Telegraph: Η Ελλάδα καθυστερεί τη δόση στο ΔΝΤ. Τι θα συμβεί μετά;

Telegraph: Η Ελλάδα καθυστερεί τη δόση στο ΔΝΤ. Τι θα συμβεί μετά; Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
1

Τα επόμενα βήματα μετά το αίτημα της Ελλάδας να μην πληρώσει σήμερα τη δόση των 300 εκ. προς το ΔΝΤ περιγράφει η εφημερίδα Telegraph, με μορφή ερωταπαντήσεων.

— Τι έχει συμβεί στην Ελλάδα;
Η Αθήνα αρνήθηκε να πληρώσει 305 εκατ €, στο ΔΝΤ, την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμφωνία διάσωσης.

— Αυτό σημαίνει ότι έχει αθετήσει το χρέος της;
Τεχνικά όχι. Η Αθήνα επικαλέστηκε έναν κανόνα που δημιούργησε το ΔΝΤ στη δεκαετία του 1970, ο οποίος επιτρέπει στις χώρες να πληρώνουν «πακέτο» με τη μορφή μεγάλης δόσης στο τέλος του μήνα, τις πολλές μικρότερες. Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα αν θα καθυστερήσει τρεις επιπλέον πληρωμές ύψους 312 εκ. στις  12 Ιουνίου, 573 εκ. στις 16 Ιουνίου και 343 εκ. στις 19 Ιουνίου. Η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να επιστρέψει  1,6 δις € που οφείλει. Μετά την ημερομηνία αυτή, θα είναι επίσημα σε "καθυστέρηση" σε σχέση με το Ταμείο.

— Είναι αυτή η ενέργεια άνευ προηγουμένου;
Η Ζάμπια το έκανε αυτό στη δεκαετία του 1980.

— Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Η Ελλάδα θα έχει ένα σκληρό δίλημμα στις 30 Ιουνίου, καθώς αντιμετωπίζει επίσης την καταβολή 1,5 δις. σε συντάξεις του δημόσιου τομέα και σε μισθούς στο τέλος του μήνα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταβάλλει τους μισθούς στους εργαζομένους της.

— Και αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ;
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, ακόμα και μετά τις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα θα έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, αναλάβει δράση. Ένα μήνα μετά από αυτό, μια χρεοκοπία  θα μπορούσε να κηρυχθεί ως «μια καταγγελία σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους, η οποία εκδίδεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το διοικητικό συμβούλιο".
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είναι η πρώτη προηγμένη οικονομία που το πράττει και θα ενταχθεί στην κατηγορία χωρών όπως το Περού, το Σουδάν, η Λιβερία και η Σομαλία. Θα της απαγορευτεί η πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, και θα χάσει την αξιοπιστία της στην αγορά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM