ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τι θα γίνει, επιτέλους, με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας;

Τι θα γίνει, επιτέλους, με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας; Facebook Twitter
Το γήπεδο του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας σε ιδιότυπη ομηρία.
1

Η εβδομάδα που πέρασε έφερε δύο ειδήσεις από την ομάδα του Παναθηναϊκού που αφορούν όλους τους Αθηναίους, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Και οι δύο ειδήσεις αναδεικνύουν, από διαφορετική αφετηρία, το πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πρόβλημα για την ίδια την ομάδα, τους κατοίκους των όμορων περιοχών αλλά και ολόκληρης της πόλης.


Η πρώτη είδηση ήταν το «λουκέτο» στις θύρες 13 και 14 για τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος από τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Οι δύο συγκεκριμένες θύρες, «σπίτι» των οργανωμένων-φανατικών οπαδών της ομάδας, θα μείνουν κλειστές για το υπόλοιπο της σεζόν ως τιμωρία για τα εκτεταμένα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, μέσα και έξω από το γήπεδο, στο μη διεξαχθέν τελικά ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον περασμένο Νοέμβριο. Η δεύτερη είδηση ήταν η απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας δεν μπορεί να κατεδαφιστεί πριν (σ.σ. αν ποτέ) ολοκληρωθούν οι εργασίες της διπλής ανάπλασης, δηλαδή η κατασκευή νέου γηπέδου της ομάδας στον Βοτανικό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παρούσα κατάσταση στην περιοχή δεν είναι η καλύτερη για τους κατοίκους και το συγκεκριμένο γήπεδο, με τις υπάρχουσες υποδομές, δεν αξίζει στον Παναθηναϊκό, τον μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο της πόλης.


Η πρώτη είδηση, με το λουκέτο, κάνει προφανές ότι με την παρούσα του μορφή το γήπεδο διαταράσσει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και ολόκληρη τη λειτουργία της πόλης στα μεγάλα –και επικίνδυνα– ντέρμπι. Η απόφαση του ΣτΕ επιβάλλει να ασχοληθούμε με το θέμα τώρα, καθώς η δημιουργία νέου γηπέδου στον Βοτανικό φαντάζει πια απίθανη.


Η ιστορία με τον Βοτανικό και τη «διπλή ανάπλαση» ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Τότε, πριν από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, άνθρωποι του Παναθηναϊκού σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ένα καινούργιο, σύγχρονο γήπεδο στην περιοχή του Βοτανικού. Θα είχε χωρητικότητα 45.000 θέσεων, δηλαδή θα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα (μετά το ΟΑΚΑ), ενώ θα υπήρχαν ακόμη εγκαταστάσεις κολύμβησης, πόλο και τένις. Το αγκάθι ήταν η δημιουργία και εμπορικού κέντρου σε μια περιοχή που είχε κηρυχθεί «υγροβιότοπος» – ειπώθηκε ότι φιλοξενεί ακόμα και... κορμοράνους. Για πολλούς λόγους, που δεν έχουν σημασία πια, η κατασκευή του γηπέδου στον Βοτανικό δεν ξεκίνησε ποτέ. Όμως το σχέδιο της «διπλής ανάπλασης» που είχε συμφωνηθεί με τον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή νέο γήπεδο στον Βοτανικό και κατεδάφιση-δημιουργία χώρου πρασίνου στο παλιό γήπεδο, παραμένει τυπικά σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και η γύρω περιοχή, που έχουν χαρακτηριστεί «χώρος πρασίνου», βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία. Ούτε ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει τίποτα (έχει προταθεί η ανακατασκευή του γηπέδου από την ΠΑΕ) ούτε ο δήμος, αφού με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ το γήπεδο δικαιούται να παραμείνει ως έχει μέχρι να κατασκευαστεί το καινούργιο στον Βοτανικό – δηλαδή ποτέ.

Χωρίς αμφιβολία, είχαν ακουστεί μερικές πολύ ωραίες ιδέες για την ημέρα που θα έφευγε από την περιοχή ο Παναθηναϊκός και θα κατεδαφιζόταν το γήπεδο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ιδέες που περιλάμβαναν δημιουργία πάρκου και κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο σημείο και σύνδεση με τα προσφυγικά απέναντι κ.ά. Αυτή η μέρα, όμως, πολύ πιθανόν να μην έρθει ποτέ, και σίγουρα όχι τα επόμενα χρόνια, οπότε πρέπει να δούμε τι κάνουμε τώρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παρούσα κατάσταση στην περιοχή δεν είναι η καλύτερη για τους κατοίκους και το συγκεκριμένο γήπεδο, με τις υπάρχουσες υποδομές, δεν αξίζει στον Παναθηναϊκό, τον μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο της πόλης.


Διακρίνονται κάποια δειλά βήματα προς την κατεύθυνση της συνεννόησης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Παναθηναϊκού. Στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019 του δήμου δεν περιλαμβάνεται καμία ενέργεια για τη «διπλή ανάπλαση», γεγονός που εκλαμβάνεται ως έμμεση αποδοχή των θέσεων του Ερασιτέχνη για μη μετεγκατάσταση στον Βοτανικό. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, έχει δεσμευτεί για την ανακατασκευή του υπαίθριου αθλητικού κέντρου μπάσκετ και βόλεϊ στις οδούς Μελά, Τσόχα, Φιλήμονος και Βενιζέλου και έχει δρομολογηθεί η παραχώρηση του χώρου πίσω από το 2ο Πειραματικό για τη δημιουργία δημοτικών γηπέδων τένις με έξοδα του ΠΑΟ. Το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», παρεμπιπτόντως το αρχαιότερο εν ενεργεία στην Ελλάδα, είναι μέσα στον αστικό ιστό, στην καρδιά της πόλης. Μιλάμε για ένα «φιλέτο» που περιβάλλεται από πυκνοκατοικημένες, λαϊκές γειτονιές, οι κάτοικοι των οποίων μπορούν να επωφεληθούν με διάφορους τρόπους από την αξιοποίησή του. Μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, τα δύο μέρη επιβάλλεται να δουλέψουν μαζί και να κάνουν τη «Λεωφόρο» και τη γύρω περιοχή ένα κέντρο αθλητισμού και ψυχαγωγίας, αντάξιο της πόλης και της ομάδας της.

Αθήνα
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM