ΥΛΙΚΑ
- 1 μετρίου μεγέθους κόκκινη κολοκύθα
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα καρύδι ψιλοκομμένο
- 1 κούπα σουσάμι καβουρντισμένο
- 200 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
- 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. σούμα
- 1 πρέζα αλάτι
- χλιαρό νερό όσο πάρει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα, προσθέτουμε αλάτι, σούμα κι ελαιόλαδο και ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να γίνει η ζύμη.
- Αλείφουμε τις παλάμες μας με ελαιόλαδο, παίρνουμε τη ζύμη από κάτω και τη διπλώνουμε προς τα πάνω, στο κέντρο. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε πέντε μπάλες.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, όπου τοποθετούμε τη μία μπάλα της ζύμης.
- Την ανοίγουμε με τον πλάστη με φορά από τη μέση προς τα έξω. Όταν σχηματιστεί το φύλλο, διπλώνουμε τη μια του άκρη στον πλάστη και το απλώνουμε μέχρι τη μέση.
- Μετά, με τις παλάμες, μας το απλώνουμε από μέσα προς τα έξω.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 28 και απλώνουμε το ένα φύλλο, περνάμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο και τοποθετούμε το δεύτερο.
- Στο μεταξύ, έχουμε τρίψει την κολοκύθα και την έχουμε αναμείξει με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί. Καλύπτουμε με ένα φύλλο, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με άλλα δύο.
- Τη ζύμη που περισσεύει γύρω από το ταψί τη γυρίζουμε προς τα μέσα, σφραγίζοντας την πίτα.
- Χαράσσουμε την επιφάνειά της με ένα μαχαίρι, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα