Την πλήρη καταστροφή του τουρισμού της Λέσβου δείχνουν τα στοιχεία της κίνησης από το εξωτερικό

Την πλήρη καταστροφή του τουρισμού της Λέσβου δείχνουν τα στοιχεία της κίνησης από το εξωτερικό Facebook Twitter
Φωτό: Θ. Δουμάνης
4

Την πλήρη καταστροφή του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου δείχνουν τα στοιχεία της κίνησης επιβατών εξωτερικού, που έδωσε στη δημοσιότητα για το μήνα Ιούνιο, η διεύθυνση αεροδρομίου Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, όλο τον περασμένο μήνα έφθασαν στη Λέσβο 4.825 τουρίστες, όταν τον περσινό Ιούνιο οι αφίξεις ήταν 15.026. Σε ποσοστό, η μείωση των αφίξεων του Ιουνίου ανέρχεται στο 67,89%.

 

Επτά στους 10 περσινούς τουρίστες δεν ήρθαν στη Λέσβο για διακοπές, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και επέλεξαν άλλους προορισμούς της χώρας. Μόνο τον Ιούνιο, το νησί έχασε 10.200 ευρωπαίους τουρίστες ή αλλιώς περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ.

 

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο της εφετινής τουριστικής περιόδου, δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ήρθαν στη Λέσβο 9904 τουρίστες. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο στο νησί είχαν φθάσει 29.106. Δηλαδή σε επίπεδο τριμήνου, η μείωση των αφίξεων ανέρχεται σε ποσοστό 65,97%. Το ποσοστό αυτό της μείωσης στις τουριστικές αφίξεις της Λέσβου και εφόσον συνεχιστεί έως τον Οκτώβριο δείχνει, πως με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται, οριακά, πάνω από τις 20.000, όταν το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75.000. Όπως όλα δείχνουν, η Λέσβος εφέτος, θα χάσει 55.000 τουρίστες, οι οποίοι πραγματοποιούν κατά μέσο όρο εννέα διανυκτερεύσεις ο καθένας. Δηλαδή η τουριστική βιομηχανία της Λέσβου θα χάσει το 2016 περί τις 495.000 διανυκτερεύσεις.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Εμπρός" της Μυτιλήνης που δημοσιοποίησε και τη σχετική μελέτη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου υποστηρίζει πως κάθε χαμένη διανυκτέρευση, αντιστοιχεί σε απώλειες από ενάμισι έως δύο ημερομισθίων και πέντε έως έξι κιλών, από ιχθυοαλιευτικά και γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα. Δηλαδή το 2016 θα χαθούν, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 742.500 ημερομίσθια και η κατανάλωση 2.475 τόνων τροφίμων.

 

Ελπίδες αλλά…

 

Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο δίμηνο, παρά τη μείωση στην τουριστική κίνηση προς τη Λέσβο και δεδομένων των ελάχιστων κρατήσεων στο νησί, ως αποτέλεσμα της πολύ κακής εικόνας του νησιού από τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη, υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις ως προς την αύξηση του αριθμού των πτήσεων από την Ολλανδία και τη Δανία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, μιλά όμως «για σταγόνα στον ωκεανό των ακυρώσεων που καταγράφηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες. Δυστυχώς η κατάρρευση συνεχίζεται και δεν βλέπουμε φως. Μάλιστα, πολλοί συνάδελφοι μιλούν για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης σε πολλές μονάδες, που αντανακλά ακόμα και στο 90% του τζίρου των επιχειρήσεων».

 

Από τη δική τους πλευρά οι τουριστικοί πράκτορες, δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ουσιαστικά και χειροπιαστά μέτρα στήριξης και αποζημιώσεις: «Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δεν φαίνεται πια καμία ανάκαμψη. Το ποσοστό της μείωσης είναι συντριπτικό και το χτύπημα είναι τελειωτικό για όλο τον κλάδο και την τοπική οικονομία. Ως Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας και προχωράμε σε όλες τις ενέργειες εκείνες που θα περιορίσουν τη ζημιά. Ταυτόχρονα όμως έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε και να στείλουμε στο τέλος της σεζόν, ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις επιπτώσεις στα γραφεία μας, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση και κάποιος πρέπει "να πληρώσει το μάρμαρο" », δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Γιάννης Σαμιώτης.

 

Ζητούν έκτακτα μέτρα στήριξης

 

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στην τουριστική εικόνα της Λέσβου. Πριν λίγες ημέρες και δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, απέστειλε νέα επιστολή σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, μεταξύ άλλων στην επιστολή, «κατέρρευσαν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της Λέσβου, με τις πληρότητες των Ξενοδοχείων του νησιού να αγγίζουν το 80% - 90%, πλήττοντας απασχόληση, κατανάλωση, τζίρους. Η αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, που απειλεί και τις επόμενες χρονιές, προϋποθέτει κι απαιτεί άμεσα τη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης κι όχι επιβολή νέων επαχθών επιβαρύνσεων».

 

Μεταξύ των προτάσεων - μέτρων που ζητούν οι ξενοδόχοι είναι:

 

- Μείωση κατά 50% στις πάσης φύσεως επιβαρύνσεις: Τιμολόγια Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, οριζόντιων προστίμων Τραπεζών, Ναύλων, υπέρ τρίτων πλαφοναρισμένων αμοιβών κλπ.

- Εφαρμογή χειμερινών ειδικών τιμολογίων ή άλλων κινήτρων - διευκολύνσεων (π.χ. επιδοτούμενη άδεια εργασίας, με επιπλέον μέρες άδειας), εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής κι εορτών, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

- Ο ΦΠΑ διαμονής - εστίασης να επιστρέψει και να παραμείνει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015.

- Ειδική Φορολογική - Ασφαλιστική μεταχείριση τουλάχιστον στα πρότυπα άλλων Χωρών - Μελών της Ε.Ε., που δεν έχουν ύφεση, προσφυγικό και τις άλλες μειονεξίες μας.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

- Εκλογίκευση των νομοθετικών πλαισίων

- Εξειδίκευση αναπτυξιακών προγραμμάτων, αναπτυξιακών νόμων, ΕΣΠΑ κλπ, αποκλειστικά και μόνο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

- Έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

- Θεσμοθέτηση του ρόλου του Destination Manager - Task Force ανά περιφερειακή ενότητα

- Άμεση στελέχωση των διευθύνσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των δήμων της με υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό

- Ουσιαστική στήριξη της αυτοδιοίκησης

- Απαλοιφή του περιοριστικού όρου των 80 χλμ (μεταξύ οικίας δικαιούχου και καταλύματος) στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ

- Εξομοίωση της Τουριστικής Βιομηχανίας με τη Βιοτεχνία - Βιομηχανία, που απολαμβάνει χρόνια τώρα, ειδικών προνομίων - νομοθετικών πλαισίων - τιμολογίων κ.ά.

- Εφαρμογή ρήτρας ίσης μεταχείρισης αμφίδρομης ισχύος για το δημόσιο, αυτοδιοικητικό, ιδιωτικό τομέα.

 
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM