Η Ειρήνη Κατσοτούρχη είναι η μοναδική κάτοικος στην Κίναρο στο νησί ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τα ξημερώματα και έχασαν τη ζωή τους οι τρεις χειριστές.
Η κ. Κατσοτούρχη συμμετείχε στις έρευνες για την ανεύρεση των πιλότων και ήταν εκείνη με την οποία επικοινώνησε το Πολεμικό Ναυτικό, μόλις χάθηκε το ίχνος του ελικοπτέρου.
Η ίδια μίλησε νωρίτερα στον Real Fm και με δάκρυα στα μάτια είπε ότι βρήκε τα συντρίμμια και αντίκρισε έναν απανθρακωμένο άνθρωπο.
«Χαμός γίνεται εδώ. Είδα τα συντρίμμια, υπάρχει άνθρωπος απανθρακωμένος μέσα. Νοτιοδυτικά είναι. Τα συντρίμμια βλέπω και ένα παιδί... Ενα άνθρωπο. Δεν μπορώ να μιλήσω. Σε χαράδρα είναι. Έχουν πάει άνθρωποι κάτω είναι. Εχει ένα δρομάκι. Εγώ τα βρήκα, που να μην τα έβρισκα» είπε στο ραδιόφωνο.
Η κ. Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί με το σύζυγο της, ο οποίος πέθανε το 2013. Ο άνδρας της είχε καταγωγή από την Κάλυμνο και μέχρι την εγκατάσταση τους στην Κίναρο ζούσαν στην Αυστραλία. Η κα Ειρήνη Κατσοτούρχη είναι μόνη της στο νησί καθώς ο γιος, απουσιάζει όπως είπε.
Η Κίναρος
Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4,5 τ.χλμ. . Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 296μ.
Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου και του Μαυροπετρίτη.
Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού (Μινώα, Αρκεσίνη, Αιγιάλη).