Ένας Μαροκινός πρόσφυγας συμμετέχει στο Σπάρταθλον και γίνεται «Δρομέας Χωρίς Σύνορα»

Ένας Μαροκινός πρόσφυγας συμμετέχει στο Σπάρταθλον και γίνεται «Δρομέας Χωρίς Σύνορα» Facebook Twitter
0

Μια πρωτότυπη δράση με συμβολική σημασία πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου ο Μοχάμεντ, ένας πρόσφυγας από το Μαρόκο που ζει και εργάζεται στην Πάρο. Πρόκειται να συμμετάσχει στο Σπάρταθλον, τον ετήσιο διεθνή αγώνα υπερμαραθωνίου δρόμου 246 χιλιομέτρων που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1983 στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη. Με τη συμμετοχή του φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το συμβολικό ποσό των 246€ που αντιστοιχεί σε 1€ για κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής, για να ευχαριστήσει με αυτό τον τρόπο τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για την προσφορά τους στους πρόσφυγες αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Μοχάμεντ άφησε το Μαρόκο με την ελπίδα μιας ασφαλέστερης και πιο ελεύθερης ζωής στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο κατόρθωσε μετά από τέσσερις επίπονες προσπάθειες.  «Όταν άκουσα πρώτη φορά για το Σπάρταθλον δεν πίστεψα ότι υπάρχει τέτοια απόσταση χωρίς στάση. Με την παρότρυνση ενός καλού μου φίλου σήμερα, 3 χρόνια μετά, ανυπομονώ να βρεθώ στη γραμμή έναρξης. Τώρα αν θα τα καταφέρω ή όχι μέχρι τον τερματισμό είναι μια άλλη ιστορία. Φέτος, τρέχω για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να πω το δικό μου "ευχαριστώ" για όλες τις ζωές που έσωσαν, στη θάλασσα, στη στεριά και στα νοσοκομεία» αναφέρει ο Μαροκινός πρόσφυγας.

Ο Μοχάμεντ, πριν μεταμορφωθεί σε «Δρομέα Χωρίς Σύνορα», αφηγήθηκε σε εκπροσώπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την ιστορία του, με αφορμή την πρωτοβουλία του για τη συμμετοχή του στο Σπάρταθλον. «Έφυγα από το Μαρόκο κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, με το συναίσθημα ότι δεν μπορούσα να είμαι μέρος μιας κοινωνίας που δεν ανέχεται τον διαφορετικό τρόπο σκέψης. Το μοναδικό πράγμα που μπορούσα να απολαύσω εκεί ήταν το τρέξιμο. Ήταν η δική μου θρησκεία, η δική μου θεραπεία. Έφυγα από το Μαρόκο για την Τουρκία και μετά μέσω Έβρου ήρθα στην Ελλάδα. Προσπάθησα αρκετές φορές να φτάσω στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Σε κάθε προσπάθεια ήρθα αντιμέτωπος με το φόβο, την πείνα, τη δίψα, το θάνατο».

Πλέον ο Μοχάμεντ μένει στην Πάρο μόνιμα και βρίσκει περιστασιακές δουλειές. Έφτιαξε μάλιστα με τη φίλη του ένα γκρουπ στο Facebook που λέγεται "Paros Active" και προσπαθούν να προωθούν σπορ και χόμπι όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, το τρέξιμο αλλά και κοινωνικές δραστηριότητες όπως ο καθαρισμός δρόμων και παραλιών.

«Υποστηρίζω όλους τους πρόσφυγες. Αν δεν αισθάνεσαι ασφαλής ή ελεύθερος στην ίδια σου την πατρίδα, γιατί να μην μπορείς να ζήσεις κάπου αλλού; Το μήνυμά μου είναι: μην κρίνεις τον άλλον χωρίς να ξέρεις την κατάστασή του. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του. Αυτοί που περνάνε τα σύνορα δεν είναι εγκληματίες. Είμαστε όλοι άνθρωποι».

Η πλατφόρμα για crowdfunding με την καμπάνια του Μοχάμεντ: http://www.msfgifts.gr/en/campaign/246-km-msf

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ