Ο βαρύς λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Ο βαρύς λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ Facebook Twitter
1

Βαρύς θα είναι τελικά φέτος ο λογαριασμός για πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με την επιβολή συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, αντί 300.000 ευρώ, τη συμπερίληψη και των αγροτεμαχίων στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου και με την αύξηση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα. Οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα ξεκινούν από 50 ευρώ και φθάνουν μέχρι τις 3.425 ευρώ για όσους έχουν ακίνητη περιουσία πολύ μεγάλης αξίας.

Κάπως έτσι, υψηλότερος θα είναι φέτος ο ΕΝΦΙΑ  για περισσότερους από 600.000 φορολογουμένους ενώ αμετάβλητος ή και μειωμένος θα είναι ο φόρος για περίπου 6.000.000.

Ο στόχος τη κυβέρνησης είναι με τη ρύθμιση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016, να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και να επιτευχθεί φέτος ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Έως και τριπλάσιο, σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετοί. Παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, μόνο το 10% των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Για χαριστική βολή στη μεσαία ιδιοκτησία, αλλά και κατάρρευση της εισπραξιμότητας, κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) επικρίνοντας την κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ.

Η ανακοίνωση:

Οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων (ξενοίκιαστων και οικοπέδων), δηλαδή οι ήδη πλέον οικονομικά «καθημαγμένοι» φορολογούμενοι, είναι τα τραγικά θύματα της νέας έκδοσης του ληστρικού ΕΝΦΙΑ+ που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτές στη Βουλή για άμεση ψήφιση, με το πρόσχημα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε διάφορα ποσοστά και σε συγκεκριμένες ζώνες, και βεβαίως όχι σε αυτές που είχαν υποστεί την πλέον καταστροφική μείωση των εμπορικών αξιών τους.


1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ.

Η επιβολή του από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την «μεσαία τάξη» στο «δόκανο» μιάς ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει «ταφόπλακα» στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία.


2. ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.

Με το άρθρο 50 του σν αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.


3. ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 25 % ΣΤΑ ΚΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

Εκκωφαντικά απουσιάζει από τις νέες ρυθμίσεις η μέχρι σήμερα ισχύσουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20%, που αποτελούσε μια ελάχιστη «ανάσα» σε φορολογούμενους με απρόσοδα ακίνητα, που επί ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ απαλλάσσονταν πλήρως, και η οποία τους δημιουργεί επιβάρυνση κατά 25% στα ποσά που θα πληρώσουν για τέτοια ακίνητα.


4. ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ.

Η αλύπητη φορολογία των απρόσοδων ακινήτων είναι η πλέον αντικοινωνική και εξοργιστική πλευρά του νέου ΕΝΦΙΑ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα έλθουν αντιμέτωποι με φουσκωμένα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν σε λίγες εβδομάδες, τα δε νοικοκυριά με ιδιοκτησία θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο, απίστευτη υπερχρέωση (χωρίς να έχουν πάρει δάνειο και χωρίς καμιά προστασία πρώτης κατοικίας κλπ.!), κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμούς και βαρύτατες ποινικές διώξεις, ακόμη και για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»!!!


5. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει το ανυποχώρητο αίτημα για σημαντική ελάφρυνση, τουλάχιστον στο 50%, της φορολογίας των απρόσοδων ακινήτων, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που "σκότωσε" την κτηματαγορά αλλά και ολόκληρη την οικονομία, και δραστική μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της χώρας.


6. ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ιδιαίτερα το λυπηρό γεγονός ότι για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων αυτών δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και ιδιαίτερα της ιδιοκτησίας, αλλά και τον κίνδυνο, η αντίληψη των φορολογούντων ότι τα νέα αυτά βάρη, των 4 περίπου δις, θα μπορούν δήθεν να καταβληθούν από τους κατεστραμένους ιδιοκτήτες, να αποτελέσει τελικά ακόμη μία τραγική αυταπάτη

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM