Ο δημιουργός της techno, o θρυλικός Juan Atkins έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Το Synthetic σβήνει το πρώτο του κεράκι με Legowelt-live, Echonomist, και Thomas Numan & G. Kouros

LifO Newsroom 8.12.2015 | 01:31

Ο δημιουργός της techno, o θρυλικός Juan Atkins έρχεται στη Θεσσαλονίκη

 

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου το Synthetic σβήνει το πρώτο του κεράκι. Γιορτάζει μια γεμάτη χρονιά κατά την οποία φιλοξένησε και παρουσίασε 18 διεθνείς και πάνω από 20 Έλληνες καλλιτέχνες σε 7 διαφορετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.


Επόμενη στάση το Club του ιστορικού Μύλου στα Σφαγεία. Κυρίως καλεσμένοι είναι οι Juan Atkins και Legowelt. Ο υπέρτατος θρύλος και πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, επιστρέφει δυνατός και ενθουσιασμένος με έντονες τις αναμνήσεις από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Μαζί του έρχεται και ο Ολλανδός μαέστρος των Synthesizers, Danny Wolfers. Ο ακατάπαυστα παραγωγικός καλλιτέχνης εμφανίζεται για ένα από τα πολύ επιλεκτικά του πλέον live set. Μαζί τους ο Echonomist και οι resident DJs του Synthetic. Στα visuals η ESC. 

 

 

Juan Atkins (Metroplex / Detroit, US)
=======================

 

Ο 'magic' Juan θεωρείται από πολλούς ο δημιουργός της Τechno μουσικής. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αναφέρεται συχνά ως 'originator'. Μαζί με τους Derrick May και Kevin Saunderson (The Belleville Three) ήταν οι πρωτοστάτες της σκηνής στην κοιτίδα της ηλεκτρονικής μουσικής, Detroit. Σταθερά ενεργός στη δισκογραφία από to 1981 (Alleys of your mind) μέχρι και σήμερα, κάτω από το πραγματικό του όνομα, σαν Infiniti αλλά και ως μέλος των ιστορικών electro outfits Cybotron και Model 500, αποτελεί επιρροή και σημείο αναφοράς για γενιές από djs και αμέτρητους clubbers.

 

 

Οι μεταγενέστεροί του Carl Craig, Dave Clarke, Richie Hawtin και Miss Kittin τον έχουν μνημονεύσει ως λόγο για τον οποίο 'μπήκαν' στην ηλεκτρονική μουσική. Οι κυκλοφορίες του σε εταιρείες όπως οι Tresor και R&S αποτελούν classics αλλά ταυτόχρονα παραμένουν επίκαιρες. Η δε δισκογραφική του εταιρεία Metroplex είναι από τις πιο influential στο στερέωμα της ηλεκτρονική μουσικής, με back catalogue από το 1985 έως και σήμερα από καλλιτέχνες όπως οι Octave One, Eddie 'Flashin' Fowlkes, Terrence Dixon, Aaron Carl, Anthony 'Shake' Shakir και φυσικά του ιδίου.

 

Το στυλ του ως dj έχει χαρακτηριστεί ως ένα genre από μόνο του: Electro μπασογραμμές, μελωδικοί και ατμοσφαιρικοί ήχοι του Detroit σε συνδυασμό με Ευρωπαϊκά ακούσματα από ολόκληρο το φάσμα της Techno και της House.
Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε το νέο solo album του με τίτλο 'Digital Solutions', ως Model 500.

 

 

 


Legowelt (L.I.E.S., Crème Organization, Clone/The Hague, NL)
======================


O Legowelt, κατά κόσμον Danny Wolfers, είναι ένας μοναδικός καλλιτέχνης. Πραγματικά αδύνατον να κατηγοριοποιηθεί,καθώς η αχανής δισκογραφία του ενσωματώνει πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ. Αποτελώντας από την εμφάνισή του στις αρχές των 90ies ένα από τα βασικά μέλη της επονομαζόμενης σκηνής της 'Δυτικής όχθης της Ολλανδίας' και της οικογένειας της Bunker, είναι πλέον στον πυρήνα της ομάδας που πήρε έμπνευση από τους πρωτοπόρους του Detroit και του Chicago. Για αυτό άλλωστε είναι ενθουσιασμένος που θα εμφανιστεί στο πλευρό ενός ανθρώπου που απoτελεί και για τον ίδιο μουσικό είδωλο, τον Juan Atkins.
Η μακροχρόνια λατρεία του για τα 'μηχανήματα που παράγουν θόρυβο' και τις sci-fi ταινίες έχουν επηρρεάσει πολύπλευρα την οπτική του ως προς τη δημιουργία της μουσικής. Ανατρέχοντας κανείς στις κυκλοφορίες του θα συναντήσει ένα ασύλληπτο εύρος που κινείται από deep house, vintage electro σε pumping techno δια μέσου της old school acid. Βεβαιότατα, ο αναλογικός ήχος και οι 'κλασσικές του αξίες' είναι εμφανή στοιχεία σε κάθε κομμάτι του.

 


Ο Danny Wolfers ως Legowelt δεν είναι ένας μουσικός που ακολουθεί τη μόδα. Πρόκειται για έναν παραγωγό που πλαισιώνει το ξεχωριστό του humour και τη διάθεσή του για πειραματισμό χωρίς συμβιβασμούς, με την τεχνική του αρτιότητα και τον ατέλειωτη συλλογή από synthesizers και μηχανήματα που διαθέτει. Το αποτέλεσμα είναι κάθε δουλειά του να διατηρεί υψηλά επίπεδο ποιότητας. Αναπόφευκτο ήταν λοιπόν, αυτή να κυκλοφορεί στις κορυφαίες ετικέτες Clone, L.I.E.S., and Crème Organization σε μυριάδες EPs και albums. Κάπως έτσι λοιπόν ένας καλλιτέχνης σταματάει να ακολουθεί τις εξελίξεις και γίνεται ο ίδιος μόδα, όποιο μουσικό trend και να ανακύψει...


Αν και ηχογραφεί με πολλά ψευδώνυμα (κάπου 32 καταφέραμε να εντοπίσουμε), το Legowelt είναι το πιο καθιερωμένο του. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μεγάλη επιτυχία που τον έβαλε δυνατά στον χάρτη το 2002, το 'Disco Rout'. Το συγκεκριμένο track που 'κόσμησε' τον κατάλογο της Ghostly International και μετέπειτα της Cocoon, αποτέλεσε εμβληματικό κομμάτι του comeback της electro μουσικής και πιθανώς το πιο πολυπαιγμένο εκείνης της εποχής (640.000 views μόνο στο youtube κανάλι της Ghostly!).

 

 

Φυσικό επακόλουθο της ακατάπαυστης πορείας του έκτοτε, ήταν να μεγαλώνει διαρκώς η ζήτηση για τα live performances του. Αυτά έχουν γίνει σαφέστατα πιο επιλεκτικά, καθώς τον τελευταίο χρόνο ο Danny εμφανίζεται αρκετά συχνά και για DJ sets. Εμείς διαλέξαμε το live του, γιατί η γοητεία και η αίσθηση του να ακούς και να χορεύεις στην μουσική από τον άνθρωπο που τη δημιούργησε, είναι ασύγκριτη. 

 

 

Line up:
Juan Atkins (Metroplex/US)
Legowelt-live ((L.I.E.S. , Crème Organization/NL)
Echonomist (Rotary Cocktail/GR)
Thomas Numan & G. Kouros

Ώρα έναρξης 23:30
Μύλος Club , Μύλος - Art & Culture Venues,
Ανδρέα Γεωργίου 56, Σφαγεία, Θεσσαλονίκη, 54627

 

Γενική προπώληση 15 ευρώ. Οnline στο:
https://www.viva.gr/tickets/music/mylos-club/synthetic-w-juan-atkins/
Και πανελλαδικά στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Media Markt.
-----------------------------
Κεντρικά σημεία προπώλησης εντός Θεσσαλονίκης:
Stereodisc Record Shop (Αριστοτέλους 4)
WESC Thessaloniki (Κούσκουρα 5)
Vinyl Salvation (Βίκτωρος Ουγκώ 14, περιοχή Βαλαωρίτου)
Lotus Record Shop. (Σκρα 7, Κάθετη Αλ. Σβώλου)
Noise Record Shop (Δημήτρη Μαργαρίτη 5)
-----------------------------
Σέρρες: Δισκοπωλείο Melody Maker, Φιλώτα 1, Πλατεία εμπορίου και το τηλέφωνο 6944452922.
-----------------------------
Καβάλα. Karbas •Barber Shop•, Γαλλικής Δημοκρατίας 11 και το τηλέφωνο 6946882841.
-----------------------------
Κατερίνη. Δισκοπωλείο Blues & Soul Records ,Αγίας Λαύρας 17 και το τηλέφωνο 6981838946.
-----------------------------
Έδεσσα: London Bar Βουλγαροκτόνου 3 και το τηλέφωνο 6974687976.

 

Synthetic info:

https://www.youtube.com/channel/UCyamNmWwqxiHLGDZYlSCOkQ
https://i.instagram.com/synthetic_skg/
https://twitter.com/SyntheticSKG

 

Running season guests:
Makam, Moomin-live, Miltiades, Simoncino, Snuffo-live, Juan Atkins, Robert Hood, Vakula, Florian Kupfer, Tama Sumo, DVS1, Delano Smith, XDB, Steffi, Borrowed Identity, Kassem Mosse-live, Helena Hauff, Gerd Janson.