ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,4% στο ΑΕΠ της χώρας για το α' τρίμηνο του 2016

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,4% στο ΑΕΠ της χώρας για το α' τρίμηνο του 2016 Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε πτώση 1,4% για το α΄τρίμηνο του 2016, εκτίμηση που είναι  ελαφρώς χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (σ.σ. προέβλεπε μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%).

Η αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση και αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως τα στοιχεία του Μαρτίου για το ισοζύγιο), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Επίσης, ιδιωτική κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές κατέγραψαν νέα πτώση και αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν οι αρνητικές τάσεις μπορούν να αναστραφούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, όπως προβλέπουν οι θεσμοί και η κυβέρνηση.

Από τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς και με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, προκύπτουν επίσης τα εξής:

- Σε ετήσια βάση (σύγκριση α΄ τριμήνου 2016 προς α΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,5%).

Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 2,7%.

Μείωση 11,7% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 23,4%).

Μείωση 12,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 26,6%).

- Σε τριμηνιαία σύγκριση (α΄ τρίμηνο 2016 προς δ΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,4% και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,5%).

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8 %. Μείωση 3,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,2%).

Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%).

Τέλος, μείωση 10,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιµών παραγωγού στη βιοµηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2015, έναντι µείωσης 5,1% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2015 προς το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής µεταβολές των δεικτών των επιµέρους αγορών:

α. Στη µείωση του δείκτη τιµών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 8,8%, και

β. Στη µείωση του δείκτη τιµών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 14,8%.

Ο γενικός δείκτης, τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση µε τον δείκτη του Μαρτίου 2016, παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι αύξησης 0,3% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2015.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM