Οι τρεις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Νέων Χορογραφιών

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 23 και 24 Μαρτίου

LIFOTEAM 2.3.2016 | 12:53

Οι τρεις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Νέων Χορογραφιών
10.000 litres. Φωτο. © Danilo Moroni

 

Το τρίτο Φεστιβάλ Νέων Χορογραφιών θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 23 και 24 Μαρτίου. Οι τρεις παραστάσεις της φετινής διοργάνωσης καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα μέσα από νέες παραγωγές με σκοπό να καταγράψουν τον παλμό της εποχής, να προβληματίσουν και να ανοίξουν διάλογο με το κοινό. 

 

Πιο συγκεκριμένα, η Ευαγγελία Κολύρα επικεντρώνεται στην αναπνοή. Στο «10,000 litres» (10.000 λίτρα), οι τρεις ερμηνευτές εξετάζουν τον τρόπο που αυτή επηρεάζει την πρόσληψη της κίνησης και, συνολικά, του σώματος. Η διαρκής «αισθητηριακή αναζήτηση» που επιχειρείται στην εν λόγω παράσταση αποκαλύπτει, όχι μόνο τη ζωτική λειτουργία της αναπνοής, αλλά και ζητήματα σχετικά με το ρυθμό που αυτή παράγει, τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην αδιάκοπη ροή και τη βίαιη διακοπή της.

 

Οι τρεις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Νέων Χορογραφιών
lacrimal. Φωτο. © Πάρις Ταβιτιάν

 

Η Ιωάννα Αγγελοπούλου, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρουσιάσει μια δεύτερη, επεξεργασμένη εκδοχή του έργου «Παλάμη με Παλάμη». Στη δουλειά της αυτή, επανεξετάζει τον κοσμογονικό μύθο και τις ερωτικές συνδηλώσεις του, αναζητώντας συσχετισμούς ανάμεσα σε σωματικές καταστάσεις και έννοιες όπως η ελευθερία και η καταπίεση. Η κωνική σκηνική κατασκευή και το ηχοτοπίο, το οποίο συνθέτουν οι φωνές του πολυφωνικού σχήματος «Πλειάδες», σμιλεύουν ένα χώρο προσωπικό και αρχετυπικό. Οι χορευτές επιδίδονται σε δράσεις όπου ο εναγκαλισμός εναλλάσσεται με τη βίαιη απώθηση, η γειτνίαση με την απόσταση. Πρόκειται, για μια κινησιολογική έρευνα που επιχειρεί να μας τοποθετήσει στην «καταγωγή των πραγμάτων», να αγγίξει τα άδυτά μας, προτού φέρει στο φως μια ιδανική συνύπαρξη σωμάτων και ήχων, κατ' αναλογία της σχέσης Γαίας και Ουρανού.

 

Τέλος, ο Χάρης Κούσιος συμπράττει με τον μουσικό Δημήτρη Σκύλλα, σε ένα τολμηρό εγχείρημα στη Μεγάλη Σκηνή της Στέγης. Οι δημιουργοί της νέας γενιάς επιχειρούν να καταθέσουν ένα σχόλιο για το «επίκαιρο» της παράδοσης και της σχέσης μας με την ιστορία του τόπου. Στο lacrimal, εξερευνούν τις εκφραστικές δυνατότητες του μοιρολογιού, αλλά και τις εικόνες που ξεπηδούν από ήχους βαθιά ριζωμένους στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Στο «ταξίδι» αυτό, συμπράττουν επί σκηνής εννιά μουσικοί και σαράντα χορευτές, αποζητώντας το λησμονημένο ζωντανό διάλογο ανάμεσα στη μουσική και την κίνηση.

 

Οι τρεις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Νέων Χορογραφιών
Παλάμη με Παλάμη. Φωτο. © Στέφανος Κουμαράς

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

 

23-24 Mαρτίου

 

Ευαγγελία Κολύρα
10.000 litres
(Μικρή Σκηνή | 19:00)

 

Χάρης Κούσιος
lacrimal
(Κεντρική Σκηνή | 20:30)

 

Ιωάννα Αγγελοπούλου
Παλάμη με Παλάμη
(Μικρή Σκηνή | 22:00)

 

Σύλληψη και Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά