Η αναπαραγωγή φωτογραφιών χωρίς απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο στον σύγχρονο διαδικτυακό κόσμο, με τους εμπλεκομένους συχνά να καταφεύγουν σε ένδικα μέσα προκειμένου να διεκδικήσουν το «φωτογραφικό» τους δίκιο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο «κλέφτης» είναι το Ισλαμικό Κράτος;
Σε αυτήν τη θέση ακριβώς βρέθηκε φέτος ο φωτογράφος Brian McCarty. Γνωστός για τις φωτογραφίες του με παιδικά παιχνίδια, ο McCarty ανακάλυψε κάποια στιγμή πως η τζιχαντιστική οργάνωση είχε κλέψει κι επαναχρησιμοποιήσει για προπαγανδιστικούς σκοπούς μια από τις φωτογραφίες του.
Από το 2012, ο McCarty δουλεύει ένα project με τίτλο «War-Toys», όπου αναπαριστά με παιχνίδια που βρίσκει σε πολεμικές ζώνες τις εμπειρίες που του αφηγούνται παιδιά από την πρώτη γραμμή του πολέμου και στη συνέχεια φωτογραφίζει το σκηνικό που στήνει.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος, βρισκόμενος το 2012 σε ένα σχολείο στη Γάζα, βρήκε μια παιδική ζωγραφιά ενός μικρού κοριτσιού, του οποίου ο μεγαλύτερος φόβος ήταν το να σκοτωθεί από ρίψη πυραύλου.
Ο McCarty αναβίωσε την εικόνα με παιχνίδια που είχε βρει στην πόλη, εν μέσω –όπως θυμάται- βομβαρδισμών σε κοντινά χωριά. Αυτή είναι η φωτογραφία που έβγαλε χρησιμοποιώντας πυραύλους-παιχνίδια και τη φιγούρα της Σταχτοπούτας:
Η συγκεκριμένη φωτογραφία αναπαράχθηκε τότε από πολλά μέσα σε όλον τον κόσμο, μέχρι που έπεσε και στην αντίληψη του Ισλαμικού Κράτους. Ο McCarty ανακάλυψε τι είχε συμβεί όταν κάποια στιγμή τον κάλεσε η Pixsy, μια υπηρεσία που βοηθά στην αναζήτηση και διεκδίκηση κλεμμένων φωτογραφιών.
«Την είχαν εκμεταλλευτεί και την είχαν αλλάξει» λέει ο McCarty στο PetaPixel.com. «Η σταχτοπούτα είχε αντικατασταθεί από μια θρησκευτική εικόνα, με μια φούσκα γύρω γύρω».
«Το να βλέπω τις προθέσεις μου για αυτό το project να διαστρεβλώνονται κατ' αυτόν τον τρόπο ήταν σαν γροθιά στο στομάχι» λέει ο McCarty. «Μια φωτογραφία για τον μεγαλύτερο φόβο ενός αθώου παιδιού είχε μετατραπεί σε κάτι που προωθούσε αυτόν ακριβώς το φόβο, ή τουλάχιστον την ιδεολογία του πολέμου και της δολοφονίας αθώων κατοίκων».
Παρόλο που στο παρελθόν ο McCarty έχει καταφέρει επιτυχώς να δικαιωθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις κλοπής, στην προκειμένη δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει. Η Pixsy κατάφερε βέβαια να κατέβει η φωτογραφία από sites όπως το Twitter και το Blogspot, αλλά ως εκεί- άλλωστε ποιος μπορεί να μηνύσει το Ισλαμικό Κράτος...
«Έχοντας βλάψει εμφανέστατα το φωτογράφο και με ένα δικό τους δίκτυο αξίας πάνω από 2 δισ. δολάρια, οι τζιχαντιστές σίγουρα θα μπορούσαν να αποζημιώσουν τον McCarty» παρατηρεί η Pixsy. «Αλλά όσο κατάφωρη κι αν είναι η παράβαση ούτε εμείς ούτε ο φωτογράφος δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δεχτούμε χρήματα από μια τρομοκρατική οργάνωση».