Απόφαση-σταθμός στην Ιταλία: Οι μετανάστες πρέπει να προσαρμόζονται στις αξίες των κοινωνιών που τους φιλοξενούν

Απόφαση-σταθμός στην Ιταλία: Οι μετανάστες πρέπει να προσαρμόζονται στις αξίες των κοινωνιών που τους φιλοξενούν Facebook Twitter
3

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι «οι μετανάστες πρέπει να προσαρμόζονται στις αξίες των κοινωνιών που τους φιλοξενούν, οι οποίες γνωρίζουν ότι είναι διαφορετικές από τις δικές τους». Με τον τρόπο αυτό, οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν ένα αίτημα Ινδού Σίχ, ο οποίος είχε ζητήσει να μπορεί να κυκλοφορεί με «ιερό μαχαίρι», όπως προβλέπει η θρησκεία του.

 

Ο 'Αρειος Πάγος της Ιταλίας τόνισε ότι: «δεν είναι δυνατόν, η τήρηση αξιών που μπορεί να είναι νόμιμες στις χώρες προέλευσης, να οδηγεί στην παραβίαση των νόμων της χώρας η οποία φιλοξενεί τους μετανάστες».

 

Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει κύριο σημείο αναφοράς, σε ότι αφορά, για παράδειγμα, την στάση μέρους των μουσουλμάνων μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων. Δυο κύριας σημασίας σημεία τα οποία ήταν ήδη αντικείμενο πολλών δημοσιογραφικών ερευνών των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

 

Η περίπτωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του του Ινδού Σιχ που καταδικάστηκε σε δύο χιλιάδες ευρώ πρόστιμο από το Δικαστήριο της Μάντοβα, το 2015, επειδή στις 6 Μαρτίου 2013 είχε συλληφθεί στο Goito, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα των Σιχ, ενώ ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι σχεδόν είκοσι εκατοστών, σε μήκος. Ο ινδός είχε υποστηρίξει ότι το μαχαίρι (kirpan), όπως και το τουρμπάνι «είναι ένα σύμβολο της θρησκείας και αποτελεί εκπλήρωση θρησκευτικού καθήκοντος». Έτσι, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην του επιβληθεί το πρόστιμο και ζήτησε την ακύρωση της ποινής, προφανώς πιστεύοντας ότι τέτοια συμπεριφορά δικαιολογείται από την πολιτιστική ποικιλομορφία. 

 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Repubblica

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SpaceX και Μπαχάμες: Οι μυστικές συμφωνίες Μασκ, το Starlink και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Διεθνή / Μυστική συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες: «Δώρο» Starlink και διπλωματική κρίση για τον Μασκ

Η συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες για προσγειώσεις πυραύλων και δωρεάν Starlink πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις και οικολογικές ανησυχίες, ενώ ο Μασκ επιδιώκει παγκόσμια επέκταση
LIFO NEWSROOM
Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Διεθνή / Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες γυναικών που είχαν πέσει θύματα παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ αποκαλύπτουν ότι, πέρα από τα μέλη των συμμοριών που τις εκμεταλλεύονταν, κακοποιήθηκαν και από αστυνομικούς
LIFO NEWSROOM
Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM
Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώσουν πάραυτα έξω από την Ιταλική πρεσβεία!Η δυσανεξία των Ευρωπαίων στο θρησκευτικό και πολιτισμικό μεσαίωνα δεν θα περάσει!Βάλτε και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να εκφωνήσει λόγο.
Μάλιστα. Χρειάζεται απόφαση δικαστηρίου για τα αυτονόητα. Εν προκειμένω, το ιερό μαχαίρι των Σιχ είναι μόνο ένα θρησκευτικό σύμβολο και οι Σιχ είναι φιλειρηνικοί ενώ η θρησκεία τους είναι ενδιαφέρουσα. Καμία σχέση με τους τζιχάντηδες φυσικά, παρά το μαχαίρι. Αλλά ρε παιδιά, στην Ευρώπη δεν κυκλοφορούμε με χατζάρια, τί να κάνουμε... Εκτός κι αν είμαστε απο τη λεβεντογέννα, αλλά σ'αυτή την περίπτωση το κρύβουμε.
Ποιος ανόητος ισχυρίστηκε ποτέ ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να προσαρμόζονται στη χώρα υποδοχής;;;Μόνο που αυτή είναι μια διαδικασία αμφίδρομη κι εμπλέκει και τις δυο πλευρές. Μην περιμένετε να προσαρμοστεί κανένας μετανάστης ποτέ και πουθενά, όσο αυτός περιθωριοποιείται, απομονώνεται, νιώθει ανεπιθύμητος και καταλήγει σε κάποιο γκέτο. Η προσαρμογή και η ενσωμάτωση δεν είναι μια απλή απόφαση δικαστηρίου, αλλά μια διαδικασία επίπονη αλλά και πραγματική πρόκληση και για τις δυο εκπλεκόμενες πλευρές.