Συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 ζητά η Κομισιόν

Συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 ζητά η Κομισιόν Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Μία συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνομολογηθεί ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες μέχρι τον Οκτώβριο 2018, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ, κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.


«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει την αναγγελία μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2017, μπορούμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι δυνατόν να ξεκινήσει λίγες εβδομάδες αργότερα» και μία συμφωνία μπορεί να υπάρξει «μέχρι τον Οκτώβριο 2018», έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να επικυρωθεί από τους αρμόδιους θεσμούς και τα κράτη-μέλη πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Το χρονικό διάστημα θα είναι βραχύ, είναι σαφές ότι η περίοδος διαπραγμάτευσης θα είναι μικρότερη των δύο ετών», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συνέχεια από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της περιόδου των δύο ετών που προβλέπεται από την διαδικασία.


«Συνολικά, έχουμε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών για διαπραγματεύσεις», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας στα γαλλικά και τα αγγλικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει τη γνωστοποίηση» της Βρετανίας για να ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία του διαζυγίου.

«Το Brexit θα είναι νομικά περίπλοκο, πολιτικά ευαίσθητο και με σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες και τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές τού καναλιού» υπογράμμισε ο Μπαρνιέ.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που επιζητεί το Λονδίνο μετά το Brexit, ο ίδιος δεν την απέκλεισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα εξαρτηθεί από τη «χρησιμότητά» της. «Μια τέτοια περίοδος θα είναι χρήσιμη εφόσον είναι μέρος της διαδρομής προς τη νέα συμφωνία. Πρέπει να γνωρίζουμε την προοπτική για τη νέα αυτή εταιρική σχέση και στη συνέχεια να αποφασίσουμε σχετικά με τη χρησιμότητά της» τόνισε και πρόσθεσε πως «εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να πει ποια θα είναι η σχέση που επιθυμεί να έχει μετά το Brexit με την ΕΕ, και στα κράτη-μέλη της ΕΕ στη συνέχεια να χτίσουν το μέλλον με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη βάση μιας νομικά διαφορετικής σχέσης».


Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του που ο Μισέλ Μπαρνιέ μιλά στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως είχε συνομιλίες με κάθε ένα από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου).


Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι συνομίλησε με τον βρετανό υπουργό υπεύθυνο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, στις 21 Νοεμβρίου. Αλλά επρόκειτο για μία συνάντηση «αβροφροσύνης», επέμεινε, εξηγώντας ότι καμία διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας από το Λονδίνο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM