Οι «Συναντήσεις» της documenta 14 προσκαλούν το κοινό να συμμετάσχει σε μια σειρά διεπιστημονικών εκδηλώσεων προάγοντας τον διάλογο ανάμεσα στο πλαίσιο των εκθέσεων documenta και στους κοινωνικοπολιτικούς μετασχηματισμούς που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Οι παρουσιάσεις αξιοποιούν διαφορετικές μορφές διαλόγου για να τροφοδοτήσουν το ενδιαφέρον και τη φαντασία του κοινού, καθώς πραγματεύονται ποικίλα ζητήματα όπως ο πολιτικός λόγος, η (απο)δόμηση της εθνικής ταυτότητας, η αντίσταση μέσω της παραστατικής τέχνης και της μουσικής, ο κινηματογράφος ως ποίηση, το μέλλον της εκθεσιακής πρακτικής, η αρχειοθέτηση της ιστορίας και το πένθος για το παρελθόν.
Οι «Συναντήσεις» αποτελούν μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της documenta 14 «μια εκπαίδευση». Γίνονται στα αγγλικά ή στα ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στην άλλη γλώσσα, και πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους της Αθήνας.
Προσκεκλημένοι συντελεστές: Clare Butcher, Ειρήνη Γερογιάννη, Hendrik Folkerts, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Μαίρη Ζυγούρη, Γεωργία Κοτρέτσος, Ζάφος Ξαγοράρης, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Νεκτάριος Παππάς, Christoph Platz, Gene Ray, Dieter Roelstraete, Monika Szewczyk, Adam Szymczyk, Κατερίνα Τσέλου, Μαρίνα Φωκίδη, Πάνος Χαραλάμπους, και Arnisa Zeqo
Πρόγραμμα
Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017
documenta 4 1968/Κοκκινιά 1979/Κοκκινιά 2017
Με την Ειρήνη Γερογιάννη και τη Μαίρη Ζυγούρη
7:30 μ.μ., 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας, Πέτρου Ράλλη 182, 18454 Νίκαια
Με αφετηρία την ταραχώδη χρονιά του 1968 και την documenta 4 που έλαβε χώρα εκείνο το έτος, η καλλιτέχνης Μαίρη Ζυγούρη και η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Γερογιάννη συζητούν για το έργο της Μαρίας Καραβέλα (1938-2012) –ηγετική μορφή της περφόρμανς στην Ελλάδα, γνωστή για τις πολιτικά φορτισμένες (ανα)παραστάσεις της Ιστορίας– καθώς και για τη σύγχρονη επανεξέταση από τη Ζυγούρη ενός από τα πιο σύνθετα έργα της Καραβέλα.
Τις ομιλήτριες παρουσιάζει η Μαρίνα Φωκίδη, Σύμβουλος Επιμέλειας της documenta 14.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην ελληνική γλώσσα. Παρακαλούμε σημειώστε ότι δε θα υπάρξει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Η Ειρήνη Γερογιάννη είναι ιστορικός της τέχνης και μουσειολόγος με έδρα την Αθήνα.
Η Μαίρη Ζυγούρη είναι performance artist η οποία ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Τρίτη 9 Μαρτίου 2017
Showdown in Metaxourgio. Diskonekt vs. The Jazz Professor in: The Battle of ‘72
Με τον Dieter Roelstraete και τον Νεκτάριο Παππά
10 μ.μ., BIOS, Πειραιώς 84, 10435 Αθήνα
Ο Dieter Roelstraete και o Νεκτάριος Παππάς εκκινούν από το 1972, τη χρονολογία της εμβληματικής documenta 5 του Harald Szeemann, που εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πρότυπο για τη σύγχρονη εκθεσιακή πρακτική και επανακαθόρισε τον ρόλο του επιμελητή. Οι Roelstraete και Παππάς επανεξετάζουν το 1972 όπως φαίνεται, ή μάλλον όπως ακούγεται, μέσα από το πρίσμα της μουσικής που ήταν δημοφιλής εκείνη την εποχή, αλλά και αυτής που ήταν λιγότερο γνωστή.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αγγλική γλώσσα. Παρακαλούμε σημειώστε ότι δε θα υπάρξει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Ο Dieter Roelstraete είναι Επιμελητής της documenta 14. Ζει και εργάζεται στο Κάσελ.
Ο Νεκτάριος Παππάς είναι sound artist με έδρα την Αθήνα.
Τρίτη 14 Μαρτίου 2017
1982/Performance Legacies/2017
Με τον Hendrik Folkerts και την Ειρήνη Παπακωνσταντίνου
8 μ.μ., Eθνικό Θέατρο - Rex Πειραματική Σκηνή (-1), Πανεπιστημίου 48, 10564 Αθήνα
Ο Hendrik Folkerts και η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου προτείνουν το έτος 1982, το έτος όπου έλαβε χώρα η documenta 7, ως το πλαίσιο στο οποίο διερευνούν την κληρονομιά διάφορων ιστοριών της επιτελεστικής τέχνης. Διερευνούν πώς θα μπορούσαμε εμείς, στο έτος 2017, να συνδεθούμε με την κληρονομιά και τις ιστορίες των ετών πριν από το 1982, τα οποία πλέον έχουν αναδειχθεί σε ιστορικό κανόνα μέσω της εκτεταμένης τους τεκμηρίωσης σε μουσειακές συλλογές και στη διδασκαλία της ιστορίας της τέχνης, ενώ συχνά μυθοποιούνται ως μια στιγμή ανεξάντλητου δυναμικού και ελευθερίας.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία στις δύο γλώσσες.
Ο Hendrik Folkerts είναι Επιμελητής της documenta 14. Ζει και εργάζεται στο Κάσελ.
Η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου είναι Επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι η έδρα της.