Τις 6 επιλογές που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας ύψους 12 δισ. ευρώ, αποκαλύπτουν οι Financial Times, επικαλούμενοι το σημείωμα που συζητά σήμερα το EuroWorking Group.
Μεταξύ αυτών των επιλογών, βρίσκεται η χρήση του πανευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης (ΕFSM), γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ιδέα του να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. που απομένουν στο ταμείο έχει υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συνδρομή της Γαλλίας. Η Βρετανία θεωρούσε ότι υπήρχε συμφωνία το 2012 να μη χρησιμοποιηθεί ξανά το ταμείο, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υποστηρίξει ότι η συμφωνία είναι πολιτική και όχι νομική. Ο ΕFSM θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με συμφωνία της σταθμισμένης πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ.
Got my hands on #Greece bridge financing options memo for 8:30am euro working group call. Details at @fastFT here: http://t.co/McVpFtZp6h
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) July 14, 2015
Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως η Ελλάδα χρειάζεται 7 δισ. ευρώ μέχρι τη Δευτέρα, εν μέρει για να πληρώσει τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Εάν η Αθήνα δεν καταβάλει αυτά τα χρήματα, η ΕΚΤ ενδέχεται να αποσύρει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Άλλες επιλογές που φέρεται να εξετάζονται περιλαμβάνουν διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης ή τη μεταφορά των 3,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ είτε ως δάνειο στην Αθήνα είτε ως επιδότηση.
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η μεταφορά «ρυθμιστικών» κεφαλαίων από εθνικά ταμεία των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, η τιτλοποίηση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων ή η χρήση υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ για την ανάπτυξη, για τα οποία η Αθήνα είναι μεν επιλέξιμη, όμως κανονικά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων.
Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.
σχόλια