Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Το καλοκαιρινό «Πανόραμα Τζαζ» ξεκινά

LIFOTEAM 9.6.2016 | 21:35

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ ανεβαίνει ψηλά και ψηλότερα. Ανεβαίνει στην ταράτσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για το καλοκαιρινό «Πανόραμα Τζαζ».

 

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Χρήστος Καρράς αναφέρει πως το Πανόραμα Τζαζ «εστιάζει στην πολύ νέα γενιά των μουσικών. Ηδη επαγγελματίες, αν και στα πρώτα τους βήματα, σε μία φάση διερεύνησης της μουσικής τους πορείας».

 

Το καλοκαιρινό Πανόραμα που κάνει πρεμιέρα απόψε Πέμπτη και ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου (11/6) συμπεριλαμβάνοντας τα σχήματα των Next Step Quintet, Stelios Chatzikaleas Quintet και Stephanos Chytiris Flux Project, συνοψίζει τρεις ενδεικτικές, μέσα από την διαφορετικότητα τους στιλιστικές προσεγγίσεις της τζαζ μουσικής του σήμερα.

 

Στην τρίτη διοργάνωσή του, το «Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ / New Generation» παίρνει πλέον το χαρακτήρα ενός μεγάλου φεστιβάλ. Τα τρία σχήματα που συμμετέχουν στο line-up της διοργάνωσης, οι Next Step Quintet (9/6), Stelios Chatzikaleas Quintet (10/6) και Stephanos Chytiris Flux Project (11/6) μιλούν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τις live εμφανίσεις τους, τις μουσικές επιρροές τους και το μέλλον της τζαζ σκηνής στην Ελλάδα.

 

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Next Step Quintet

Έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ανερχόμενα γκρουπ του είδους. Όλα τα μέλη του σχήματος είναι απόφοιτοι του Τμήματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου (Βασίλης Ποδαράς, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Κότσυφας και Ντίνος Μάνος) και έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ, διεθνή εμπειρία και πολύ καλές κριτικές από την κυκλοφορία του πρώτου τους, ομώνυμου δίσκου, το 2012. Το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, με τίτλο «2» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο έχει ηχογραφηθεί με τον Τάκη Πατερέλη και τον Tivon Pennicott από τη Νέα Υόρκη. Με ροκ αναφορές να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής του ταυτότητας, ο Βασίλης Ποδαράς πιστεύει πως η αίσθηση ότι η τζαζ ανταποκρίνεται σε ένα μυημένο, ίσως και ειδικό, κοινό ατονεί με το πέρασμα των χρόνων. «Αν και σαν είδος μουσικής είναι μακριά από την ελληνική κουλτούρα, το ελληνικό κοινό και ακόμα περισσότερο η νεολαία είναι ανοιχτή σε ένα ενδιαφέρον άκουσμα. Ειδικά αυτή την περίοδο με την κρίση, ψάχνεται ν' ακούσει κάτι καινούριο , κάτι διαφορετικό. Νομίζω ότι αν δώσεις στο κοινό κάτι προσεγμένο και ειλικρινές θα το πάρεις πίσω. Το βλέπω και στα live αυτό, όπου έρχεται καινούριος κόσμος και σιγά σιγά η μουσική διαδίδεται» αναφέρει. Πρόσφατα οι Next Step Quintet διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό Made in New York Jazz Competition, ενώ η επόμενη ηχογράφηση τους θα είναι μία δική τους προσέγγιση στην μουσική των Radiohead. Στη συναυλία στη Στέγη θ' ακούσουμε κομμάτια και από τα δύο άλμπουμ τους.

 

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Stelios Chatzikaleas Quintet

Οι Μάιλς Ντέιβις και Τσετ Μπέικερ, ήταν τα πρώτα μουσικά ακούσματα του 31χρονου Στέλιου Χατζηκαλέα που «άφησε» το κλασικό πιάνο για την τρομπέτα. Η τζαζ τον γοητεύει γιατί «είναι ένα είδος μουσικής που συνήθως δεν δίνει απαντήσεις αλλά τις περισσότερες φορές θέτει ερωτήματα» . «Μου άρεσε να βγάινω έξω και να μην περνάω καλά με την ευρεία έννοια, δηλαδή να πηγαίνω ν' ακούσω μία συναυλία και μετά να προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε. Ολη αυτή η αναζήτηση με οδήγησε σε πιο εσωτερικά ακούσματα κατά κάποιο τρόπο» παραδέχεται ο ίδιος που έχει συμμετάσχει σε διάφορα γκρουπ και ηχογραφήσεις που είχαν για βάση τον αυτοσχεδιασμό και έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές της Ευρώπης. Για εκείνον , η ελληνική τζαζ σκηνή θα μπορούσε να αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανίας καθώς «υπάρχουν πολλοί καλοί μουσικοί που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Ευρωπαίους ή Αμερικανούς συναδέλφους τους που κάνουν παγκόσμιες περιοδείες».
O «Αφρός των ημερών» του Μπορίς Βιάν, όπου το πραγματικό συγκρούεται με το σουρεαλιστικό και ο έρωτας με το θάνατο, στάθηκε η αφορμή για τη σύνθεση των εννέα νέων μουσικών θεμάτων που θα παρουσιάσει στην ταράτσα της Στέγης μαζί με το κουιντέτο του (Κώστας Γιαξόγλου, Κωνσταντίνος Μάνος, Παναγιώτης Ηλιού και Χρήστος Κωνσταντινίδης).

 

Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Stefanos Chytiris Flux Project

«Επέλεξα την τζαζ για την ελευθερία που μου προσφέρει» λέει ο Στέφανος Χυτήρης που παίζει ντραμς. Μαζί με τον 71χρονο Αμερικανό σαξοφωνίστα Daniel Carter, τον Βέλγο πιανίστα Bram De Looze και τον Nεοϋρκέζο μπασίστα Luca Rosenfeld αποτελούν τον πυρήνα του Flux Project. Στην ταράτσα της Στέγης, εξερευνώντας τις δομές και την πνευματικότητα της free jazz μουσικής, σμίγουν στην Αθήνα έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας στη Νέα Υόρκη. Με οδηγό τον πρώτο τους δίσκο, «PYRIN», ηχογραφημένο στο Μπρούκλυν σε παραγωγή του Αμερικανού μάστερ- ντράμερ Michael Carvin, το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ένα ηχητικό ταξίδι βασισμένο στις φιλοσοφικές ιδέες του Ηράκλειτου, αρχές οι οποίες καθοδήγησαν και τις ηχογραφήσεις τους. «Ηταν η αφορμή για κάποιες μουσικές αφετηρίες αυτοσχεδιασμού» εξηγεί ο Στέφανος Χυτήρης που ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στην Αμερική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα μουσικών της αυτοσχεδιαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την προσωπική του δουλειά, σε συνεργασία με την Ingrid Laubrock, τον Todd Neufeld, τον Pascal Niggenkemper, τον Billy Mintz και άλλους. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την εμπειρία του στην Αμερική απελευθερωτική. «Το θετικό στη Ν. Υόρκη είναι ότι εκεί κανείς μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το που είναι ο ίδιος χωρίς όμως να νιώσει πίεση. Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει, σε ωθεί ν' ανοιχτείς, να κάνεις πράγματα και να πιστέψεις στον εαυτό σου». Αυτό που χρειάζεται- κατά τον ίδιο- η ελληνική τζαζ σκηνή σήμερα είναι «να μην υπάρχει εφησυχασμός». «Να παίρνονται περισσότερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες , να υπάρξει ένα δημιουργικό "ανακάτεμα" ώστε να προκύψει ένας ήχος που θα προέρχεται από εδώ. Πρέπει να είναι και οι μουσικοί ανοιχτοί στο διαφορετικό για να είναι και ο κόσμος» καταλήγει.

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016
Next Step Quintet
Βασίλης Ποδαράς: ντραμς
Τάκης Πατερέλης: σαξόφωνο
Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο
Θοδωρής Κότσυφας: κιθάρα
Ντίνος Μάνος: κοντραμπάσο

 

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016
Stelios Chatzikaleas Quintet
Στέλιος Χατζηκαλέας: τρομπέτα
Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο
Κωνσταντίνος Μάνος: κοντραμπάσο
Παναγιώτης Ηλιού: ηλεκτρική κιθάρα
Χρήστος Κωνσταντινίδης: τύμπανα

 

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016
Stephanos Chytiris Flux Project
Στέφανος Χυτήρης: ντραμς
Daniel Carter: σαξόφωνο
Bram De Looze: πιάνο
Luca Rosenfeld: μπάσο