Οι θεσμοί αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα, αφού πραγματοποιήσουν μια τελευταία συνάντηση με την κυβέρνηση στο Χίλτον στις 15:00 , με τα περισσότερα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά.
Χθες το βράδυ, κυβερνητικός παράγοντας έλεγε «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό». Ο ίδιος ανέφερε ότι τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση. Παρόλο, όπως πρόσθεσε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.
Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.
Σύμφωνα ωστόσο με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» το κλίμα που επικρατούσε χθες στην Ευρώπη ήταν βαρύ και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δύσκολα διαφαινόταν προοπτική συμφωνίας ως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Η φράση Ευρωπαίου αξιωματούχου στην «Καθημερινή» είναι χαρακτηριστική: «Κάνουμε τρία βήματα μπροστά και δύο πίσω».
Η κυβέρνηση απέδιδε ευθύνες για τη νέα αυτή καθυστέρηση στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς, ότι αν επιδείξει καλή διάθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εφικτή μια συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου.
«Υπήρξε πρόοδος, γίνονται συγκλίσεις», υποστήριζε, εξάλλου, χθες άλλη πηγή του οικονομικού επιτελείου. Ωστόσο, οι συγκλίσεις είναι προς το παρόν ελάχιστες σε σύγκριση με τις αποκλίσεις.
Τα σημαντικά εκκρεμή θέματα που εκκρεμούν είναι η περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν χθες πως είναι ακόμη ανοιχτό το εάν θα επιβληθεί η περικοπή από το 2019 ή το 2020. Πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών, αντιθέτως, υποστήριζε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί το 2020, αλλά θέλουν η μείωση να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του, το 2020-2021 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης χωρίς να ληφθούν μέτρα περικοπών.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr/ AΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια