Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Μην αγγίξετε διαφιλονικούμενα νησιά στο Αιγαίο

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Μην αγγίξετε διαφιλονικούμενα νησιά στο Αιγαίο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
2

Μια προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στην οποία και προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προανήγγειλε μέσα στην εβδομάδα ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, που σε επιστολή που διαβίβασε στη Βουλή ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, με στόχο τα συνολικά 28 αυτά νησιά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους. 

Σύμφωνα με τον Σκάι, το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλούμενο στην ανακοίνωση το γεγονός πως ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 μικρά νησιά όπου η Αθήνα σχεδιάζει έργα, ουσιαστικά επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική γκρίζων ζωνών και αμφισβήτησης της ελληνικότητας νησιών στο Αιγαίο, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί de facto συνθήκες που θα προκληθούν σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς» εξαιτίας της ελληνικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την κυριότητα ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων, ενώ τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης αμφισβητήσει επανειλημμένα τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία σε μεγάλο βαθμό ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας. Παράλληλα, η Άγκυρα διατηρεί τη χαμηλή ένταση στις διμερείς σχέσεις με σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια