σε λειτουργία, όχι για τους τραπεζίτες. «Όπως πάντα, ζήτησα από τους νέους ανθρώπους να μην είμαστε αλαζόνες - και σίγουρα όχι απέναντι στους Έλληνες, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αλλά τις πολιτικές ευθύνες φέρουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σε κάθε χώρα. Κάνω το καλύτερο και έχω ευθύνη, βάσει του γερμανικού νόμου και των ευρωπαϊκών συνθηκών», τόνισε.
«Η Ευρώπη λειτουργεί όπως κάθε κοινότητα. Όταν αυτοί που είναι σε καλύτερη κατάσταση βοηθούν εκείνους που αυτή τη στιγμή είναι σε χειρότερη κατάσταση. Αυτό βεβαίως πρέπει να έχει νόημα. Για αυτό πρέπει εκείνοι που χρειάζονται βοήθεια να συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο, ώστε η βοήθεια να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο ο οποίος να έχει νόημα. Είναι το βαρέλι χωρίς πάτο που δεν έχει νόημα», κατέληξε.