Συνέντευξη στην Τζούλη Αγοράκη
Στο Κολέγιο Αθηνών ξεκινάει ένα σεμινάριο ψυχολογίας που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την κρίση τόσο την εσωτερική, όσο και εξωτερική. Ο ψυχίατρος – συγγραφέας Νίκος Σιδέρης τα τελευταία χρόνια μας βοηθά μέσα από τα βιβλία του να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Τα βιβλία του γίνονται μπεστ σέλερ και κάποιοι τον έχουν βαφτίσει Γιάλομ της Ελλάδας. Εκείνος όμως θέλει να χωράει στα δικά του παπούτσια και το μόνο που επιχειρεί είναι να μας δείξει τον δρόμο να είμαστε θαρρετοί μέσα στις επιλογές μας. Δηλαδή, ανοίγει δρόμο στα δύσκολα περάσματα μέσα από την κατάκτηση της γνώσης και της εμπειρίας.
Σε ποιους απευθύνονται αυτά τα σεμινάρια;
Σε κάθε άνθρωπο που θεωρεί ότι η τέχνη του ζην, στα εύκολα και στα δύσκολα, είναι μία κατάκτηση μέσω της εμπειρίας, του λόγου και της γνώσης.
Κάποιος που θα παρακολουθήσει το σεμινάριο θα βρει λύσεις για να διαχειριστεί τη δική του κρίση;
Θα βρει εργαλεία για να επεξεργαστεί λύσεις, όπου απαιτούνται. Με τέτοιο τρόπο που, ακόμη και να δεν είναι άριστες ή ακόμη και αν αστοχήσουν, ο ίδιος δεν θα είναι παθητικό έρμαιο των περιστάσεων, αλλά υποκείμενο που κρατά τα ηνία της δικής του ζωής.
Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να συμβεί ενώ παρακολουθεί κανείς αυτά τα σεμινάρια;
Να κουνήσεις το κεφάλι σου και να πεις από μέσα σου «Βρε συ, αυτό είναι !»
Αυτός ο κύκλος σεμιναρίων λειτουργεί και ψυχαναλυτικά;
Όχι. Απλώς, αναδεικνύοντας τη σημασία του λόγου και της αυτογνωσίας, δείχνει και προς τον ψυχαναλυτικό ορίζοντα.
O κόσμος στην κρίση έχει περισσότερη ανάγκη την ψυχική στήριξη; Πού μπορεί να την βρει;
Πρώτα-πρώτα, στους δικούς σου ανθρώπους. Γενικότερα στην ανθρώπινη σχέση. Κι ακόμη, στην αναζήτηση αξιών νοημάτων και πρακτικών, που στηρίζουν την ύπαρξη στα δύσκολα και την υπέρβαση της εξωτερικής αντιξοότητας με τρόπο που οδηγεί σε εσωτερική αναβάθμιση.
Πρέπει όλος ο κόσμος να κάνει ψυχανάλυση;
Η ψυχανάλυση δεν είναι ο δρόμος του πρέπει. Είναι ο δρόμος της αυτογνωσίας, που προκαλεί αναμόρφωση του ψυχικού τοπίου. Έτσι που να γίνεις άνθρωπος, ο οποίος ζει, αισθάνεται, σκέφτεται, εκφράζεται και πράττει για λογαριασμό του –και όχι εξάρτημα ή ενεργούμενο όποιου άλλου. Και, ταυτόχρονα, τιμά την ανθρώπινη σχέση. Δηλαδή γίνεσαι αυτόνομο, επιθυμούν και ηθικό υποκείμενο.
Γιατί κάνετε αυτά τα σεμινάρια; Κάνουν τους ανθρώπους σοφότερους;
Τους κάνουν πιο ανθρώπους και τους παρέχουν εργαλεία για να αναζητήσουν απαντήσεις αυθεντικές και ταιριαστές με τον εαυτό τους, στο πεδίο της τέχνης του ζην.
Γράφετε κάποιο βιβλίο αυτό τον καιρό; Τι να περιμένουμε από τον Νίκο Σιδέρη;
Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο μου με (προσωρινό) τίτλο «Το κατά Διαβόλου Ευαγγέλιο – Πολιτική Ψυχολογία της κρίσης».
Με τέτοιες πωλήσεις οι άνθρωποι σας βλέπουν σαν τον Γιάλομ της Ελλάδας; Σας πειράζει αυτός ο χαρακτηρισμός;
Ξέρετε, το τι ρούχα φαντάζεται ο άλλος ότι με κάνουν πιο ταιριαστό με τις φαντασιώσεις του, είναι φαινόμενο συμπαθητικά ενδιαφέρον, αλλά δεν αποφασίζει αντί για μένα τι φοράω. Το πραγματικό ερώτημα, ωστόσο, είναι το πόσο περιοριστικό, ως προς τη διάδοση ενός βιβλίου είναι το αν είναι γραμμένο στην Ελληνική και όχι στην Αγγλική γλώσσα.
Υπάρχει μια συμβουλή για την προσωπική μας γαλήνη; Τι θα λέγατε στους αναγνώστες μας;
Να είσαι αληθινός. Να είσαι απλός. Ν’ αγαπάς. Και να εργάζεσαι. (Το τελευταίο σημείο δείχνει και την έκταση και τη φύση των ζημιών που προκαλεί, πέραν των οικονομικών, η ανεργία.
Έναρξη: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, 18:00-20:15
Διάρκεια: 4 εβδομάδες, 1 φορά την εβδομάδα.
Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.haef.gr/el/AdultPrograms
σχόλια