Γιατί η Πολωνία δεν θέλει τον Πολωνό Τουσκ στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Γιατί η Πολωνία δεν θέλει τον Πολωνό Τουσκ στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Facebook Twitter
0

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της πολωνικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο της ανανέωσης της θητείας του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έδειξε την αντίθεσή της για μία ακόμη φορά με επιστολή που απηύθυνε χθες στους Ευρωπαίους ομολόγους της, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα της Βαρσοβίας κατά αυτού του ενδεχομένου.

Η Βαρσοβία για να δείξει μάλιστα την έντονη αντίθεση της είχε ανακοινώσει άλλη υποψηφιότητα, αυτή του πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιάτσεκ Σάριους που είναι και αυτός Συντηρητικός και από την ίδια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου με τον Τουσκ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι είχε μηδαμινές πιθανότητες να εκλεγεί, ωστόσο αυτό που ήθελε τη Βαρσοβία είναι να πλήξει τον Τουσκ, τον οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι  θεωρεί ως έναν επίδοξο μελλοντικό αντίπαλο στις μελλοντικές εκλογές και μια από τις σημαντικότερες ελπίδες του διαιρεμένου φιλελεύθερου πολιτικού χώρου.

Στα αίτια της αντιπαλότητας είναι όμως και το προσωπικό στοιχείο, καθώς ο  Κατσίνσκι επιρρίπτει «ηθικές ευθύνες» στον τότε Πρωθυπουργό Τουσκ για το αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ στο 2010, όπου έχασε τη ζωή του ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, αδερφός του προέδρου του PiS. Τον κατηγορεί ότι δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να διαλευκάνει την υπόθεση.

Ακόμη, οι αντίπαλοι του Τουσκ, του επιρρίπτουν και  «υπερβολική εγγύτητα» στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και «παραβίαση πολιτικής ουδετερότητας», στήριξε τον περασμένο Δεκέμβριο τους διαδηλωτές στο Βρότσλαβ που κατηγορούσαν το κυβερνών κόμμα για στρατηγική ανατροπής του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Η εκλογή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  θα γίνει σήμερα. Δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά ειδική πλειοψηφία, οπότε η ανανέωση της εντολής στον Τουσκ μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM