Έρευνα: Έλληνες οι περισσότεροι άστεγοι της Αθήνας - Γιατί κάποιοι αρνούνται τη στέγαση σε ξενώνες

Έρευνα: Έλληνες οι περισσότεροι άστεγοι της Αθήνας - Γιατί κάποιοι αρνούνται τη στέγαση σε ξενώνες Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
3

Tα αποτελέσματα του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων.

Μέσω του προγράμματος δόθηκαν συνολικά 46.156 κουπόνια αξίας 1.846.240 ευρώ, σε 3.724 δικαιούχους (οικογένειες), που αντιστοιχούν σε 8.996 μεμονωμένα άτομα, ενώ στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε, μεταξύ 451 αστέγων, από το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, που διενεργεί τις καθημερινές επιτόπιες παρεμβάσεις στο δρόμο (street work). Οι δικαιούχοι του προγράμματος εξαργύρωναν τα κουπόνια στα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ και η απορροφητικότητα του προγράμματος ξεπέρασε το 95%.

Μερικά από τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσιάστηκε:

- Το 62% των αστέγων είναι Έλληνες.

- Στη συντριπτική τους πλειονότητα (85,4%) είναι άντρες.

- Το μεγαλύτερο μέρος (57%) των αστέγων ανήκει στη δυναμική ηλικιακή ομάδα 35-55.

- Μεγάλο ποσοστό οδηγήθηκε στον δρόμο την τελευταία 5ετία (71%) και τον τελευταίο χρόνο το 21,7%.

- Το 29% δηλώνει ότι δεν θέλει να μετακινηθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας

- Το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο.

- το 47% δηλώνει ως αιτία που είναι άστεγος, την απώλεια της εργασίας του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς διαμορφώνονται οι απαντήσεις σχετικά με την άρνηση φιλοξενίας σε ξενώνες:

Σύμφωνα με την έρευνα: 30 άτομα που έμεναν σε κάποιο εγκαταλειμμένο κτήριο και 22 που φιλοξενούνταν δήλωσαν ότι έχουν μείνει έξω στο δρόμο κατά το παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι το 70.1% των ανθρώπων που προσεγγίσαμε μένουν ή έχουν μείνει έξω (rough sleepers).

 

Το 29% αρνείται να ζητήσει ένταξη σε ξενώνα. Οι κυριότεροι λόγοι:

- Διέμεναν κάπου τη στιγμή της προσέγγισης (φιλοξενούνταν, ή κατοικούν σε σπίτι χωρίς νερό και ρεύμα) και το προτιμούν από τον ξενώνα.

- Το πλήθος αλλά και το είδος των δικαιολογητικών που απαιτούνται

- Η κακή κατάσταση που επικρατεί σε μερικούς ξενώνες

- Η συνύπαρξη με πολλά και διαφορετικά άτομα

- Περιορισμοί και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν

- Δεν θέλουν να «χωρίσουν» με τον/την σύντροφο/φίλο/συγγενή που μένουν

Ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Αθήνας, κ. Jorn Eugene Gjelstad ευχαρίστησε και συνεχάρη τον δήμαρχο Αθηναίων για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα συνέβαλε στην υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, καθώς και ότι σύντομα θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο, η βοήθεια, θα συνεχιστεί.

 «Μετά τα σημαντικά αποτελέσματα, αισιοδοξούμε ότι συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Νορβηγίας θα συνεχιστεί» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «ο δήμος Αθηναίων, μέσω των κοινωνικών του δομών και με ισχυρές συμμαχίες φορέων, εταιριών και απλών πολιτών, ενισχύει περισσότερους από 25.000 κατοίκους στην πόλη, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη μάχη κατά της φτώχειας».

Την έρευνα προλόγισε ο επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος κ. Αναστάσιος Βάλβης, επιμελήθηκε μεθοδολογικά η εταιρία Public Issue, και διενεργήθηκε από τις ειδικές συνεργάτιδες του street work του ΚΥΑΔΑ, κυρίες Χαρά Μουρτέζου και Μαρία Βανικιώτη.

Αναλυτικά όλη η έρευνα

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μπορούμε να πούμε πως ο δυτικός τρόπος ζωής δεν βοηθά πολύ όσους τυχόν λυγίσουν και πως ταυτόχρονα, βοηθά την ανάπτυξη ψυχικών νόσων. Η αλήθεια όμως που μπορείς να την δεις κάθε μέρα στο δρόμο είναι πως οι άστεγοι δεν βρέθηκαν σε ένα χαρτόκουτο από την ανέχεια, αλλά από τις ψυχικές ασθένειες και την χρήση ναρκωτικών. Εάν εγώ βρισκόμουν στον δρόμο, χωρίς συγγενείς, χωρίς φίλους να με στέρξουν θα πήγαινα ακόμη και με τα πόδια σε ένα χωριό και θα ζητούσα να με αφήσουν να μείνω σε έναν εγκατελειμένο σταύλο πχ και θα έλεγα ότι είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε δουλειά και χαμαλίκι. Δεν θα επέλεγα ως καλύτερη λύση να κοιμάμαι στο πεζοδρόμιο της Σταδίου. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται ψυχιατρική αρωγή από το κράτος.
Όλα καλά αλλά γιατί φταίει ο "δυτικός τρόπος ζωής" και ποιον τρόπο προτείνεις εσύ ώστε να βοηθηθούν όσοι λυγίζουν; Τον ανατολικό; τον κινέζικο; αυτόν των φυλών του Αμαζονίου;Κάπου υπάρχει κι ένα όριο με το να ρίχνουμε όλα τα φταιξίματα στον "δυτικό τρόπο ζωής"...
Έχετε και οι δύο δίκιο. Mily αυτή η αντιπαραβολή με έναν φυσιολογικό άνθρωπο, θέλω να δείξω ότι μπορεί να αποδείξει ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ψυχικής ασθένειας. Δεν είναι ακόμη η Ευρώπη σαν την Αμερική, που τρεις μήνες ανεργίας μπορούν να σε βγάλουν με καροτσάκι του σουπερμάρκετ να κοιμάσαι στα πάρκα. Δον, εννοώ ότι οι άστεγοι αυτού του είδους απαντώνται κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι κανόνες της δυτικής αστικής οργάνωσης είναι πιο σκληροί από ότι στην επαρχία ή την ύπαιθρο. Ο δυτικός τρόπος ζωής έχει τα περισσότερα καταγραμμένα προβλήματα, ακριβώς επειδή είναι ο πιο εξελιγμένος και επειδή έχει τα περισσότερα εργαλεία για να να τα λύσει.