Ο Τονι Μπλερ δακρύζει τώρα για τον πόλεμο στο Ιράκ και ζητά συγγνώμη (video)

Ο Τονι Μπλερ δακρύζει τώρα για τον πόλεμο στο Ιράκ και ζητά συγγνώμη (video) Facebook Twitter
2

Μετά την έκθεση Σίλκοτ που ήταν καταπέλτης για το ρόλο του στο Ιράκ ο Τόνι Μπλέρ, εμφανίστηκε απολογητικός στην δήλωση του για το θέμα, εκφράζοντας τη λύπη του, την θλίψη του και ζητώντας συγγνώμη.

Με τη φωνή να σπάει από συγκίνηση, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας  δήλωσε ότι αποδέχεται την «πλήρη ευθύνη, χωρίς εξαίρεση και χωρίς δικαιολογία". " Δεν θα υπάρξει μέρα στη ζωή μου που  δεν θα σκεφτώ τι συνέβη", προσθεσε, ζητώντας συγγνώμη αλλά επιμένοντας ταυτόχρονα ότι η απόφαση για πόλεμο δεν ήταν λάθος.

"Αναγνωρίζω τα λάθη και να αποδέχομαι την ευθύνη, αλλά αυτό που δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνουμε είναι να πούμε ότι πήραμε λάθος απόφαση", είπε. Όπως τόνισε, «ο Σαντάμ έπρεπε να ανατραπεί για να είναι σίγουρο ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.»

Επίσης σημείωσε ότι μπορεί να κοιτάξει τις οικογένειες των βρετανών στρατιωτών στα μάτια και να τους διαβεβαιώσει ότι δεν παραπλάνησε τη χώρα.

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπήρχε «καμία μυστική δέσμευση για πόλεμο» και πρόσθεσε ότι «η έκθεση καθιστά σαφές πώς δεν υπήρχαν ψέματα και το κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο δεν είχαν παραπλανηθεί".

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, εμφανώς καταβεβλημένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

 

«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν» επισήμανε ο Μπλερ ενώπιον δημοσιογράφων.

 

Ο Τόνι Μπλερ απέρριψε εντούτοις το επιχείρημα ότι η τρομοκρατία που συνταράσσει την υφήλιο σήμερα έχει τις ρίζες της στην επέμβαση στο Ιράκ.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι πιστεύει πως ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τις δυνάμεις που εισέβαλαν στην χώρα.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η εισβολη στο Ιρακ του Σανταμ εγινε διοτι "διεθετε και δεν κατεστρεφε οπλα μαζικης καταστροφης,ητοι χημικα και βιολογικα".Ετσι μας ελεγε η κυβερνηση των ΗΠΑ και οι 'συμμαχοι'της .Πριν γινει αυτο ο Ιρακινος δικτατορας Σανταμ, στην προσπαθεια του να αποφυγει το μοιραιο, καλεσε τον ΟΗΕ να στειλει μια ειδικη ομαδα ερευνητων για το θεμα αυτο.Ο ΟΗΕ πραγματι το εκανε.Η ομαδα αυτη επι εναν μηνα 'αλωνισε'το Ιρακ οπου της δοθηκε προσβαση οπουδηποτε ηθελε.Το πορισμα της ηταν κατηγορηματικο.Δεν υπηρχαν πουθενα βιολογικα η χημικα οπλα στο Ιρακ.Η εισβολη,παρα ταυτα,εγινε.Τεσσερα-πεντε χρονια μετα ο ιδιος ο προεδρος Bush παραδεχθηκε οτι δεν βρεθηκαν πουθενα τετοια οπλα και οτι "οι πληροφοριες των μυστικων υπηρεσιων των ΗΠΑ ηταν εσφαλμενες".Τωρα το παραδεχθηκε και ο γνωστος ,πλην τοτε δημοφιλεστατος, κλοουν της πολιτικης,Tony Blair.Με την Λιβυη τα πραγματα ηταν απλουστερα.Δεν υπηρξε,καν,παρομοιος ισχυρισμος.Απλα εγινε μια τεραστια αεροπορικη επιδρομη ενω επιχειρησαν επι του εδαφους οι περιφημες Βρεταννικες και Αμερικανικες "ειδικες δυναμεις"(...απεκληθησαν ...συμβουλοι και εκπαιδευτες...).Ο στοχος επετευχθη.Για την Συρια τα πραγματα ειναι γνωστα και εν εξελιξει.Σημειωνεται σχετικα οτι,απο τα μεσα της δεκαετιας του 1990 και εντευθεν ,τουλαχιστον,οι εν λογω χωρες ηταν....υποδειγμα πολτικης συμπεριφορας.Δεν ενοχλουσαν,κυριολεκτικα,κανενα,ενω εκαναν και πολλες business με δυτικες εταιρειες.Παραλληλα ,βεβαια,ηταν οι ΜΟΝΕΣ αραβικες χωρες στις οποιες ,συμφωνα με τις ιδιες τις δυτικες υπηρεσιες ασφαλειας,ισλαμιστικες φουνταμενταλιστικες οργανωσεις(..τρομοκρατικες...)οπως η Αλ Καιντα ,δεν ειχαν οχι "βασεις εκπαιδευσης",αλλα ουτε καν την παραμικρη συμβολικη παρουσια,Οι "υπηρεσιες ασφαλειας"των δικτατορων ειχαν φροντισει γ'αυτο.Για δικους τους,βεβαια,προφανεις λογους.Το πληρωμα του χρονου ηλθε.Ιρακ και Λιβυη "απελευθερωθηκαν".Το ιδιο και η μιση Συρια.Και αυτα τα απο κρατη υποδειγματα (...για τα αραβικα δεδομενα )κυριολεκτικα διαλυθηκαν.Και μετετραπησαν σε κολασεις και σε τεραστια "στρατοπεδα εκπαιδευσης" των φανατικων δολοφονων του φουνταμενταλιστικου ισλαμισμου.Με τους πληθυσμους τυς να εγακαταλειπουν μαζικα αυτες τις χωρες-κολαστηρια για να σωσουν τις ζωες τους,και να μετατρεπονται σε στρατιες προσφυγων οι οποιες απειλουν να κατακλυσουν ολη την Ευρωπη.Μια απλη συγκριση για το πως ηταν τα πραγματα πριν εικοσι χρονια και πως -και γιατι-εγιναν οπως ειναι τωρα,και μια απλη αναδρομη στους ωκεανους ψευδους που χρησιμοποιηθηκαν απο τις Δυτικες κυβερνησεις για να καλυφθουν με εναν τεχνητο,πλην σχεδον διαφανη, "φερετζε νομιμοτητας" οι ενεργειες που δημιουργησαν αυτην την κολαση,ειναι αρκετη για να εξαχθουν καποια κυριολεκτικα συντριπτικα συμπερασματα.
Τόνι,σε παραμύθιασε ο Ράμσφελντ που ήταν πιόνιτων 7 αδελφών,δλδ των πετρελαϊκών εταιριών.Ποτέ δεν υπήρξαν πυρηνικά όπλα στο Ιράκ,παρά μόνοχημικά με τα οποία δυστυχώς ο Σαντάμ σκότωσε Κούρδους.Τα πυρηνικά ήταν απάτη των πετρελαιάδων με ασαφήστοιχεία της CIA.