Περισσότερα από 400.000 παιδιά στο Αφγανιστάν αναμένεται να εγκαταλείψουν το σχολείο φέτος, πρωτίστως εξαιτίας της εντεινόμενης ανασφάλειας στη χώρα τους, κάτι το οποίο τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα τόσο στην καταναγκαστική εργασία όσο και στη στρατολόγησή τους σε ένοπλες ομάδες, προειδοποίησε σήμερα μια ΜΚΟ.
Η Πέμπτη ήταν η ημέρα που άνοιξαν ξανά τα σχολεία στο Αφγανιστάν, αλλά περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των παιδιών –3,7 εκατομμύρια– δεν έδωσαν το παρών, κατήγγειλε η οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children).
«Σήμερα θα έπρεπε μια χαρούμενη ημέρα στο Αφγανιστάν, καθώς τα παιδιά επέστρεφαν στις τάξεις για πρώτη φορά έπειτα από έναν μακρύ χειμώνα. Αντ' αυτού, είναι μια τραγική ημέρα για εκατομμύρια (παιδιά), που δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση κι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους», σχολίασε η επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για αυτή τη χώρα, η Άνα Λοξίν.
Η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» υπολογίζει ότι πάνω από 1.100 παιδιά θα εγκαταλείπουν καθημερινά το σχολείο φέτος, κάτι που θα τα καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτα στο να εξαναγκαστούν να δουλέψουν, να στρατολογηθούν σε ένοπλες οργανώσεις, να πέσουν θύματα διακίνησης ή να αποτελέσουν το αντικείμενο συμφωνιών για γάμους.
«Και όσο περισσότερο παραμένουν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητές τους να επανενταχθούν σε αυτό μια μέρα», προειδοποίησε η Λοξίν.
Το 2016 ήταν η χρονιά που ο πόλεμος ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν είχε τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των παιδιών: σκοτώθηκαν 923.
Άλλο πρόβλημα που επιδεινώνει την κατάσταση, ο αναγκαστικός επαναπατρισμός αφγανών προσφύγων χωρίς άδειες παραμονής, στον οποίο προχωρούν οι αρχές του Πακιστάν.
Την περασμένη χρονιά, περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στην πατρίδα τους και φέτος αναμένεται να τους ακολουθήσουν πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι.
Πάνω από τα μισά παιδιά που επιστρέφουν στο Αφγανιστάν δεν πάνε στο σχολείο, αλλά δουλεύουν ή ζητιανεύουν στους δρόμους, υπογράμμισε η ΜΚΟ, καθώς πολλοί από τους γονείς αδυνατούν να βρουν μια δουλειά.
«Όταν μαζεύω σκουπίδια, είμαι πολύ λυπημένος κι αναρωτιέμαι γιατί δουλεύω στην ηλικία μου, όταν θα έπρεπε να πηγαίνω σχολείο», αφηγήθηκε ο Τζαβίντ, 14 ετών, γεννημένος στο Πακιστάν, που όμως αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα αυτή, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια