Το Ιράν χαρακτηρίζει προσβλητική την απόφαση των ΗΠΑ και αποφάσισε πως δεν θα επιτρέπει σε πολίτες των ΗΠΑ να εισέρχονται στη χώρα ως αντίποινα για τις απαγορεύσεις εναντίον της Τεχεράνης και έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών.
Πριν από λίγο το Ιράν ανακοίνωσε πως απαντά με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τρεις μήνες την είσοδο Ιρανών, αλλά και πολιτών έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν...σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.
Η απαγόρευση των ΗΠΑ θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη για τους συγγενείς και τους φίλους των περίπου 1 εκατ, Ιρανο- αμαερικανών να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Reuters.
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επέκρινε νωρίτερα χωρίς να τον κατονομάσει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η εποχή της ανέγερσης τειχών μετά των χωρών "ανήκει στο παρελθόν".
Αμερικανικές οργανώσεις προσέφυγαν κατά του Τραμπ
Αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η ισχυρή ACLU, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών.
Η προσφυγή κατά του Τραμπ και του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κατατέθηκε σήμερα το πρωί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από την Ενωση Ατομικών Ελευθεριών και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των μεταναστών, που απαιτούν την απελευθέρωση δύο ιρακινών πολιτών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JF Kennedy της Νέας Υόρκης με βάση το διάταγμα Τραμπ που μόλις είχε τεθεί σε ισχύ.
Σύμφωνα με τη μήνυση, οι δύο Ιρακινοί είναι κάτοχοι βίζας που τους επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η βίζα από μόνη της επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός της δεν συνιστά κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ένας από τους δύο είχε εργασθεί για αμερικανικές εταιρείες και για το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ ως διερμηνέας.
Ο άλλος επρόκειτο να συναντηθεί με τις σύζυγο και τα παιδιά του που είχαν φθάσει νομίμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του πρόσφυγα, αφού η οικογένεια «είχε συνδεθεί με τον αμερικανικό στρατό» στο Ιράκ.
Οι οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωσή τους και την άσκηση του δικαιώματός τους να καταθέσουν αίτηση ασύλου στις ΗΠΑ για να αποφύγουν την επιστροφή τους στο Ιράκ, όπου υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά τους.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η κράτησή τους με βάση το διάταγμα Τραμπ και μόνο παραβιάζει την 5η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει τους πολίτες έναντι των καταχρήσεων της εκτελεστικής εξουσίας και εγγυάται τη δικαιική ασφάλεια κάθε ατόμου.
Συνολικότερα, οι οργανώσεις ζητούν η μήνυση αυτή να θεωρηθεί πράξη που καλύπτει κάθε άτομο που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και μπορεί να κρατηθεί σε αμερικανικό αεροδρόμιο.
Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών καλούν επίσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διαδήλωση έξω από το τέρμιναλ 4 του αεροδρομίου JF Kennedy.