Μια σπουδαία βιβλιοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στον Πειραιά

Μια σπουδαία βιβλιοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στον Πειραιά Facebook Twitter
Η οργάνωσή της βιβλιοθήκης δεν είναι απλά θεματική, ούτε αλφαβητική, αλλά επικεντρώνεται και προβάλλει τον χαρακτήρα κάθε θεματικής ενότητας, όπως τον διαμόρφωσαν βιβλιογραφικά άνθρωποι των γραμμάτων...
0

Ένας πραγματικός θησαυρός τέχνης και πολιτισμού κρύβεται στα ράφια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Το Ίδρυμα, μέσα στα 22 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη πνευματική ζωή του τόπου μας και η Ιστορική Βιβλιοθήκη αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον ερευνητών, επιστημόνων αλλά και κάθε φιλαναγνώστη.


Η Καίτη Λασκαρίδη, γεννημένη στον Πειραιά και με σπουδές οικονομικών στην Εμπορική Σχολή του, στις αρχές της δεκαετίας του '50, με μία ομάδα γυναικών της οποίας ήταν επικεφαλής, ίδρυσαν τη ΧΕΝ Νέου Φαλήρου, με βασικό σκοπό τη φροντίδα προσφύγων κοριτσιών από τη Ρουμανία, τη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες. Το 1955 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΧΕΝ Ελλάδος και επί μία 30ετία υπήρξε ενεργό μέλος της, από διάφορες θέσεις. Θέλοντας να τιμήσει το προοδευτικό της πνεύμα, την κοινωνική ευαισθησία και την ισχυρή κριτική της σκέψη, ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης ιδρύει τη Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» στη μνήμη της, το 1993. Το 2006 η Βιβλιοθήκη μεταφέρεται, από το Νέο Φάληρο, σε νεοκλασικό κτίριο στον Πειραιά και το 2007 ιδρύεται με Προεδρικό Διάταγμα το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη». Το 2008 ξεκινά η αποκατάσταση των πετρόκτιστων φάρων της Ελλάδας από το Ίδρυμα, καθώς και τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα, που πραγματοποιούνται σε σχολεία πυρόπληκτων και δυσπρόσιτων περιοχών. Το 2012 συγκροτείται η Ιστορική Βιβλιοθήκη και το 2014 παρουσιάζεται ο νέος ιστότοπος του Ιδρύματος «Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών». Στον ιστότοπο αυτό, προβάλλεται σημαντικό εικονογραφικό υλικό, το οποίο περιέχεται σε περιηγητικές εκδόσεις από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, που ανήκουν στον πρόεδρο του Ιδρύματος, Παναγιώτη Κ. Λαζαρίδη. Παράλληλα, το Ίδρυμα συμμετέχει ως χορηγός στο πρόγραμμα ενάλιας ανασκαφής «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».

Η «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη παρακολουθεί κατά χρονολογική τάξη και κατά τομέα του επιστητού τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού, στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες, από την προϊστορική εποχή, την κλασική και ελληνιστική περίοδο, τα χρόνια του βυζαντινού πολιτισμού και της Οθωμανικής Κυριαρχίας, την Επανάσταση και ως Σήμερα.


Η Ιστορική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 280.000 βιβλία, συλλογές σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίες διατηρούν την ενότητά τους, σύμφωνα με τον συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε δωρητή. Όπως αναφέρουν ο Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος και ο Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου, Αρχιτέκτων: «Καμία πανεπιστημιακή ή ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, από τον 15ο αιώνα και μετά, δεν κατόρθωσε να διαθέτει σε βιβλιογραφικό επίπεδο την απαραίτητη πληρότητα που να καλύπτει συγκεκριμένο πεδίο γνώσης, σε σύγκριση και σε συνάρτηση με τη βιβλιοθήκη ενός λογίου. Δεν είναι ο αριθμός των τίτλων που κάνει τη διαφορά, αλλά ένας ολόκληρος «εκδοτικός μηχανισμός» που έρχεται να συμπληρώσει τον κάθε τόμο, όπως ανάτυπα, κριτικές, βιβλιοκρισίες σε περιοδικά, σχετικά δημοσιεύματα, προσωπικές επιστολές με σχόλια και κρίσεις για το εν λόγω έργο, επιφυλλίδες και άλλο παρεμφερές πολύγλωσσο υλικό, μετατρέποντας έτσι τον κάθε τόμο σε μία μικροβιβλιοθήκη και εργαλείο γνώσης «μοναδικής» διάστασης. Η «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη αυτό ακριβώς το χάσμα έρχεται να γεφυρώσει: παρακολουθεί κατά χρονολογική τάξη και κατά τομέα του επιστητού τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού, στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες, από την προϊστορική εποχή, την κλασική και ελληνιστική περίοδο, τα χρόνια του βυζαντινού πολιτισμού και της Οθωμανικής Κυριαρχίας, την Επανάσταση και ως Σήμερα. Η οργάνωσή της όμως δεν είναι απλά θεματική, ούτε αλφαβητική, αλλά επικεντρώνεται και προβάλλει τον χαρακτήρα κάθε θεματικής ενότητας, όπως τον διαμόρφωσαν βιβλιογραφικά άνθρωποι των γραμμάτων».

Μια σπουδαία βιβλιοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στον Πειραιά Facebook Twitter


Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική, Φιλοσοφία, Ποίηση, Λογοτεχνία, Ιστορία, Θέατρο, Θεολογία, Δίκαιο, Τέχνη, Γλωσσολογία, είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες στις οποίες μπορεί να εντρυφήσει ο επισκέπτης, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να δανειστεί κάποιο βιβλίο, λόγω της σπανιότητας και της παλαιότητάς τους. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση στις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης και μέσω διαδικτύου, επισκεπτόμενοι το πολύ διαφωτιστικό site του Ιδρύματος, όπου υπάρχουν καταχωρημένοι οι τίτλοι των βιβλίων, μαζί με επιπλέον πληροφορίες. Ο κύριος όγκος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης στεγάζεται στο υπέροχο νεοκλασικό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου.


Πολλά και εντυπωσιακά είναι τα ονόματα των δωρητών, οι συλλογές των οποίων ανήκουν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Εμμανουήλ Κριαράς, πατέρας, για πολλούς, της νέας ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας. Έχει δωρίσει μελέτες πάνω στην Ελληνική Γλώσσα, Αφιερώματα σε Νεοελληνιστές και Λογοτέχνες και πλήθος τίτλων λογοτεχνικών περιοδικών, καθώς και το αρχείο αλληλογραφίας του. Μία από τις πιο σημαντικές συλλογές είναι αυτή του Κ.Θ. Δημαρά, που θεματικά καλύπτει πρωτίστως ενδιαφέροντα φιλολογικά και ιστορικά και δευτερευόντως ζητήματα λαογραφίας, λογοτεχνίας και της ιστορίας της. Στα τέλη του 2014 περιήλθε στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, η Βιβλιοθήκη του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, που επικεντρώνεται στην ιστορία του Μακεδονικού και του Κυπριακού ζητήματος. Βιβλία και περιοδικά Βυζαντινής ιστορίας, καθώς και μελέτες για την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή ιστορία, τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία και τον Ισλαμικό κόσμο περιλαμβάνονται στη συλλογή της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, ενώ η συλλογή του ποιητή και εκδότη Γιώργου Χρονά, αφορά κατά κύριο λόγο την λογοτεχνία. Οι λάτρεις της φιλοσοφίας θα βρουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συλλογή του επιφανούς Έλληνα φιλοσόφου Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλου, Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Φιλοσοφίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πλήθος βιβλίων φιλοσοφίας, με έμφαση στην αρχαία ελληνική. Η Βιβλιοθήκη του συλλέκτη Α. Οικονομόπουλου, γνωστή ως Biblioteca Greca, έχει ως αντικείμενο τις εκδόσεις των Ελληνικών κειμένων όλων των συγγραφέων που έζησαν πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης και αποτελείται από 3.200 τίτλους, ενώ το Ίδρυμα συνεχίζει να την εμπλουτίζει. Τέλος, σημαντική σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, την αλιεία και την ιχθυολογία, είναι η συλλογή του Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, ιδρυτή της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη», η οποία υπήρξε προπομπός του σημερινού Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.

Με σπουδές στο εξωτερικό πάνω στην Υδροβιολογία, την Ιχθυολογία και την Εφαρμοσμένη Αλιεία, κατάφερε να γίνει πρωτοπόρος στους συγκεκριμένους τομείς. Η συλλογή βιβλίων του περιλαμβάνει μεγάλο όγκο ελληνικών και κυρίως ξενόγλωσσων ερευνητικών βιβλίων πάνω στον τομέα της αλιείας και της ιχθυολογίας, που την καθιστά μοναδική στα ελληνικά δεδομένα.


Λήψη καταλόγου συλλογής

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ