El Pais: Ο Ολάντ εκμεταλλεύεται την ελληνική κρίση για βαθιές τομές στην ευρωζώνη

El Pais: Ο Ολάντ εκμεταλλεύεται την ελληνική κρίση για βαθιές τομές στην ευρωζώνη Facebook Twitter
1

Η Γαλλία απέκτησε εξέχουσα θέση με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και τώρα θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την κρίση για να αλλάξει με βαθιές τομές την ευρωζώνη,  αναφέρει σε άρθρο της η ισπανική El Pais.

Σύμφωνα με το άρθρο οι σύμβουλοι του Ολάντ προτείνουν το σχηματισμό μιας πρωτοπορίας χωρών που θα συμφωνήσουν σε βασικά βήματα προς μια δημοσιονομική και κοινωνική ένωση. Μεταξύ αυτών των βημάτων είναι η καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού και ενός εναρμονισμένου εταιρικού φόρου.

«Πεπεισμένο ότι η νομισματική ένωση είναι αδύνατη χωρίς οικονομική ένωση, το Παρίσι θέλει να περιορίσει τις αποκλίσεις στην ευρωζώνη και  να διαπραγματευτούν τις αλλαγές αυτές με τη Γερμανία», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει επαναλάβει ότι η ζώνη του ευρώ πρέπει να έχει τη δική της οικονομική διακυβέρνηση , με έναν Επίτροπο για τον Προϋπολογισμό και ένα σχέδιο για τον εκδημοκρατισμό του Ευρωκοινοβουλίου.  Αυτές οι ελλείψεις οδήγησαν σύμφωνα με τους γάλλους στο χείλος του γκρεμού με την ελληνική κρίση.

«Ο Ολάντ έχει τη βούληση και την ικανότητα να το κάνει" , δηλώνει ένας από τους συμβούλους του ενώ ο σοσιαλιστής βουλευτής Philip Cordery, υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στο κόμματου λέει ότι η Γαλλία θέλει τώρα να υποστηρίξει τις θέσεις της.

Οι κύριες γαλλικές προτάσεις είναι οι εξής:

-Κοινή οικονομική κυβέρνηση για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

-Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ως εργαλείο για την ταχεία επέμβαση και την αλληλεγγύη.

Ένας  προϋπολογισμός στην ευρωζώνη.

-Αποτελεσματική τραπεζική ένωση, πέρα από την τρέχουσα κεντρική εποπτεία των τραπεζών, με την εγγύηση των καταθέσεων και μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της φυγής κεφαλαίων.

-Κοινοβούλιο των χωρών της ευρωζώνης.

-Παρόμοιους κατώτατους μισθούς  για να αποφευχθεί το σημερινό «κοινωνικό ντάμπινγκ» μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

-Φορολογία των επιχειρήσεων κατά των πρακτικών ντάμπινγκ  και αθέμιτου ανταγωνισμού με τοποθέτηση και ειδικού εισαγγελέα.

-Ευρωπαϊκή συμπληρωματική ασφάλιση για την ανεργία.

Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει δηλώνει ο Clement Μπον, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τονίζοντας ότι η ηγεσία δεν μπορεί να ανήκει στο Βερολίνο διότι η ελληνική κρίση έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Σημειώνει επίσης ότι  ο Υπουργός Οικονομίας, Manuel Macron, έχει ήδη μιλήσει με τον Ιταλό και τον Ισπανό ομόλογό του.

Το Παρίσι θεωρεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να συμφωνηθεί με το Βερολίνο, αλλά, με τη σειρά του, δεν αποδέχεται την ευρωπαϊκή ηγεμονία. "Ο οικονομικός δυναμισμός του Βερολίνου δεν υπάρχει στον πολιτικό τομέα," λέει ο Ολάντ στο περιβάλλον του.

Την ίδια άποψη φαίνεται να μοιράζεται και η Ιταλία με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας να δηλώνει ότι το ευρώ πρέπει να πάψει να είναι αναστρέψιμο και η Ευρώπη πρέπει να οδηγηθεί απευθείας στην πολιτική ένωση.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια