Πώς πήγε το φετινό φεστιβάλ;
Το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ φέτος συγκέντρωσε περισσότερα από 40.000 άτομα στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, σε μια συμβολική δράση επανάκτησης ενός υπέροχου χώρου που πρέπει να ξαναγίνει δημόσιος και ανοιχτός για το κοινό. Στηρίξαμε έτσι έμπρακτα το αίτημα χιλιάδων πολιτών των 3 όμορων δήμων αλλά και της Επιτροπής Αγώνα για δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου με υψηλή βλάστηση και δημόσιες ψυχαγωγικές και αθλητικές χρήσεις.
Τι ακριβώς προσπαθείτε να προβάλετε με τη διοργάνωση του φεστιβάλ;
Το Αντιαπαγορευτικό είναι ένα μουσικό φεστιβάλ διεκδίκησης και διαμαρτυρίας για ν’ αλλάξουν οι πολιτικές για τα ναρκωτικά και να γίνουν πιο δίκαιες και αποτελεσματικές. Για εμάς ο χρήστης ουσιών δεν είναι εγκληματίας, εγκληματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται κι έχουν ως αποτέλεσμα να φυλακίζονται οι χρήστες και να πλουτίζουν οι έμποροι.
Εκτός των λάιβ και των διαφόρων μουσικών σκηνών, τι άλλο περιελάμβανε η διοργάνωση;
Το φεστιβάλ, εκτός από τις τρεις μουσικές σκηνές, περιελάμβανε προβολές «κανναβικού» κινηματογράφου, έκθεση με «κανναβικά» σκίτσα του εκπληκτικού σκιτσογράφου Γ. Κωνσταντίνου, ομιλίες από διάφορους φορείς (σύλλογος θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, ελευθεριακός σύνδεσμος απεξάρτησης κ.ά.), σόου από την ομάδα κρουστών BATALA καθώς και ανοιχτή συνέλευση-εργαστήριο του οδοιπορικού march to Athens. Επίσης, ένα πολύχρωμο και πολύβουο μάρκετ, αλλά κι έναν χώρο κατασκήνωσης.
Ο νόμος του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για τα ναρκωτικά ήταν στη σωστή κατεύθυνση;
To νομοσχέδιο δεν υπόσχεται οριστικές λύσεις, αλλά τουλάχιστον είναι ένα θετικό πρώτο βήμα που εστιάζει στην αποποινικοποίηση τη χρήσης, προμήθειας και κατοχής για ιδία χρήση, κατοχυρώνει το δικαίωμα στη θεραπεία, μετατρέπει σε πταίσμα την αυτοκαλλιέργεια κάνναβης, εξαιρεί την κλωστική κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών ουσιών, ενώ μεριμνά για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Τι εξελίξεις έχουμε από τότε, τι περιμένετε στο άμεσο μέλλον;
Το νομοσχέδιο, ενώ ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παραμένει στο συρτάρι του υπουργού Δικαιοσύνης πριν πάει στην ολομέλεια προς επικύρωση, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το συντηρητικό πολιτικό φάσμα (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ), το οποίο δεν μπορεί ν’ αποδεχτεί το δικαίωμα του ανθρώπου στην αυτοδιάθεση και το ότι η χρήση δεν είναι αδίκημα, αλλά στην χειρότερη περίπτωση θεωρείται αυτοπροσβολή. Αν και το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ρευστό, ελπίζουμε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση που σύντομα θα ξεμπλοκάρει το θέμα.
σχόλια