Στις διαφωνίες για το ελληνικό χρέος, ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΔΝΤ, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, με τίτλο «Διχασμένα τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος».
Το δημοσίευμα βασίζεται στην ανακοίνωση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, που είχε εξασφαλίσει το γαλλικό πρακτορείο AFP πριν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με την οποία τα στελέχη του ΔΝΤ «εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως μη βιώσιμο, σε μακροπρόθεσμη βάση» και καλούν τους Ευρωπαίους να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί το χρέος της Αθήνας.
«Αυτή η ζοφερή διάγνωση», γράφει η Le Monde θέτει πρωταρχικά σε κίνδυνο τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε το 2015, παρά την επιμονή της Γερμανίας (για συμμετοχή του Ταμείου)», καθώς, όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα πρέπει να αξιολογήσει το χρέος ως βιώσιμο, προκειμένου να χορηγήσει δάνειο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι περισσότεροι διευθυντές του ΔΣ του ΔΝΤ πιστεύουν ότι μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να το καταστήσει βιώσιμο. Επίσης, κάποια μέλη υποστηρίζουν ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος.
Ωστόσο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα «να ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές, η επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», αναγνωρίζοντας παράλληλα το «βαρύ τίμημα» που ήδη έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός από το 2010.
Με ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον και το πρακτορείο Reuters, η οικονομική Les Echos υπογραμμίζει δήλωση του ΔΝΤ ότι «μακροπρόθεσμα, το ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι μικρότερο του 1% εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται στη χώρα, από το πακέτο διάσωσης.
Σημειώνει επίσης το ότι το ΔΝΤ δεν έδωσε την ταυτότητα, ούτε τον αριθμό αυτών, από το σύνολο των 24 διευθυντικών στελεχών του ΔΣ, που τάχθηκαν υπέρ ενός πιο φιλόδοξου στόχου. Αυτή η διαίρεση των μελών του ΔΝΤ είναι σπάνιο φαινόμενο και αντικατοπτρίζει τις διαφωνίες του Ταμείου για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Les Echos, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με ορισμένους άλλους αξιωματούχους δήλωσαν ότι ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% είναι «υπερβολικά φιλόδοξος».
Η Γερμανία, όμως, που έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ δεν λέει τίποτα στην ανακοίνωσή του, για το εάν προτίθεται να συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα διάσωσης. Οι διευθυντές όμως αναγνώρισαν ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν κατά πολύ βαρύνει και επιβραδύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε μια κοινωνία που ήδη χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, καταλήγει η Les Echos.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η οικονομική La Tribune, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το αδιέξοδο που δημιουργείται με τη γερμανική στάση. «Το Βερολίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο με μια νέα μείωση του ελληνικού χρέους και απορρίπτει κάθε καταστροφική διάγνωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας», γράφει και σημειώνει: Ένα χρέος 310 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με το 177% του ΑΕΠ είναι ένα «απολύτως μη βιώσιμο χρέος» και αυτή η διάγνωση δεν είναι ουδέτερη, καθότι για να δανείσει το ΔΝΤ χρήματα σε μια χώρα, θα πρέπει να κρίνει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.
Η Le Figaro, τέλος, βασίζεται και αυτή στο κείμενο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP και δίνει ιδιαίτερη σημασία στις διαφορές που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.-