Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George»

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
2
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μια φορά κι έναν καιρό... μια όμορφη και σπουδαία Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα, η Anna Pavlova, μάγεψε με τον χορό της στην Αυστραλία τον σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade. Ο γοητευμένος σεφ έφτιαξε προς τιμήν της ένα φίνο γλυκό από μαρέγκα, κρέμα και φρούτα που το ονόμασε Pavlova. Είναι μέρος της μυθολογίας του γλυκού Πάβλοβα. Είναι γνωστό ότι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ερίζουν για την πατρότητά αυτού του παγκόσμιου επιδορπίου που είχαν την τύχη να τους αποδοθεί.


Από ιστορικούς του φαγητού, πάντως, έχουν καταγραφεί πάνω από 150 συνταγές για μαρέγκα και φρούτα πολύ πριν από το 1926, οπότε και πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη της μπαλαρίνας Anna Pavlova στην Αυστραλία. Ο Οίκος των Αψβούργων, από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, έφτιαχνε μια πολύπλοκη συνταγή με μαρέγκα, κρέμα, στην οποία πρόσθεταν νισεστέ, και φρούτο. Το γλυκό αυτό πέρασε στην Αμερική από τους Γερμανούς μετανάστες. Τη δεκαετία του 1900 η μαρέγκα «τρέλανε» τις νοικοκυρές στην Αμερική, που λάνσαραν το γλυκό στα πάρτι τους.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η Πάβλοβα, όπως και να έχει, είναι το γλυκό με τη χιονάτη, αέρινη μαρέγκα, την ανάλαφρη κρέμα και τα φρούτα της άνοιξης, που όλοι υποκύπτουν στη γοητεία του. Στην «αβάσταχτη ελαφρότητά» της δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.


Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef του ξενοδοχείου «King George», με εμπειρία, γνώση και τεχνική, αναλαμβάνει να μας μυήσει στον γλυκό κόσμο της Πάβλοβα.

Υλικά για γαλλική μαρέγκα

150 γρ. ασπράδι αυγών
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

1.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να διογκωθούν.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει γυαλιστερή και ελαστική υφή.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Όταν η μαρέγκα στέκεται στη σπάτουλα, είναι έτοιμη.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ της επιλογής μας.

6.

Με μεσαίου μεγέθους κορνέ, για τις ατομικές μαρέγκες, πιέζουμε τη σακούλα από το επάνω μέρος και σχηματίζουμε μια βάση 6 εκ.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Μετά, προσθέτουμε «δαχτυλίδια» μαρέγκας στις άκρες, για να δημιουργήσουμε μια «φωλιά» μαρέγκας.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

8.

Για την τούρτα μαρέγκα 6 ατόμων θα ετοιμάσουμε βάσεις διαμέτρου 16 εκ., σχηματίζοντας σπιράλ. Για το στήσιμο της τούρτας θα χρειαστούμε 3 δίσκους σπιράλ.

9.

Ψήνουμε τις μαρέγκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 85 οC, στον αέρα, για 2 ώρες, έως ότου η μαρέγκα είναι μεν λευκή αλλά και τραγανή – πρέπει, δηλαδή, όταν την ακουμπήσουμε να είναι σκληρή.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Υλικά για την κρέμα βανίλιας

500 γρ. γάλα φρέσκο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. κρόκοι αυγών
20 γρ. αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουερ
1 φρέσκια βανίλια

Εκτέλεση

1.

Κόβουμε στη μέση τη φρέσκια βανίλια, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στο γάλα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Σε κατσαρόλα που είναι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα έως ότου βράσει και δέσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει.

4.

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την τοποθετούμε στο μίξερ και τη χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτη.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Αδειάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και με το κορνέ τη στρώνουμε σε σχήμα σπείρας πάνω στην μαρέγκα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

6.

Ετοιμάζουμε τα φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα) και τα απλώνουμε επάνω στην κρέμα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Σκεπάζουμε με τη μαρέγκα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία δύο φορές.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

8.

Καλύπτουμε με το τρίτο σπιράλ μαρέγκας και διακοσμούμε με κρέμα και φρούτα του δάσους.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

9.

Τις ατομικές μαρέγκες τις γεμίζουμε με κρέμα και τις διακοσμούμε με φρούτα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πάβλοβα... αλλιώς

Υπάρχουν τρεις τύποι μαρέγκας –γαλλική, ιταλική, ελβετική–, για διαφορετικές χρήσεις. Η γαλλική μαρέγκα θα δώσει αφράτη και τραγανή υφή στην Πάβλοβα. Η ιταλική μαρέγκα ταιριάζει σε μακαρόν και γίνεται με τη συμμετοχή ζεστής καραμέλας στη μαρέγκα. Η ελβετική ψήνεται σε μπεν μαρί, μετά αφρατεύει και ταιριάζει σε παρασκευές τύπου μους.


Στη μαρέγκα ταιριάζουν τα όξινα φρούτα, όπως η φράουλα, τα φρούτα του πάθους, τα εσπεριδοειδή και το μάνγκο, που ισορροπούν τη γλυκύτητά της.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η κλασική Πάβλοβα φτιάχνεται με κρέμα βανίλιας και φρέσκα φρούτα, με πιο χαρακτηριστικό τη φράουλα. Μπορούμε, όμως, να δώσουμε διαφορετική εκδοχή στο γλυκό, χρησιμοποιώντας όξινες μαρμελάδες που θα αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα.


Για τους εραστές της σοκολάτας, μπορούμε να ενισχύσουμε την κρέμα βανίλιας με κομματάκια πικρής (bitter) σοκολάτας.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε και την εκδοχή της ελληνικής Πάβλοβα, χρησιμοποιώντας μαρμελάδα πορτοκάλι, αμύγδαλο και θυμάρι.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM