Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει την ύφεση

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει την ύφεση Facebook Twitter
1

«Ο προϋπολογισμός 2017 όπως προετοιμάζεται έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων» επισημαίνει μεταξύ άλλων το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην έκθεσή του επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2017.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν αφενός αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αφετέρου ανακατανομή του κέντρου βάρους μεταξύ φόρων και δαπανών υπέρ των τελευταίων.

Ειδικότερα στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2018 και μετά.


«Επομένως, τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτόν και έχουν σύμμαχο το ΔΝΤ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.


Στην έκθεση αναφέρεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 «χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ». Και όπως σημειώνεται «μολονότι, τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα ( από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».


«Όμως αντισταθμιστικές ενέργειες, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής προσαρμογής. Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη (και κοινωνικά δίκαιο) σχέδιο περικοπής πρωτογενών δαπανών μπορεί να οδηγήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική προσαρμογή» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.


Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,7% το 2017 η έκθεση επισημαίνει ότι οι
«προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξες» και ότι υπάρχουν κίνδυνοι - εσωτερικοί κα εξωτερικοί - που απειλούν τη πραγματοποίησή τους.


Δεδομένου ότι τα περιθώρια για οριζόντιες περικοπές δαπανών και οριζόντιες αυξήσεις φόρων έχουν εξαντληθεί «το κέντρο βάρους πρέπει να μετατεθεί στην ανακατανομή των φόρων και των δαπανών» προτείνεται στην έκθεση. Στον τομέα αυτόν όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «βάσεις του προσχεδίου ξεχωρίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευθύνει ένα σημαντικό ποσό 871 εκατ. ευρώ μόνο για το 2017 στην κατηγορία των κοινωνικών επιδομάτων. Από αυτά τα 571 εκατ. ευρώ αφορούν το νεοσυσταθέν Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας».


Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά στην έκθεση σημειώνεται ότι βρίσκονται σήμερα «σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το 2009 ή το 2010» αλλά υποστηρίζεται ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του ασφαλιστικού, η διατηρησιμότητα του οποίου, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις δεν έχει διασφαλισθεί παρά τις τελευταίες αλλαγές».

Αντιδράσεις για το προσχέδιο

 

Μη ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για την ανάπτυξη, είπε ο Γιώργος Κατσιαντώνης

«Στο σύνολό του, ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ενώ αναφέρεται στην υποτιθέμενη, κατά την κρίση μου, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που τελικά από τις δηλώσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών εντεταλμένων, φαίνεται πως δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα, τουλάχιστον έως το 2017, ενώ δεν παραβλέπεται το γεγονός, ότι το χρέος έχει αυξητικές τάσεις», τόνισε κατά την συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2017, ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.


Επιπλέον, ανέφερε ότι η μη στήριξη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε οι επενδυτές να αρχίσουν να αγοράζουν, αλλά και η πρωτοφανής και καθολική αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να καταστεί κυρία του προγράμματος, μηδενίζουν τις προοπτικές της χώρας για ουσιαστική ανάκαμψη και αναβάθμιση.


Ο Γιώργος Κατσιαντώνης προσέθεσε ότι, ενώ στην έκθεσή του το γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους, αναφέρεται ότι το προσχέδιο αναγνωρίζει ρητά ότι μεσοπρόθεσμα η επιστροφή στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης θα επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις, οι οποίες εφ' όσον εφαρμόζονταν θα αποκαθιστούσαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, το συγκεκριμένο προσχέδιο περνά σε αντίφαση, σε σημείο να αποδομεί εν μέρει αυτό το επιχείρημα. Συγκεκριμένα -όπως είπε- ενώ αναφέρεται μέσα στο προσχέδιο ότι η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την πρόοδό τους στους τομείς της διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και δομικών αλλαγών, θα αποκαθιστούσαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, από την άλλη πλευρά όμως, στην ανάλυσή του προβλέπει πολύ λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες αποτυπώνονται εμφανέστερα οι εσωτερικές δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων.

Από 45 έως 86 δισ. κυμαίνεται το κόστος της «περιπέτειας» Τσίπρα - Καμμένου, είπε ο Γιάννης Κουτσούκος

«Ο δεύτερος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και ο πρώτος του 2016 ουσιαστικά, ενσωματώνει το κόστος που σώρευσε σε βάρος του λαού ο κυβερνητικός τυχοδιωκτισμός, η πολιτική του λαϊκισμού, των ψευδών, των απατηλών υποσχέσεων και των αυταπατών», τόνισε κατά την ομιλία του επί του προσχεδίου του προύπολογισμού, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αναζήτηση ενός νέου πολιτικού σχεδιασμού στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, «όπως κομψά διατυπώθηκε στην Εισηγητική Έκθεση 2016» δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η πολιτική αποδοχή όσων βλέπουν σήμερα το «φως της δημοσιότητας», δηλαδή πως μεταξύ Πούτιν και Ομπάμα «παίχτηκε» το 2015 από τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς που καθοδηγούσε, η τύχη της χώρας. Ο Γιάννης Κουτσούκος, έθεσε στο σημείο αυτό το ερώτημα «πότε θα μάθει την αλήθεια ο λαός;» προσθέτοντας πως «για αυτή την ″σκοτεινή περίοδο″ συμπεράσματα έχει βγάλει».


Ο ειδικός αγορητής της ΔΗ.ΣΥ. σημείωσε ότι το τρίτο «αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, ως αποτέλεσμα μιας διαπραγματευτικής τακτικής που «έκαιγε πίσω της τα σπαρτά» και έγινε με όρους εθνικής ήττας», είχε ως αποτέλεσμα νέα δυσβάστακτα μέτρα ύψους 12, 5 δισ. ευρώ και πρωτοφανή ταπείνωση της χώρας που εκχώρησε στους δανειστές τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια.


«Το αποτέλεσμα της περιπέτειας των Τσίπρα - Καμμένου, περιέπλεξε την χώρα και εκτιμάται από διάφορους οικονομολόγους, εκπροσώπους θεσμών και ερευνητικά ιδρύματα, ότι κυμαίνεται από 45 έως 86 δισ. ευρώ» είπε και προσέθεσε ότι όποια μέθοδο και να ακολουθήσει κανένας για να αποτιμήσει αυτήν την ζημιά στην ελληνική οικονομία, μπορούμε να την μετρήσουμε αθροίζοντας στην απώλεια του ΑΕΠ για τη διετία 2015 - 2016 περίπου τα 20 δισ. ευρώ, την εκροή των καταθέσεων γύρω στο 40 δισ. ευρώ, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την απώλεια που είχε το ελληνικό δημόσιο από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών γύρω στα 20 δισ. ευρώ και βεβαίως, από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, την απώλεια των επενδύσεων και του κόστους του νέου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να επιστρέψουν μετά από δύο χρόνια εκεί που είμαστε στο τέλος του 2014».

 Άδικος και ταξικός ο προϋπολογισμός του 2017, είπε ο Νίκος Καθαρανασόπουλος στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 

«Άδικο» και «ταξικό», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2017, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, Νίκος Καθαρανασόπουλος, επισημαίνοντας πως κάνει μια αναδιανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Τόνισε πως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία, τα οποία συμπεριλαμβάνει, «με την αύξηση των φορολογικών εσόδων σε βάρος του λαού, την μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις, την αύξηση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, την μείωση των δαπανών για την Υγεία, Πρόνοια και την Παιδεία».


Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση μη επιτυχίας των συγκεκριμένων στόχων που προβλέπονται επικρέμεται «η δαμόκλεια σπάθη» του αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη. Θύμισε, ότι προβλέπει την άμεση εφαρμογή σε περίπτωση αποκλίσεων και τα μέτρα θα αφορούν κατά 45% σε μειώσεις μισθών, κατά 15% μείωση συντάξεων, κατά 20% σε αύξηση των έμμεσων φόρων και κατά 20% στη μείωση των δαπανών κι «όχι όλων του δαπανών», διευκρίνισε, γιατί «εξαιρούνται οι δαπάνες, οι οποίες αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα Αναπτυξιακά Προγράμματα, τις επενδύσεις, δηλαδή δαπάνες οι οποίες αφορούν τις ανάγκες εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου».


Έτσι, είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, συντρίβεται «η προπαγάνδα της κυβέρνησης» «περί ισότητας στα βάρη, δηλαδή περί δίκαιης κατανομής των βαρών. «Όμως, αυτή η ισότητα, σημαίνει, χαμήλωμα του πήχη και σύγκλισης των όποιων λαϊκών εισοδημάτων έχουν εναπομείνει με τα εισοδήματα φτώχειας και εξαθλίωσης» προσέθεσε. Επίσης, ανέφερε, ότι καταρρίπτεται και ο δεύτερος ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι «μπαίνουμε πλέον στον ενάρετο κύκλο μιας δίκαιης ανάπτυξης» και αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, ποια δίκαιη ανάπτυξη είναι αυτή, όταν βασίζεται σε ένα εργασιακό καθεστώς, το οποίο το χαρακτηρίζει όχι μόνον η ανασφάλεια, αλλά το πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό, το χαρακτηρίζει η κατάργηση του συνόλου των συγκεκριμένων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Όταν, δηλαδή, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα τέτοιο εργασιακό καθεστώς, το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει σε έναν εργασιακό ″μεσαίωνα″, για τις ανάγκες του κεφαλαίου».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM