20 events που αξίζει να πας αυτή την εβδομάδα!

Φεστιβάλ, συναυλίες, τέχνη και πολλά άκομα...

The LiFO team, 4.11.2015 | 15:06

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


A Place To Bury Strangers
Shoegaze και ψυχεδελικοί ήχοι από μία από τις πιο θορυβώδεις μπάντες της Νέας Υόρκης. Οι A Place To Bury Strangers μετρούν τέσσερις κυκλοφορίες, με τελευταία το «Transfixiation», αλλά και εμφανίσεις δίπλα σε ονόματα όπως αυτά των Nine Inch Nails, Black Rebel Motorcycle Club, The Jesus and Mary Chain και MGMT. Στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία μαζί τους θα βρίσκονται οι Grooms, το συγκρότημα από το Μπρούκλιν, το οποίο επίσης πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ του, με τίτλο «Comb the feelings through your hair».
7/11, Gagarin 205, Λιοσίων 205, Αθήνα, είσ.: €15-22

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Greek Beatbox Championship 2015

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox, στην 3η του διοργάνωση, με ένα line-up γεμάτο αναγνωρισμένα διεθνή ονόματα της τέχνης του human beatbox, δηλαδή της δημιουργίας μουσικής μόνο με το ανθρώπινο στόμα, αλλά και την αφρόκρεμα της εγχώριας σκηνής που θα διαγωνιστεί για τον φετινό τίτλο. Φέτος, ο διαγωνισμός, οι κριτές και οι καλύτεροι beatboxers στην Ελλάδα υπόσχονται εντυπωσιακά battles face2face για την ανάδειξη του Έλληνα πρωταθλητή αλλά και, πρώτη φορά, για την ανάδειξη πρωταθλητή στην κατηγορία των under 18. Εκλεκτοί καλεσμένοι οι ΚΙΜ, ο Orange Beat και οι Έλληνες μάστερ El Pap Chico + Tsatsara + Thanasimos.
7/11, 18:30, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, είσ.: €8

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Κλαρίνα στο Μέγαρο
Ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» διοργανώνει μια σπάνια μουσική «συνάντηση κορυφής» με τέσσερις σπουδαίους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου που εκπροσωπούν τέσσερις διαφορετικές γενιές: Πετρολούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης και Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος. Σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα και σκηνική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου. Συμμετέχει ο τραγουδιστής Βασίλης Σερμπέζης.
7/11-8/11, Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, €10-35

 

20 events που αξίζει να πας αυτή την εβδομάδα!
Transitions 3

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Transitions 3
Σύγχρονοι δημιουργοί από την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία παρουσιάζουν παραστάσεις θεάτρου και χορού στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών από τις 11 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του τρίτου φεστιβάλ Transitions η νέα γενιά δημιουργών της Κεντρικής Ευρώπης εκφράζει προβληματισμούς για σύγχρονα κοινωνικά, ιδεολογικά και οικονομικά θέματα μέσα από πρωτοποριακά έργα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην επίσημη σελίδα www.sgt.gr.
Transitions 3: Central Europe, 11-29/11, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα, είσ.: €5-10

 

ΓΕΥΣΗ

 

Στο εργοστάσιο Σοκολάτας
Ο μεγαλύτερος καταρράκτης σοκολάτας της Ευρώπης, με 1.200 λίτρα πραγματικής σοκολάτας, περιήγηση στο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» και δοκιμές για παιδιά και μεγάλους που αγαπούν τη σοκολάτα.
5/11, Helexpo, λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, είσ: €7, €5 (φοιτητικά, ανέργων, ΑμεΑ)

 

ΔΙΣΚΟΣ


Floating Points - Elaenia
Ο Sam Shepherd είναι τόσο παραγωγικός από το 2009 που εμφανίστηκε, ώστε ήμουν σίγουρος ότι είχε κυκλοφορήσει 5-6 άλμπουμ, αλλά το «Elaenia» είναι το πρώτο προσωπικό του ως Floating Points. Και είναι ένα διαχρονικό ηλεκτρονικό άλμπουμ με 7 κομμάτια που διαρκούν 43 λεπτά και ακούγονται μονοκοπανιά, αφήνοντας μια αίσθηση ότι δεν σε έχουν χορτάσει (που είναι καλό). Αναλογικά synths και όργανα (μπάσο, πιάνο, ντραμς) δημιουργούν τις μελωδίες που χάνονται πίσω από τους ρυθμούς σε έναν δίσκο που είναι εκτός εποχής (αλλά κι αυτό είναι καλό). Ο ίδιος λέει ότι το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου προέκυψε από ένα όνειρο: μεταναστευτικά πουλιά παραστρατούν από το σμήνος και καταπίνονται από ένα δάσος, όπως τα άτομά μας απορροφώνται από το σύμπαν όταν πεθαίνουμε – και μετεμψυχωνόμαστε σε μια κάρτα SIM στη Σιγκαπούρη ή σε ένα σκαθάρι στη Σκωτία». Αξίζει.
Κυκλοφορεί από τη Luaka Bop/Pluto.

 

20 events που αξίζει να πας αυτή την εβδομάδα!
Floating Points -Elaenia

 

PERFORMANCE


Rope Incident in a Rabbit Hall

Η πρώτη, για τη νέα σεζόν, βραδιά για τους λάτρεις της ιαπωνικής ερωτικής τέχνης του Shibari/Kinbaku στην Ελλάδα από την ομάδα Rope Studies. Παλιοί μαθητές που έχουν μάθει την τέχνη του ερωτικού δεσίματος δείχνουν την πρόοδό τους, ενώ θα έχει ακόμη επιδείξεις τεχνικών και mini performances, προβολές ντοκιμαντέρ, βίντεο και πρωτότυπων φωτογραφικών εικόνων σχετικής θεματολογίας αλλά και DJ after party.
6/11, 20:30, The White Rabbit, Σολωμού 12, Εξάρχεια, είσ.: €7 με μπίρα ή κρασί. Από 18 ετών και άνω.

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Beer Pong Mayhem S01E02
Μπιρομαχία για γερά στομάχια σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι με απλούς κανόνες και διάρκεια μέχρι 6 λεπτά. Η κάθε ομάδα έχει 6 ποτήρια και ένα μπαλάκι που πρέπει να καταλήξει στο ποτήρι του αντιπάλου. Οι νικητές κερδίζουν δώρα και οι συμμετοχές κοστίζουν από 3 έως 5 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια.
7/11, Senza, Λέκκα 23-25, Σύνταγμα

 

ΕΚΘΕΣΗ


Ελληνικό design στη Στέγη
Η πέμπτη (ετήσια) εκδήλωση για τον βιομηχανικό σχεδιασμό, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Και στη φετινή συνάντηση οι συμμετέχοντες θα πάρουν μια γεύση από το παρόν και το μέλλον του ελληνικού design. H έμφαση αυτήν τη φορά θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα που συνδέεται με τον σχεδιασμό και τις οδούς που ακολουθούν διάφοροι δημιουργοί για να ξεπεράσουν τα σύνορα της κλειστής ελληνικής πραγματικότητας.
9/11, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107-109, είσ.: €20, €15 (μειωμένο)


ΘΕΑΤΡΟ


Στη μέση του δρόμου
Παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις θα συνθέσουν το πρόγραμμα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου που θα στεγαστεί στην ανακαινισμένη αίθουσα «Κατίνα Παξινού», ενώ δύο δημιουργοί της νέας γενιάς, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, αναλαμβάνουν καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι. Τα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Νοεμβρίου με ένα διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του προγράμματος, την παράσταση Στη μέση του δρόμου του Πρόδρομου Τσινικόρη και εορταστική συναυλία-έκπληξη, ενώ θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες η παράσταση του Ανέστη Αζά Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το Δίκαιο του νερού.
6-7/1, Εθνικό Θέατρο, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

 

ΕΚΘΕΣΗ


Rum-maging
Με το διακριτικό λογοπαίγνιο μεταξύ «rum», που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει Ρωμαιο-ορθόδοξος (Ρωμιός), και «rummage», που στην Αγγλική ορίζει την αγωνιώδη αναζήτηση, το «Rum-maging» αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Χαράς Αγγελίδη. Με φορτία μνήμης από την Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, η Χαρά Αγγελίδη συνθέτει, μέσω του «Rum-maging», ένα αφιέρωμα στις καταβολές της.
Έως 16/1, PLAYGROUND for the arts, Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 11.00-14.30 & 18.00-21.00, Σάβ.-Κυρ. 11.00-15.00

 

20 events που αξίζει να πας αυτή την εβδομάδα!
Zola Jesus

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Zola Jesus
Η πρώτη εμφάνιση στην Αθήνα της Αμερικανίδας τραγουδοποιού που ξεχωρίζει για τη σκοτεινή της αισθητική αλλά και για τον τρόπο που καταφέρνει να συνδυάσει τους ηλεκτρονικούς, goth και πειραματικούς ήχους. Θα παρουσιάσει τραγούδια τόσο από την πρόσφατη κυκλοφορία της με τίτλο «Taiga» αλλά και παλαιότερα κομμάτια από το σύνολο της μουσικής της πορείας.
5/11, 20:00, Fuzz Live Music Club, Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, είσ.: €20-28

 

ΕΚΘΕΣΗ


H αντικουλτούρα συναντά την κοινωνία
Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Κεσσανλής, Μποστ, Γιάννης Γαΐτης, Στηβ Γιανάκος, Αλέξης Ακριθάκης, Απόστολος Γεωργίου, Τάσος Παυλόπουλος, Νίκος Τρανός, Γίγας, Steven C. Harvey, Ευαγγελία Μπασδέκη και Ηλίας Καφούρος σε μια ομαδική έκθεση που συνεχίζει τη συζήτηση που άνοιξε η γκαλερί ΑΔ με την έκθεση «Η τέχνη στην εποχή της κατάρρευσης» το 2010. Φαινόμενα καταλυτικής αποδόμησης και άρνησης σαν εκείνα του κινήματος Dada (1916-1925), που έθεσε σε καθολική αμφισβήτηση τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές συμβάσεις ή αναλογίες της εποχής, δεν απαντούν στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, παρ' όλη την ένταση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
«Όταν η αντικουλτούρα συναντά την κοινωνία (από τον Τσαρούχη στον Καφούρο)», Γκαλερί ΑΔ (Παλλάδος 3, Ψυρρή), έως 9/1/2016. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12.00-21.00, Σάβ. 12.00-16.00

 

ΠΑΡΤΙ

 

Αudiorama
Τα Audiorama Club Nights επιστρέφουν για μια ακόμα σεζόν στο gig space του six d.o.g.s. Στο πρώτο πάρτι τους για φέτος, οι residents του πρότζεκτ, Lee Burton και BODJ, καλούν στα decks τον John Dimas για μια βραδιά γνήσια χορευτικής μουσικής.
7/11, Αudiorama w/ John Dimas, Lee Burton, BODJ, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, μετά τα μεσάνυχτα, είσ.: €7.

 

ΘΕΑΤΡΟ


Ο σεισμός στη Χιλή
Το έργο του Χάινριχ φον Κλάιστ ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 στο Bios σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση, με πρωταγωνιστές μία ομάδα νέων ηθοποιών, αποφοίτους του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών. Γράφτηκε το 1807 μέσα στη φυλακή και η υπόθεσή του αφορά έναν καταδικασμένο έρωτα ανάμεσα σε δύο μελλοθάνατους νέους που όμως η μοίρα τους κρύβει ένα πιο τραγικό παιχνίδι.
Χάινριχ φον Κλάιστ, «Ο σεισμός στη Χιλή», 9/11-1/12, 20:30, Bios.Tesla, Πειραιώς 84, Γκάζι. Κάθε Δευτέρα & Τρίτη, είσ.: €10

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Sancho 003
Οι Sancho 003 (Κώστας Παντέλης, Φώτης Σιώτας και Σωτήρης Ντούβας) παράγουν ηλεκτρο-ακουστικά ηχοτοπία, χρησιμοποιώντας την τεχνική του looping σε όλες τους τις οργανικές συνθέσεις. Παίζουν μαζί από το 2008 και έχουν ηχογραφήσει δύο δίσκους. Έχουν παίξει και γράψει μουσικές για αρκετές θεατρικές παραστάσεις και για την ομάδα χορού Sinequanon.
10/11, 22:00, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, είσ: €5

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Tornado hits Athens
Δύο stages, σύγχρονο ηχοσύστημα και εντυπωσιακά visuals μετατρέπουν το Ρομάντσο για πρώτη φορά σε κλαμπ. Στις 6/11 δύο από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής, οι Αμερικανοί Traxx και Μaurice Fulton, θα βρεθούν στην ίδια σκηνή με τους Paul Bennett, Sephο, Chris Kontos και Miltiades. Την επόμενη μέρα ακολουθούν techno ήχοι από τον Juan Atkin, ενώ πίσω από τα decks τη μουσική θα επιλέγουν οι Paul Bennett, Morah, Winjer, Linny Berret και SRJ.
6/11-7/11, 23:00, Tornado hits Athens, Romantso, Ρομάντσο Club Opening, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, είσ.: €5-12

 

20 events που αξίζει να πας αυτή την εβδομάδα!
Mono

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

Mono and the Ocean
Δύο μπάντες του σύγχρονου ατμοσφαιρικού ήχου, οι Ιάπωνες Mono και οι Γερμανοί The Ocean, καταλαμβάνουν τη σκηνή του Fuzz την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Οι Mono παίζουν post rock μουσική περισσότερο από 15 χρόνια και μετρούν πάνω από 10 σημαντικές συνεργασίες και ζωντανές εμφανίσεις, ενώ οι Ocean κινούνται σε πιο σκληρούς ήχους, που συνδυάζουν την progressive με την post-metal.
8/11, 21:00, Mono and the Ocean, Fuzz Live Music Club, Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, είσ.: €18-25

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


Victory Collapse
Οι Victory Collapse κυκλοφορούν το τρίτο τους άλμπουμ, με τίτλο «Atlas», που διατίθεται σε 300 βινύλια, και το παρουσιάζουν στο Velvet Room. Μαζί τους το τρίο των Wham Jah με πανκ, τζαζ και ψυχεδελικούς ήχους. Μετά τις ζωντανές εμφανίσεις θα ακολουθήσει DJ set.
7/11, 21:30, Victory Collapse, Wham Jah, Velvet Room, Μιλτιάδου 17, Μοναστηράκι, είσ.: €3

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Amygdala
Έκθεση από τη Stella Safavi σε συνεργασία με τον Stèphane Barbier Bouvet.
31/10-30/11, The Breeder, Ιάσoνος 45, Μεταξουργείο, είσοδος ελεύθερη.

 

Stop the press!
Something Nests Inside You, Something Will Not Be The Same. Ο Χρήστος Δεληδήμος φτιάχνει ένα αλλόκοτο cabinet of curiosities για την ατομική του έκθεση.

5/11-30/12, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα», Αρματολών και Κλεφτών 48.

 

Live
Ο Prins Obi των Baby Guru σε τέσσερις live εμφανίσεις, μία κάθε εβδομάδα, με πιάνο και φωνή σε αγαπημένα του τραγούδια και λεπτές πτυχές της καλλιτεχνικής του φύσης.

11/11, Bios.Tesla, Πειραιώς 84, Γκάζι, είσοδος ελεύθερη.

Οδηγός Διασκέδαση