Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
0
Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ο κόσμος που έρχεται μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι όλοι πολύ φιλικοί, μας μιλάνε όλοι και μας λένε καλά λόγια, σε άλλες περιοχές δεν γίνεται αυτό... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το τέλειο σάντουιτς είναι αυτό που έχει πολύ καλό ψωμί σε πολύ μικρή ποσότητα, ώστε όταν το τρως, να νιώθεις τα υλικά πιο πολύ απ' ό,τι το ψωμί. Φρυγανισμένο ψωμί με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου. Φρέσκα λαχανικά, μαριναρισμένο ψάρι, αλλαντικά και κρέας και ποτέ, τίποτα προψημένο. Το ωμό κρέας ψήνεται στην πλάκα. Οι σάλτσες πρέπει να είναι σπιτικές και από αγνά υλικά. Η φιλοσοφία του σάντουιτς είναι η εξής: έχω κάποια υλικά και χρησιμοποιώ το ψωμί για να με βοηθήσει να τα φάω και όχι το αντίθετο. Από κει και πέρα, τα υλικά και οι ποσότητές τους είναι θέμα δοκιμής και εμπειρίας, δεν διδάσκονται πουθενά και δεν θα σου τα πει ποτέ κανένας». Έτσι φτιάχνεται το τέλειο σάντουιτς σύμφωνα με τον Νίκο και τον Κώστα που πριν από έναν μήνα άνοιξαν στην Πραξιτέλους το Big Mouth. Εκεί σερβίρουν το καλύτερο σάντουιτς της πόλης.

Ο Κώστας και ο Νίκος είναι αδέλφια και σκέφτονταν για καιρό να ανοίξουν ένα τέτοιο μαγαζί, όταν ακόμη δούλευαν στην οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας χάρτου. «Ο Κώστας μαγείρευε πάντα από χόμπι. Μάζευε συνέχεια στο σπίτι φίλους και οικογένεια και τους έκανε το τραπέζι», λέει ο Νίκος, ενώ βάζει τα ψωμιά στην ψηστιέρα για να φρυγανιστούν. «Επιλέξαμε το σάντουιτς γιατί είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Θέλαμε κάτι που να πιάνει πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας να είναι υγιεινό, να μην έχει πολλά τηγάνια και άλλα ανθυγιεινά να ικανοποιεί τα γούστα πολύ κόσμου. Σε ένα σάντουιτς μπορείς να κάνεις πάρα πολλά μέχρι και φαγητό μπορείς να βάλεις. Σκοπός μας είναι συνέχεια να ανανεώνουμε το μενού να βάζουμε νέες γεύσεις και νέα υλικά», λέει ο Κώστας που έχει βγάλει τις περισσότερες συνταγές των σάντουιτς. «Πριν ανοίξουμε ο Κώστας πειραματίστηκε πολύ με τις συνταγές, δοκίμαζε υλικά, έφτιαχνε σάντουιτς, καλούσε φίλους να έρθουν να δοκιμάσουν να πούνε την γνώμη τους. Γενικά πέρα από εμάς τους δύο όλη η προσπάθεια είναι συλλογική. Είναι και λίγο οι εποχές οπότε θέλει βοήθεια η κατάσταση», λέει ο Κώστας.

Το σάντουιτς είναι πρόκληση. Όσο εύκολο και να φαίνεται, τελικά είναι δύσκολο. Πρέπει να ικανοποιήσεις όλα τα γούστα ανάμεσα σε δύο ψωμιά. Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να φτιάξεις μια καρμπονάρα.

«Το Street Gourmet (€4,60 - παστράμι, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδια σοτέ, garlinese), που είναι δύσκολο γιατί πρέπει να έχεις σωστό παστράμι με την ιδανική ποσότητα λίπους. Το Tuna Luna (€4,00 - τόνος μαριναρισμένος, τυρί, μαρούλι, πίκλες, μαγιονέζα, βινεγκρέτ), μας αρέσει πολύ και το τρώμε συνέχεια». Εκτός από τις συνταγές του Κώστα στο Big Mouth έχει και κλασικές συνταγές για σάντουιτς: BLT (€2,80 - bacon, ντομάτα, μαρούλι, garlinese έξτρα αβοκάντο), Italiano (€3,60 - κεφτεδάκια με ιταλική σάλτσα, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδι και dijonnaise).

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Street Gourmet με παστράμι, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδια σοτέ και garlinese... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το σάντουιτς είναι πρόκληση. Όσο εύκολο και να φαίνεται, τελικά είναι δύσκολο. Πρέπει να ικανοποιήσεις όλα τα γούστα ανάμεσα σε δύο ψωμιά. Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να φτιάξεις μια καρμπονάρα. Είναι και παιδικό απωθημένο και ποιος δεν έτρωγε σάντουιτς μικρός», λέει ο Νίκος.

«Αν και μέναμε πάντα στην Νέα Σμύρνη έχουμε μία αγάπη για το κέντρο και θέλαμε το μαγαζί να το ανοίξουμε εδώ. Θέλουμε τα γραφεία την μέρα, το βράδυ τον κόσμο που περνάει και ότι και να γίνει το κέντρο δεν πεθαίνει. Η γειτονιά αυτή έχει πολύ ανάπτυξη και ανοίγουν συνέχεια καινούρια και ενδιαφέροντα μαγαζιά. Ανοίγουμε 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σάββατο 11 με 11 για να εξυπηρετούμε και τους πρώτους ξενύχτηδες. Το ωράριο θα το δούμε πως θα πάει είναι ακόμη η αρχή. Ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ο κόσμος που έρχεται μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι όλοι πολύ φιλικοί, μας μιλάνε όλοι και μας λένε καλά λόγια, σε άλλες περιοχές δεν γίνεται αυτό», λέει ο Κώστας και μου δείχνει το ψωμάκι με το λιωμένο τυρί πάνω από το μπέικον. «Αυτός είναι ο τρόπος που φτιάχνουν το σάντουιτς στην σχολή του Σικάγο. Το Chicago's Best διοργανώνει κάθε χρόνο διαγωνισμούς που αναδεικνύουν τα καλύτερα σάντουιτς. Το στυλ του ψωμιού, το φρυγάνισμα και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα υλικά είναι της φιλοσοφίας τους».

«Κάθε πρωί αγοράζουμε τα λαχανικά. Παίρνουμε ψωμί χωριάτικο μοναστηριακό από την Πνύκα. Το Παστράμι από τον Αραπιάν, με ψάξιμο, γιατί πρέπει να είναι ζουμερό. Τον παστουρμά και το σαλάμι από τον Ζαρκαδιάν. Δεν πρέπει να το δουλεύει κάποιος άλλος τον παστουρμά στην Αθήνα και θέλει και αυτό ψάξιμο πρέπει να έχει το λιπάκι του. Το κοτόπουλο μαρινάρεται στην σάλτσα πριν το ψήσουμε. Τα κεφτεδάκια τα φτιάχνουμε με κιμά από τον χασάπη μας, τα μαρινάρουμε σε δική μας σάλτσα μυρωδικών και μετά τα ψήνουμε». Πώς να μην θέλεις να φας ένα τέτοιο σάντουιτς;

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
BLT. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Pink Fish με καπνιστό σολωμό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Big Mouth, Πραξιτέλους 20, Αθήνα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.