ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Απόλυτη αβεβαιότητα στην ΠΓΔΜ μετά τις χθεσινές εκλογές-Όλοι είναι νικητές

Απόλυτη αβεβαιότητα στην ΠΓΔΜ μετά τις χθεσινές εκλογές-Όλοι είναι νικητές Facebook Twitter
1

Η αβεβαιότητα είναι απόλυτη στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου η δεξιά πλειοψηφία και η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση διεκδικούν κάθε μία τη νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ένα σενάριο που πολύ δύσκολα θα φέρει τη σταθερότητα σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση εδώ και δύο χρόνια.

 

«Το VMRO-DPMNE είναι ο νικητής των εκλογών αυτών», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος και ισχυρός άνδρας της χώρας από το 2006 Νίκολα Γκρούεφσκι. «Είμαστε νικητές», δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του Ζόραν Ζάεφ σε εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στα Σκόπια.

 

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, μετά την καταμέτρηση του συνόλου σχεδόν των ψηφοδελτίων (άνω του 96%), το VMRO-DPMNE, στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια, εξασφαλίζει ελάχιστο προβάδισμα του SDSM με 37,46% των ψήφων έναντι 36,01%.

 

Με τα ποσοστά αυτά μεταφραζόμενα σε έδρες, είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος έχει την πολειοψηφία, αφού κάθε ένα από τα δύο κόμματα μπορούν να ισχυρισθούν ότι επικρατούν με 51 ή 52 βουλευτές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

 

Οι Αλβανοί στο κέντρο του παιγνιδιού

 

Σε κάθε περίπτωση, για να κυβερνήσει οποιοσδήποτε από τους δύο θα χρειαστεί να βρει συμμάχους μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

 

Το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι βρίσκεται σε θέση ρυθμιστή. Σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κόμμα κυβερνούσε από το 2006 συνεργαζόμενο με το VMRO-DPMNE έχοντας κάνει πολιτική στροφή.

 

Επειτα από σειρά εκλογικές ήττες εδώ και δέκα χρόνια, οι υποστηρικτές του SDSM έδειχναν χθες το βράδυ στους δρόμους των Σκοπίων ότι δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή φρουράς.

 

Αλλοι πανηγύριζαν με τις κόρνες, άλλοι έκαναν το σήμα της νίκης. «Νίκολα θα πας φυλακή» , έλεγαν ορισμένοι αναφερόμενοι στις κατηγορίες για διαφθορά κατά του ισχυρού άνδρα της χώρας.

 

Σε παράλυση εδώ και δύο χρόνια

Εδώ και δύο χρόνια η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε παράλυση εξαιτίας βαθιάς πολιτικής κρίσης. Η επιστροφή της ηρεμίας και της πολιτικής σταθερότητας ήταν το διακύβευμα αυτών των πρόωρων εκλογών, καρπού συμφωνίας ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Οι εκλογές αναβλήθηκαν δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με την αντιπολίτευση θα προβάλλει το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με συνθήκες ισοτιμίας, με δεδομένη την ενδημική διαφθορά, την παρεκτροπή προς τον αυταρχισμό του Νίκολα Γκρούεφκσι και τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Η χθεσινή ψηφοφορία διεξήχθη σε συνθήκες ηρεμίας και χωρίς σοβαρές ατασθαλίες, πράγμα σπάνιο σε μία χώρα όπου οι κατηγορίες για νοθεία συνοδεύουν κάθε φορά τη διεξαγωγή των εκλογών.

 

Το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισε τους πρώτους μήνες του 2015, όταν ο Ζόραν Ζάεφ έδωσε στη δημοσιότητα υλικό παράνομων παρακολουθήσεων, που είχαν πραγματοποιηθεί κατ΄εντολήν, σύμφωνα μες τον ίδιο, του Νίκολα Γκρούεφσκι.

 

Αυτό το σύστημα παρακολουθήσεων αφορούσε, σύμφωνα με το SDSM, χιλιάδες πολίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ιερείς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών...

 

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποκάλυπταν επίσης κρούσματα διασποράς στις υψηλότερες σφαίρες της εξουσίας που έφθαναν μέχρι τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Για τους αντιπάλους του, μία εκλογική ήττα θα συνοδευόταν από πίεση της δικαιοσύνης εναντίον του.

 

«Θα ξαναπάρουμε όλα τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από τους πολίτες!», υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ο Ζόραν Ζάεφ, 42 ετών, ο οποίος βρίσκεται επίσης ενώπιον της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς.

 

Το κόμμα του Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε παραιτηθεί στις αρχές του 2016 για να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, διαθέτει ισχυρές βάσεις μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και του πληθυσμού της υπαίθρου.

 

Το SDSM πλειοψηφεί στα αστικά κέντρα της χώρας που συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης, όπου το μέσο μηνιαίο εισόδημα βρίσκεται κάτω των 400 ευρώ και το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται στην ανεργία.

1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Υδραυλικός ανακάλυψε στο υπόγειο βίλας σεντούκι με κρυμμένο θησαυρό αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Διεθνή / Αυστρία: Υδραυλικός ανακάλυψε στο υπόγειο βίλας σεντούκι με κρυμμένο θησαυρό αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Πώς η περιέργεια του για ένα μυστηριώδες σχοινί τον οδήγησε σε ένα σεντούκι γεμάτο χρυσά νομίσματα - Σε ποιον ανήκει ο θησαυρός, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία στην Αυστρία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γερμανία: Σχέδια για υποδοχή 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ υπό το φάσμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

Διεθνή / Γερμανία: Πάρτε γεννήτριες, προβλέπει το σχέδιο Deutscland για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου

Σχέδια για υποδοχή 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία - Η αλλαγή στρατηγικής της Ρωσίας και οι απειλές Κιμ μετά την εκτόξευση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση

Διεθνή / Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά τον Πούτιν, προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο

Ποτέ πριν η αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο δεν ήταν τόσο επικίνδυνη και οξεία ώστε να κλιμακωθεί στον πιο καταστροφικό θερμοπυρηνικό πόλεμο, είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση
LIFO NEWSROOM
Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Μασκ επένδυσε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και χαρακτήρισε την OpenAI ως «απόλυτη προτεραιότητά» του. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα emails, οι διαφωνίες για τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Διεθνή / Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Εκτός από το πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία 16.000 κοντέινερ με πυρομαχικά, ενώ χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μάχες
LIFO NEWSROOM
Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Διεθνή / Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ιδρύθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση εγκλημάτων που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη και ανθρωπότητα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Διεθνή / ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον της χρήσης αυτής της μεθόδου, επιχειρηματολογώντας πως ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου» και πως είναι ξεκάθαρα «απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο»
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια