ΥΛΙΚΑ
- 4 προσφυγάκια (ψάρι) καθαρισμένα και φιλεταρισμένα
- Λίγο θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ
- 100 γρ. μπάμιες
- 4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΠΑΜΙΑΣ
- 10 φύλλα δυόσμου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξίδΙ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ
- 250 γρ. μπάμιες φρέσκες καθαρισμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 πατάτα κομμένη κυδωνάτη
- 2 κ.σ. ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τις λαδερές μπάμιες: τις βάζουμε σε μπολ με το ξίδι, ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ταψάκι.
- Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά για να στεγνώσουν.
- Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τις πατάτες, τις μπάμιες, αλάτι, πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 20 έως 25 λεπτά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΠΑΜΙΑΣ
- Χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα από τις μαγειρεμένες μπάμιες με λίγο από το ζουμί τους, δυόσμο, ελαιόλαδο και ξίδι και περνάμε από τον μύλο του πουρέ.
- Για τις τηγανητές μπάμιες: αλατοπιπερώνουμε τις μπάμιες, αλευρώνουμε, περνάμε από το νερό και τις αλευρώνουμε πάλι για να κάνουν κρούστα.
- Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα ψαριού, προσθέτουμε θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, 7-10 λεπτά.
- Σερβίρουμε το ψάρι και συνοδεύουμε με τις διαφορετικές μαγειρικές προσεγγίσεις τις μπάμιας.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα