ΥΛΙΚΑ
- 1 μπακαλιάρος (1,5 κιλό)
- 1 κιλό πατάτες (για τηγάνι κατά προτίμηση)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το ψάρι, το πρώτο βήμα είναι να ζητήσουμε από τον ψαρά να μας το φιλετάρει.
- Τρίβουμε τις πατάτες στον χοντρό του τρίφτη και τις αλατοπιπερώνουμε καλά. Αν θέλουμε, στο τρίμμα αυτό ταιριάζουν όλων των λογιών τα μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο, μαραθόσπορος, κόλιανδρος, κάρδαμο, απλώς όλα με φειδώ, αφού και σκέτο είναι σούπερ το αποτέλεσμα.
- Όταν κάψει το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, ακουμπάμε μια γεμάτη κουταλιά τριμμένης πατάτας και από πάνω το ψάρι.
- Αφήνουμε για 3 λεπτά να μαγειρευτεί η πατάτα και με το άμυλό της να κολλήσει το ψάρι. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά προσεχτικά, με μια σπάτουλα, και τελειώνουμε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά στον φούρνο, στους 180 βαθμούς.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ
- Τα κόκαλα του μπακαλιάρου (χωρίς τα βράγχια και τα μάτια)
- 150 γρ. κρεμμύδι σε κύβους
- 1 καρότο σε κύβους
- ½ πράσο
- ½ φινόκιο
- 100 γρ. υπολείμματα πατάτας
- 1/2 πορτοκάλι
- 1 κλωνάρι λέμονγκρας
- 20 γρ. τζίντζερ
- 1 μανταρίνι
- 3 λεμονόφυλλα (συνήθως τα βρίσκουμε σε ασιατικά μαγαζιά, αν δεν έχουμε λεμονιές)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 5 στήμονες σαφράν
- 50 ml λιμοντσέλο ή τσίπουρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Παίρνετε τα κόκαλα του ψαριού και τα τσιγαρίζετε πολύ καλά στο ελαιόλαδο (σε μέτρια φωτιά, περίπου 3 λεπτά), έτσι ώστε να καραμελώσουν και να δώσουν στη σούπα μας αυτήν τη διαφορετικότητα του ψητού ψαριού και όχι του νερόβραστου.
- Τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα τυλίγετε μέσα σε ένα τουλπάνι ή τούλι.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέστε τα λαχανικά και συνεχίστε το τσιγάρισμα.
- Μόλις μαλακώσουν λίγο, προσθέστε και «κάψτε» τον πελτέ.
- Σβήστε με το αλκοόλ και αφήστε να εξατμιστεί.
- Κάπου εδώ είναι η ώρα να ξαναβάλετε το ψάρι στην κατσαρόλα και να σκεπάσετε με νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση και βάλτε τα αρωματικά της συνταγής που έχετε κλείσει σε τούλι.
- Αφήστε να βράσει για 25 λεπτά.
- Αφαιρέστε τα τούλια και με ένα μιξεράκι χειρός χτυπήστε καλά, ώστε να αποκτήσει μια βελούδινη υφή η σούπα. Αλατοπιπερώστε και δοκιμάστε.
- Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο γύρω από τον μπακαλιάρο.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα