Το TEDxAcademy επιστρέφει για 7η χρονιά την 1η Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» ) με κεντρικό θέμα του το “Re-imagine Greece”. Αυτό που θα δούμε στη σκηνή είναι 19 διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές με καινοτόμες και δημιουργικές σκέψεις, που θα μας φέρουν πιο κοντά στην Ελλάδα που ονειρευόμαστε.
Αυτό που δεν θα δούμε στη σκηνή, αλλά θα βρίσκεται πίσω από την ουσία του Re-imagine Greece, είναι οι άνθρωποι της διοργάνωσης. Νέοι, εθελοντές που προσπαθούν για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, προσφέροντας τον χρόνο και τη δημιουργικότητά τους.
Το lifo.gr μίλησε με κάποιους εθελοντές του TEDxAcademy 2015 (Βιργινία Βασιλάκου, Τίμος Βεντουράτος, Χριστόφορος Αδαμίδης και Φλώρα - Αγγελική Θανοπούλου) που θα δώσουν βέβαια το 'παρών' και στη φετινή διοργάνωση, όπου υποστηρικτής των εθελοντών φέτος είναι η Mastercard. Και να τι μας είπαν:
— Γιατί το κάνεις; Έχεις παρόμοια εμπειρία; Τι πιστεύεις ότι θα αντλήσεις;
Τ. Β.: Έχοντας ασχοληθεί στο παρελθόν σε διάφορα events, συνεχίζω και συμμετέχω γιατί νιώθω ότι η συμμετοχή μου σε ένα τέτοιο event συμβάλλει σε κάτι μεγάλο, σε μια ιδέα, οπότε το αποτέλεσμα, μόνο θετικό μπορεί να είναι. Πέρα, όμως, από τη χαρά της προσφοράς σε κάτι που πιστεύω, μια τέτοια εμπειρία έχει και πολλά πράγματα να μου προσφέρει. Για παράδειγμα, η αίσθηση του ότι ανήκω σε μια ομάδα ανθρώπων που σκέφτονται όπως εγώ, η ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους με σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα τους, όπως οι ομιλητές, αλλά και η δυνατότητα να κάνω νέους φίλους μέσα από μια τόσο έντονη εμπειρία προσφοράς.
— Ποιος πιστεύεις ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του εθελοντή;
Β.B: Ο εθελοντής είναι ένα μικρό κομμάτι ενός μεγάλου puzzle. Παρόλο που είναι επιλογή ο εθελοντισμός, κι όχι υποχρέωση, είναι ένας αρκετά απαιτητικός ρόλος, διότι ο εθελοντής είναι το σώμα του event. Πρέπει να είναι απόλυτα ενήμερος για αυτό, να είναι ευχάριστος, να αλληλεπιδρά με τους συμμετέχοντες, να είναι αξιόπιστος και υπεύθυνος, να έχει επαγγελματισμό απέναντι στους συναδέλφους του, να είναι δεκτικός όσον αφορά οδηγίες και καθοδήγηση από τους συντονιστές, να είναι σε θέση να ξεχάσει αυτά που ξέρει και να μάθει καινούρια πράγματα, και εννοείται πως πρέπει να είναι σε διάθεση να το διασκεδάσει! Παρά τις προσδοκίες αυτές και τον κόπο, θέλουμε να περάσουμε όμορφα και να δημιουργήσουμε μια μοναδική, αξιομνημόνευτη εμπειρία.
— Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για 'σένα σε ένα τέτοιο event;
Β. Β.: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η συνεργασία. Πρέπει να κάνεις λίγο πέρα τον ενήλικα-ορθολογιστή που έχεις μέσα σου, για να καταφέρεις να βγεις από την ζώνη άνεσής σου, και να συνεργαστείς με άγνωστους ανθρώπους. Απαιτεί εμπιστοσύνη στην μοναδικότητα και ικανότητα του καθενός. Με καλή και ειλικρινή επικοινωνία όμως, είμαστε προνοητικοί και ευέλικτοι, και τελικά βγαίνει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
Τ. Β.: Η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται στο να "δέσεις" με την ομάδα σου. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά και να συνεργαστείς με άτομα που τα γνωρίζεις μόλις μερικές μέρες και μάλιστα σε ένα event που διαρκεί τόσες πολλές ώρες. Από εκεί και πέρα και η σωματική κούραση είναι μια πρόκληση, αλλά το ζεστό χειροκρότημα στο τέλος μας αποζημιώνει όλους.
Χ. Α.: Ένα τέτοιο μεγάλο event έχει πολλές προκλήσεις. Η οργάνωση βέβαια είναι το παν. Επειδή ο όγκος των ανθρώπων είναι πραγματικά μεγάλος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην διαχείριση των ανθρώπων καθώς επίσης και καλή επικοινωνία και συνεργασία με τους υπόλοιπους εθελοντές και οργανωτές του event.
Φ.– Α. Θ.: Πιστεύω πως και μόνο η συμμετοχή σε ένα τέτοιο event είναι πρόκληση, διότι απευθύνεται σε άτομα που έχουν αστείρευτη ενέργεια. Είναι ευρέως γνωστό ότι η εθελοντική δράση συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, την συνέπεια του επαγγελματία και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου. Οι προκλήσεις που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών και η διαχείριση καταστάσεων, που χρήζουν λήψη άμεσων και ψύχραιμων αποφάσεων. Στο TEDx Academy σου δίνεται η δυνατότητα ανάληψης «ηγετικών θέσεων», γεγονός που βοηθά στην κατάκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων και απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας.
— Πώς φαντάζεσαι το μέλλον του TEDx Academy;
Χ. Α.: Ακόμα πιο διαδεδομένο προς το κόσμο. Θα ήθελα να καθιερωθεί και περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο στο ίδιο μοτίβο και με περισσότερους ομιλητές. Θα μπορούσε επίσης να γίνει και σε διήμερη μορφή, όπου τη δεύτερη μέρα θα μπορούσαν μικρές ομάδες να αλληλοεπιδρούν με τους ομιλητές.
— Τι σημαίνει εθελοντισμός στο TEDx Academy για σένα;
Φ.– Α. Θ.: Ο εθελοντισμός στο TEDx Academy σημαίνει για μένα έναν καταιγισμό ενέργειας. Είναι τα χαμόγελα των εθελοντών και τα παιχνίδια γνωριμίας κατά τη διάρκεια των training, η αναμονή και ο σφυγμός που ολοένα δυναμώνει όσο πλησιάζει η ώρα του event. Είναι τα δάκρυα στα μάτια όταν ακούς συγκινητική ομιλία, η ένταση, το τρέξιμο στη διάρκεια του event, η πνευματική ολοκλήρωση όταν είναι περασμένες 10 το βράδυ κι ανταλλάσσεις τις τελευταίες χειραψίες με τους υπόλοιπους εθελοντές. Ένα ακόμα TEDx Academy έχει φτάσει στο τέλος του. Αναμφίβολα, το TEDx Academy με έκανε να δω τον κόσμο πιο ανθρωποκεντρικά. Γιατί μαθαίνεις να δουλεύεις με τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους.
— Πόσες φορές συμμετείχες ως εθελοντής;
Φ. – Α. Θ.: Όπως προανέφερα είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω ως εθελόντρια στο TEDx Academy. Η μοναδική εμπειρία, οι φιλίες που γεννιούνται και τα συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν, σε οδηγούν σε μία μόνο σκέψη, θα συμμετέχω σίγουρα και του χρόνου!