Αμπάς: «Επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων ο νέος νόμος για τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Αμπάς: «Επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων ο νέος νόμος για τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη Facebook Twitter
EPA/ETIENNE LAURENT
0

Ο νέος νόμος, που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να οικειοποιείται παλαιστινικά εδάφη στη Δυτική Όχθη, συνιστά «επίθεση εναντίον του λαού μας», προειδοποίησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη.


Μιλώντας για «κατάφωρη πρόκληση στις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας» και για έναν νόμο που «αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο», ο Αμπάς υπογράμμισε ότι η οικοδόμηση νέων κατοικιών θα είναι «μια επίθεση» εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αντιταχθεί στην εξέλιξη αυτή προσφεύγοντας «στους διεθνείς θεσμούς».


Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η αύξηση των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ανοίγει τον δρόμο για την προσάρτησή τους. «Πιστεύω ότι το Ισραήλ και η κυβέρνηση μπορούν να αναθεωρήσουν το κείμενο» αυτό, πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμπάς.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, έκρινε σήμερα ότι ο νέος ισραηλινός νόμος που ευνοεί τους εποίκους παραβιάζει μια «πολύ χοντρή κόκκινη γραμμή» καθώς αφορά την προσάρτηση ενός μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.


Ο νέος νόμος θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει εκατοντάδες στρέμματα ιδιωτικών παλαιστινιακών εκτάσεων στη Δυτική Όχθη, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες με άλλα εδάφη ή με χρήματα. Έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο των Παλαιστινίων όσο και των προασπιστών της λύσης των δύο κρατών.


Ο νόμος που εγκρίθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη από την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, δημιουργεί «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία. «Είναι η πρώτη φορά που η Κνεσέτ νομοθετεί για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά για θέματα ιδιοκτησίας. Παραβιάστηκε μια πολύ χοντρή κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε.


Ο νόμος «ανοίγει δυνητικά τον δρόμο για την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και υπονομεύει με ουσιαστικό τρόπο τη λύση των δύο κρατών», δηλαδή τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, επισήμανε.


Ο Μλαντένοφ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι λόγω του νόμου αυτού το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ζήτησε επίσης να καταδικάσει σθεναρά η διεθνής κοινότητα τις ενέργειες αυτές, αλλά απέφυγε να επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση που τηρεί αποστάσεις στο θέμα του ισραηλινού εποικισμού.


Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να συμβουλευτεί όλες τις πλευρές» και «επιφυλάσσεται να σχολιάσει αυτόν τον νόμο» μέχρι να αποφανθεί η ισραηλινή δικαιοσύνη που θα κληθεί να αποφασίσει αν είναι σύννομος ή όχι, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μλαντένοφ σχολίασε ότι η δήλωση αυτή είναι «πολύ πρόωρη». «Έχουμε μια νέα κυβέρνηση που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της και θα πρέπει να της αφήσουμε τον αναγκαίο χώρο και χρόνο για να καθορίσει την πολιτική της», είπε.


Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «κλέβει τα εδάφη» των Παλαιστινίων. Ο εν λόγω νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της ισραηλινής πολιτικής «που στοχεύει να εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα μιας λύσης των δύο κρατών και ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ.


Τον νέο νόμο καταδίκασαν επίσης η Ιορδανία και η Τουρκία. Ο υπουργός Πληροφοριών της Ιορδανίας προειδοποίησε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Petra, ότι η απόφαση του ισραηλινού κοινοβουλίου δημιουργεί τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες βίαιες ταραχές στην περιοχή και «να τορπιλιστεί κάθε ειρηνευτική προσπάθεια».


Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πολιτική στην οποία επιμένει το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή έγινε εν μέσω της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Τουρισμού Νάμπι Αβτσί στο Τελ-Αβίβ. Αυτή είναι και η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Τούρκος αξιωματούχος στο Ισραήλ μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ύστερα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση του 2010 με αφορμή την αναχαίτιση, από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, ενός στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιχείρηση αυτή των ισραηλινών δυνάμεων σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Διεθνή / Τούλσι Γκάμπαρντ: Το νέο αφεντικό της CIA αγαπάει την Ελλάδα και έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα»

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό των Μαρκ Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς σε καίριες θέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε την αρχηγία της CIA στην Τουλσι Γκάμπαρντ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Διεθνή / Με ελληνική γραβάτα ο βασιλιάς Κάρολος στο επίσημο πορτρέτο για τα γενέθλιά του

Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα 76α γενέθλιά του - «Annus Horribilis» το 2024 για τον Βρετανό μονάρχη, η μάχη με τον καρκίνο του ίδιου και της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες γδύθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

Διεθνή / Βέλγιο: Δεκάδες γυναίκες έβγαλαν τα ρούχα τους στην πρεσβεία του Ιράν για την απελευθέρωση της Ahoo Daryaei

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ahoo Daryaei, και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή της, πρέπει να ενισχύσουμε τη φωνή της και να μην ξεχάσουμε τη δράση της», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες
LIFO NEWSROOM