Το νεαρό αρσενικό που έκανε χθες πρώτη φορά την εμφάνισή του, επέστρεψε ξανά σήμερα νωρίς το απόγευμα στη νότια πλευρά της πόλης και εθεάθη στην επιφάνεια της παγωμένης λίμνης. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες του Αρκτούρου, η Εταιρία Περιβάλλοντος Καστοριάς, υπάλληλοι του δασαρχείου και η αστυνομία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ηρεμίας και το ζώο να οδηγηθεί έξω από τη λίμνη και εκτός κατοικημένης περιοχής.
Μάλιστα όσοι παρακολουθούσαν με κιάλια και φωτογραφικές μηχανές την πορεία του ζώου μέσα στην παγωμένη λίμνη έγιναν μάρτυρες μιας μικρής διαμάχης ανάμεσα στην επισκέπτρια αρκούδα και ένα σπάνιο θαλασσαετό. Η αρκούδα γευμάτιζε τη λεία της, έναν μεγαλόσωμο κύκνο της λίμνης, ώσπου έκανε την εμφάνισή του ένας τεράστιος αετός που προσπάθησε να διεκδικήσει το νεκρό κύκνο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η αρκούδα σηκώθηκε πολλές φορές στα δύο της πόδια, χωρίς όμως να αφήνει ούτε λεπτό τη λεία της, με αποτέλεσμα ο αετός να εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Ο Κώστας Καπουργάς που με την κάμερά του κατάγραψε το περιστατικό αναφέρει:
«Όταν η λίμνη παγώνει πολλά περίεργα συμβαίνουν.
Εικόνες από Νational Geographic ζούμε τις τελευταίες ημέρες στην Καστοριά. Θεωρούσα απίστευτο το γεγονός να φωτογραφίζω μια αρκούδα πάνω στην παγωμένη λίμνη, να θρέφεται με τους νεκρούς κύκνους. Το ακόμη πιο απίστευτο όμως ήρθε λίγες ώρες αργότερα. Την ώρα που η νεαρή αρκούδα έτρωγε τον νεκρό κύκνο, ένας Θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla) με άνοιγμα φτερών πάνω από 2 μέτρα, που για πρώτη φορά καταγράφεται στην Καστοριά, επιτέθηκε στην αρκούδα με σκοπό να αρπάξει τον νεκρό κύκνο. Η αρκούδα όμως δεν πτοήθηκε, απώθησε τον θαλασσαετό και συνέχισε το γεύμα της. Ο θαλασσαετός στάθηκε λίγο πιο πέρα περιμένοντας την σειρά του, όχι για πολύ όμως, ένα κοπάδι κουρούνες παρενοχλώντας τον διαρκώς τον ανάγκασαν να τραπεί σε άτακτη φυγή».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του όταν παρατηρώντας καλύτερα το φωτογραφικό υλικό μέλους της εταιρίας περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι ο από αέρος εισβολέας δεν ήταν άλλος από ένα σπάνιο θαλασσαετό Halliaetous albicilla που φαίνεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στην περιοχή, μιας και η προσφορά τροφής εξαιτίας των παγωμένων λιμνών στην δυτική Μακεδονία είναι άφθονη.
«Σήμερα είναι μια θαυμάσια ημέρα, είμαστε χαρούμενοι γιατί η παρουσία αυτού του υπέροχου αρπακτικού δείχνει ότι το οικοσύστημα της περιοχής μας είναι ζωντανό και γεμάτο υγεία» σημείωσε. Στην Ελλάδα Ο θαλασσαετός απαντάται ως σπανιότατο είδος με ελάχιστα ζευγάρια κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας, έχει άνοιγμα φτερών έως 2,35 μέτρα και μπορεί να διανύσει αποστάσεις έως 5.000 χλμ. όταν χρειάζεται να μετακινηθεί σε θερμότερες περιοχές.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η αρκούδα επέστρεψε εκ νέου στην παγωμένη λίμνη «γιατί η τροφή είναι σε αφθονία και το κυνήγι για το νεαρό ζώο είναι εύκολη υπόθεση». Τα μεγάλα πουλιά της λίμνης, όπως κύκνοι και πάπιες από την πολυήμερη παγωνιά και την έλλειψη τροφής είναι εξασθενημένα, αδύναμα και κάποια τραυματισμένα με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία για το νεαρό αρσενικό που κάνει χιλιόμετρα πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης.
Συνεργεία των εθελοντών του Αρκτούρου και της εταιρίας προστασίας περιβάλλοντος σε συνεργασία με την αστυνομία περιπολούν στην νότια είσοδο της πόλης παρακολουθώντας εάν η αρκούδα βγει από την λίμνη ώστε να την κατευθύνουν σε μη κατοικημένη περιοχή.
Το βίντεο κατέγραψε ο φωτογράφος Γιάννης Τράσιας: