Handelsblatt: H ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα»

Handelsblatt: H ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα» Facebook Twitter
0

Λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών παρακολουθεί τις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα χωρίς να θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ούτε να εκφράσει προσδοκίες, όπως έγινε σαφές στο μπρίφινγκ και παρά την επιμονή των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση για το εάν ο υπουργός Οικονομικών θα ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 - δεδομένου ότι σταθερή άποψή του παραμένει ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας - έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει τους φόρους και να ενισχύσει την οικονομία της, η εκπρόσωπος παρέπεμψε στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι το θέμα των δημοσιονομικών στόχων δεν ανήκει στην αρμοδιότατα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά «είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα αντίστοιχα όργανα και συζητούνται εκεί τα μέτρα που αναφέρατε».


Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsvhe Welle, επίμονα ρωτήθηκε η εκπρόσωπος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για το εάν «είναι τραγικό για τη κυβέρνηση εάν δεν υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου συμφωνία για συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο διάσωσης». Για να παραπέμψει και πάλι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας: «Έχουμε μιλήσει πολύ για το θέμα, θα δούμε τι θα βγει τη Δευτέρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει, δεν θέλω να εμπλακώ σε εικασίες για το πότε αυτό θα γίνει, πάντως σε αυτό το σημείο είμαστε αισιόδοξοι και δεν σχολιάζουμε δηλώσεις άλλων». (σσ. τις δηλώσεις Μοσκοβισί, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα βρεθεί λύση).

Κατά την Handelsblatt ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επιδιώκει να απαλλάξει τον Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Από το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Και προσθέτει τα εξής: «Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (...) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».


Σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.

Κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Η εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Aισιόδοξος ότι θα υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα πριν το τέλος του 2016, εφόσον όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση για συμφωνία, δήλωσε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, από τις Βρυξέλλες.

To Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί, κυρίως, στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει «πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» και υπάρχει «κλίμα συνεργασίας». Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, καθώς ένας μικρός αριθμός θεμάτων παραμένει προς διευθέτηση. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι για το 2018 οι διαφορές είναι μικρές, ενώ αναφερόμενος στα εργασιακά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε ανώτερο επίπεδο. Αν παραμείνει μόνο ένα θέμα ανοιχτό ως τη Δευτέρα, το οποίο είναι «πολιτικά ευαίσθητο», «είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο πρόβλημα εκεί και είμαι αισιόδοξος ότι αν το θέλουν όλοι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016».

Εξάλλου, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος έως το 2018. Ο ίδιος εξήγησε ότι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα, πχ στις αρχές του 2017, και άλλα αργότερα και αυτό θα είναι, επίσης, ένα θέμα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τώρα, αφού αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών Αρχών. Επίσης, υπενθύμισε ότι για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) χρειάζεται το staff level agreement, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Ερωτηθείς για τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών ως προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε «θα δούμε», καθώς όλοι εμπλέκονται σε αυτήν τη συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, παρατήρησε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ευέλικτο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο.

Τέλος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παραβρεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ - Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM