Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο. Κάθε χρόνο, και παρά τη δέσμευσή των εταιρειών που παράγουν το πολύτιμο φοινικέλαιο για στροφή σε πιο βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, χιλιάδες εκτάρια τροπικού δάσους στη χώρα καίγονται ή αποψιλώνονται για να δώσουν χώρο σε φυτείες φοινικών.
Μία ομάδα ερευνητών χρησιμοποιώντας drones, δορυφορικές λήψεις, τηλεπισκόπηση και επιτόπιο ρεπορτάζ, προσπαθεί να ρίξει φως στην αδιάκοπη καταστροφή μιας από τις τελευταίες παρθένες γωνιές της Ινδονησίας και του κόσμου, από μία εταιρεία.
Στην έκθεση τους με τίτλο «Burning Paradise» (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση «Φλεγόμενος Παράδεισος»), παρουσιάζονται στοιχεία και συγκλονιστικές εικόνες που τεκμηριώνουν τη μαζική αποψίλωση των δασών από την Κorindo, μία κορεατική-ινδονησιακή εταιρεία που παράγει φοινικέλαιο, το πιο δημοφιλές φυτικό λάδι στον κόσμο και ένα προϊόν που μπορεί να μην το βλέπουμε ποτέ αλλά αποτελεί βασικό συστατικό στο 50% των συσκευασμένων προϊόντων που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ. Από σαμπουάν και οδοντόκρεμες, μέχρι παγωτό, σοκολάτες και απορρυπαντικά.
Η εταιρεία λειτουργεί σε υπό παραχώρηση εκτάσεις στα δάση της Παπούα και του βόρειου Μαλούκου, προπύργια και ζωτικά κομμάτια για τη βιοποικιλότητα της χώρας, τα δάση της οποίας έχουν λεηλατηθεί επί δεκαετίες από διάφορες αγροτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που αποτελεί προϊόν πολύμηνης έρευνας, από το 2013 μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, η Korindo έχει αποψιλώσει περίπου 30.000 εκτάρια δάσους -12.000 από τα οποία θεωρούνταν πρωτογενή δάση (σ.σ. primary forests) και αποτελούσαν το σπίτι ενδημικών ειδών όπως τα καγκουρό των δέντρων κ.α.
Επιπλέον, η ανάλυση των δορυφορικών λήψεων και των εικόνων που τραβήχτηκαν από drones έδειξε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε παράνομες πρακτικές κοπής και καψίματος δέντρων, κάτι που συνέβαλλε στην εμφάνιση αιθαλομίχλης σε διάφορα τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας το 2015. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιοχές της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, χιλιάδες άνθρωποι εισάγονται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Ο Glenn Hurowitz, ερευνητής της εταιρείας Waxman Strategies και μέλος της ομάδας που συνέταξε την έκθεση, τόνισε ότι τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν γιατί δεν θα πρέπει να αφεθεί στην ευχέρεια των εταιρειών το πρόβλημα της αποψίλωσης των τροπικών δασών.
«Δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση αυστηρότερων πολιτικών γύρω από την αποψίλωση δασών, συνεχίζεται μαζικά η καταστροφή τους σε κοινή θέα, ως μέρος της γραμμής παραγωγή των εταιρειών» τονίζει και προσθέτει: «Προξενεί ερωτηματικά το γεγονός πως η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της δεν τους πιάνουν ή τουλάχιστον δεν κάνουν κάτι γι΄αυτό».
Συνεχίζοντας, ο Hurrowitz δηλώνει: «Το πιο σημαντικό είναι πως δεν είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι γι αυτό. Είναι πολύ εύκολο, τόσο για τις εταιρείες αυτές και τους οικονομικούς πόρους που έχουν στη διάθεση τους, όσο και για την κυβέρνηση της Ινδονησίας να τις παρακολουθεί».
Όπως αναφέρει το Vocativ, κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.
Με στοιχεία από το Vocativ