Η εικόνα αυτή από τον αγώνα Γερμανίας-Αιγύπτου στο μπιτς βόλεϊ ήταν λογικό να ξεσηκώσει πολλές συζητήσεις, καθώς ζούμε σε εποχές με οξυμένα τα θρησκευτικά πάθη και έντονες τις αντιπαραθέσεις για την έννοια της πολυπολιτισμικότητας.
Για τους Times του Λονδίνου η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει τη "σύγκρουση των πολιτισμών», για την εφημερίδα Daily Mail είναι "ένα τεράστιο πολιτιστικό χάσμα" και για τη Sun ένα «κολοσσιαίο πολιτιστικό χάσμα».
«Hijab vs bikini», ήταν ο συνήθης τίτλος στο θέμα και το ερώτημα που τέθηκε είναι αν στη φωτογραφία αυτή βλέπει κάποιος «μια σύγκρουση πολιτισμού ή την ενωτική δύναμη του αθλητισμού".
Όπως εξηγεί το bbc, η έννοια «σύγκρουση πολιτισμού" ορίζεται στα λεξικά της Οξφόρδης ως «σύγκρουση ή διχόνοια που προκύπτει από την αλληλεπίδραση (δύο) διαφορετικών πολιτισμών".
«Δεν υπήρχε τίποτα από αυτά στην παραλία Copacabana, αν και η αντίδραση στα social media θα μπορούσε να περιγραφεί ως «πολιτισμικό σοκ» - «η αίσθηση αποπροσανατολισμού που βιώνει κάποιος όταν ξαφνικά εκτίθεται σε έναν άγνωστο πολιτισμό, ή τρόπο ζωής», σημειώνει το bbc.
Μέχρι το 2012, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, "οι παίκτριες στο Ολυμπιακό μπιτς βόλεϊ ήταν υποχρεωμένες να φορούν μπικίνι ( με το κάτω μέρος να μην υπερβαίνει τα 7 εκατοστά από πάνω προς τα κάτω στο ισχίο ) ή ένα μονοκόμματο κολυμβητικό μαγιό – κάτι που ορισμένοι ερμήνευσαν ως μια προσπάθεια να γίνει το άθλημα σέξι.
Η Αυστραλιανή Επιτροπή Αθλητισμού παραπονέθηκε ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB), εισήγαγε τις στολές εσκεμμένα για να εστιάσει την προσοχή στα σώματα των αθλητών. Από το 2012 επιτράπηκε στις γυναίκες να φορούν σορτς, μακρυμάνικες μπλούζες και ολόσωμα μαγιό".
Η αιγύπτια βολειμπολίστρια Doaa Elghobashy, ωστόσο, είναι η πρώτη παίκτρια του βόλεϊ που φοράει χιτζάμπ.
«Φοράω το χιτζάμπ 10 χρόνια», δήλωσε η Elghobashy. "Δεν με κρατάει μακριά από τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω, και το beach volley είναι ένα από αυτά."