Τουρκία: Αποσύρθηκε το ν/σ που επέτρεπε στους βιαστές να παντρεύονται τα ανήλικα θύματα τους

Τουρκία: Αποσύρθηκε το ν/σ που επέτρεπε στους βιαστές να παντρεύονται τα ανήλικα θύματα τους Facebook Twitter
0

Αποσύρθηκε από την τουρκική κυβέρνηση  μετά τις πιέσεις του ΟΗΕ και της Unicef, το νομοσχέδιο που έδινε τη δυνατότητα σε βιαστές ανηλίκων να παντρεύονται τα θύματα τους. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της κοινωνίας.

«Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», κάνοντας παρέμβαση για σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση και προκάλεσε σάλο στην Τουρκία. 

 

Λίγες ώρες μετά την παρέμβση αυτή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο αποσύρεται και θα επανέλθει σε επιτροπή για διαβούλευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

 

Το νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Την τροποίηση των επίμαχων διατάξεων ζήτησαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

 

Το νομοσχέδιο αυτό που κατατέθηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έδινε τη δυνατότητα σε βιαστές ανήλικων κοριτσιών να παντρεύονται τα θύματα τους για να γλυτώσουν τη φυλάκιση, με τη δικαιολογία ότι μπορεί να μην γνώριζαν την ηλικία των θυμάτων τους. Ο  Γιλντιρίμ δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο επρόκειτο να απελευθερωθούν  άνδρες που φυλακίστηκαν μετά το γάμο τους με ανήλικα κορίτσια, σε θρησκευτικές τελετές που είχαν λάβει τη συγκατάθεση της οικογένειας ενός κοριτσιού. Απέρριψε τη θέση ότι το σχέδιο σκόπευε να δώσει  «αμνηστία σε βιαστές".

Οι αντιδράσεις με την παρουσίαση του επίμαχου νομοσχεδίου ήταν έντονες, όχι μόνο από οργανώσεις αλλά και από Τούρκους πολίτες που πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωσης την Κωνσταντινούπολη ενώ στο διαδίκτυο 800 χιλιάδες Τούρκοι υπέγραψαν αίτημα για την απόσυρση του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM