Αντίθετη με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα εμφανίζεται η κυβέρνηση διά του Πρωθυπουργού που σε άρθρο του στους Financial Times επανέφερε το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο δεν έχει θέση σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων το προσεχές διάστημα στις αρχές του έτους και να κερδίσει χρόνο προκειμένου να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τις περικοπές στις συντάξεις. Οι επανειλημμένες αναφορές του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα ως «ευρωπαϊκό ζήτημα» δείχνουν τη σκληρότητα και την ακαμψία του ΔΝΤ, το οποίο λειτουργεί στη βάση των δικών του κανόνων, χωρίς πολιτικές ευαισθησίες.
Έτσι, η κυβέρνηση επιχειρεί ξορκίζοντας το ΔΝΤ να ξορκίσει επί της ουσίας την επιμονή του Ταμείου σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μελλοντικά συνδέονται από την Ουάσιγκτον με τις δαπάνες στο Ασφαλιστικό.
Ενδεικτικό της επιμονής του ΔΝΤ στη συνταγή της λιτότητας, όπως αναφέρουν τα Νέα είναι το γεγονός ότι το Ταμείο ανεβάζει το λογαριασμό για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στα τρία δισ. την ώρα που η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να συμβιβαστεί με μέτρα ενός δισ. ευρώ. Πηγές των δανειστών λένε ότι το Ταμείο, το οποίο λειτουργεί επί του παρόντος ως σύμβουλος στο πρόγραμμα, έχει παγώσει τη χρηματοδότηση και η επιλογή των μέτρων γίνεται από την Κομισιόν.
Από την άλλη υπάρχουν το Βερολίνο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και τη θέτει ως προϋπόθεση για να ψηφιστούν τα δάνεια από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Όπως όλα δείχνουν η μάχη για το ΔΝΤ θα συνεχιστεί μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα κρίνουν εν πολλοίς και τις τελικές αποφάσεις του Ταμείου. Η Ουάσιγκτον πάντως, εκτεθειμένη από τη λάθος συνταγή των προηγούμενων προγραμμάτων που τελικά εκτόξευσαν το χρέος δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε να απεμπλακεί από το πρόγραμμα.