Η nefele χρωματίζει το στίγμα για να το εξαφανίσει!
Το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία διοργανώνεται στην Αθήνα και μας καλεί να δούμε αλλιώς τους "διαφορετικούς".
Ο λόγος ύπαρξης των φεστιβάλ είναι να ανοίγουν τους ορίζοντες των κοινωνιών που τα φιλοξενούν στο καινό και το διαφορετικό, να παρουσιάζουν στους ανθρώπους ένα πανόραμα αισθητικών επιλογών και να αποτελούν έναυσμα για γόνιμες συζητήσεις. Η nefele, το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία ενσαρκώνει ακριβώς αυτή την πρόταση, φιλοδοξώντας για αρχή να ανοίξει ένα παράθυρο στην ζωή και την τέχνη των ανθρώπων που έχουν στιγματιστεί εξαιτίας κάποιας ψυχικής νόσου.
Η nefele είναι το αποτέλεσμα ενός συνεργατικού έργου πέντε ευρωπαϊκών φορέων από την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με συντονιστή την ελληνική ΜΚΟ "Έδρα". Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από 1 έως 16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 677 συντελεστές προερχόμενους από 23 χώρες και συνολικά θα φιλοξενήσει 68 εκδηλώσεις, ομιλίες και εργαστήρια, κινηματογραφικές προβολές και περφόρμανς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικαστικές εκθέσεις που θα φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπουζιάνη και τις εγκαταστάσεις της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίες παρουσιάζουν μία εξερεύνηση της ψυχικής υγείας μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, κάποιες μέσω "συμβατικών" οπτικών αφηγήσεων και κάποιες που ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Στην πρώτη κατηγορία μπορεί να εντάξει κανείς την ατομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου όπου παρουσιάζονται τα 12 πορτρέτα μεγάλων καλλιτεχνών που φιλοτέχνησε επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τον άνθρωπο πίσω από τον δημιουργό. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν σαφώς η έκθεση του Οπτικού Ακτιβισμού όπου παρουσιάζεται τέχνη του δρόμου, στρατευμένες αφίσες, φανζίν και εικονογραφήσεις για την ψυχική υγεία καθώς και η έκθεση Unconscious Playground όπου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δούνε σύγχρονα εικαστικά έργα που εξερευνούν τεχνικές του αυτοματισμού.
Ένα λίαν ενδιαφέρον και μοναδικό τμήμα του φεστιβάλ είναι η έκθεση συλλογικών έργων που είναι αποτέλεσμα συνδημιουργίας τελειοφοίτων καλλιτεχνών με λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω ενός προγράμματος art residencies. Διαχρονικά η art brut και η τέχνη των ατόμων που έχουν βιώσει ψυχιατρική εμπειρία έχει αποτελέσει αντικείμενο παρατήρησης και σχολιασμού τόσο των καλλιτεχνών όσο και των ιστορικών τέχνης. Το σημαντικότερο όμως από την συνύπαρξη αυτή δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική παραγωγή αλλά η ειλικρινής ανθρώπινη επαφή και μοίρασμα ανάμεσα σε δύο ομάδες ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συναντιόντουσαν ποτέ ουσιαστικά. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού δόθηκε στους πάσχοντες η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με υλικά και τεχνικές που δεν είχαν δοκιμάσει και η όλη διαδικασία βοήθησε στον να αρθρώσουν συναισθήματα.
Στα πλαίσια του nefele η Διεθνής Έκθεση Φωτογραφίας iMADges θα παρουσιάσει είκοσι έξι επιλεγμένες και τέσσερις νικήτριες φωτογραφίες του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας και Τρέλας, στον οποίο είχαν υποβληθεί 500 συμμετοχές από την Ισπανία, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Κολομβία, το Ecuador, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Μεξικό, τη Μοζαμβίκη, τη Νορβηγία, το Περού, την Πορτογαλία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Βενεζουέλα. Οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν προσεγγίσεις της τρέλας ως κομμάτι της λογικής, της παράνοιας ως κομμάτι της νόησης, εστιάζοντας στη σημαντικότητα αυτών των γωνιών θέασης στη σύγχρονη κοινωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα nefele μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ την ιστοσελίδα του.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης (12.00 – 22.00 / Τηλ: 6948257663) και στο Μουσείο Μπουζιάνη, Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη - Στάση Μετρό Αγ. Ιωάννης (12.00 – 22.00 / Τηλ: 2109028455).