H ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας επεξεργάζεται την κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο θα καθορίζει την ποσότητα των μερίδων που σερβίρονται σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η σπατάλη τροφίμων.
Ο υπουργός Τροφίμων και Καταναλωτικών Υποθέσεων, Ραμ Βίλας Πάσουον δήλωσε ότι οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες θα ερωτηθούν αν επιθυμούν «οικειοθελώς» να βοηθήσουν ή αν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ νομικές διατάξεις για την επιβολή του.
«Εάν ένα άτομο μπορεί να φάει μόνο δύο γαρίδες, γιατί θα πρέπει να σερβίρονται έξι;» διερωτήθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά σπατάλη τροφίμων και χρημάτων, καθώς οι άνθρωποι πληρώνουν για κάτι που δεν τρώνε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το υπουργείο του ζητά από τα πολυτελή εστιατόρια να αναγράφουν στο μενού τους την ακριβή ποσότητα φαγητού που περιέχει κάθε πιάτο.
Η απόφαση είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος στις 26 Μαρτίου στη μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή του αναφέρθηκε στη σπατάλη τροφίμων.
«Θα πρέπει να παίρνουμε μόνο τόσα (τρόφιμα), όσα μπορούμε να φάμε» τόνισε ο Ναρέντρα Μόντι στην εκπομπή «Φωνή της Καρδιάς» στη διάρκεια της οποίας απευθύνεται στον λαό μέσω του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού DD National. Αν οι Ινδοί αποφύγουν την απόρριψη τροφίμων θα επωφεληθούν οικονομικά, σημείωσε.
Ξενοδόχοι και εστιάτορες αντιμετώπισαν τη δήλωση του υπουργού Τροφίμων με δυσπιστία, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph».
«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα λιγότερο από γελοία, εκτός του ότι είναι μη εφαρμόσιμη», δήλωσε ο Abhay Jagat, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Τσαντιγκάρ, πόλη σε απόσταση 150 μιλίων βόρεια του Νέου Δελχί γνωστή για εστιατόρια της. «Δεν εμποδίζει κανείς τον πελάτη να πάρει στο σπίτι του ό,τι έχει απομείνει από την παραγγελία του», ανέφερε.
Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, οι αρχές στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ είχαν ανακοινώσει την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των πιάτων που σερβίρονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις, κυρίως σε γάμους, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η σπατάλη φαγητού.
Οι αρχές δήλωσαν ότι η εντολή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου, ήταν απάντηση σε καταγγελίες που είχαν λάβει σχετικά με τη σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων στους γάμους.
Τα μενού στους γάμους στο Κασμίρ περιορίστηκαν σε όχι περισσότερα από επτά πιάτα με κρέας και μόνο δύο μερίδες φρούτων και γλυκών.
Στην Ινδία οι κοινωνικές νόρμες ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό στις γαμήλιες τελετές, η οποία διακρίνεται από υπερβολές ακόμη και για τους πιο φτωχούς με συνέπεια τη σπατάλη των τροφίμων σε μια χώρα, στην οποία πάνω από 230 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται και το 44% των παιδιών, κάτω των πέντε ετών είναι λιποβαρή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Telegraph