Πρωταθλητές στη χρήση της πλαστικής σακούλας οι Έλληνες-Διπλάσιος ο αριθμός από το μέσο όρο στην Ε.Ε.

Πρωταθλητές στη χρήση της πλαστικής σακούλας οι Έλληνες-Διπλάσιος ο αριθμός από το μέσο όρο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
2

Αρνητική πρωτιά για την ελληνική κοινωνία εξασφαλίζει η χρήση, κατά μέσο όρο, 440 τεμαχίων πλαστικής σακούλας ανά έτος για κάθε Έλληνα, ενός αριθμού που μεταφράζεται σε 4,5 δισεκατομμύρια τεμάχια το χρόνο, όπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιορφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" o Δρ. Λευτέρης Κιοσές, υπεύθυνος επικοινωνίας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Σύμφωνα με τον δρα Κιοσέ, αυτά ακριβώς τα στοιχεία τοποθετούν την ελληνική κοινωνία στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 160 τεμαχίων.

 

"Το κύριο ζήτημα με την πλαστική σακούλα δεν είναι τόσο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά τη διαδικασία παραγωγής της, το πρόβλημα είναι πως έχει ιδιαίτερα μικρό βάρος και έτσι με τη βοήθεια του του αέρα και του νερού καταλήγει στους θαλάσσιους οργανισμούς, τι θάλασσες και τις παραλίες μας, καταστρέφοντας γενικότερα το περιβάλλον της Μεσογείου. Στην περίπτωσή μας θα τις βρούμε στο Αιγαίο" τονίζει ο κ.Κιοσές. Κύρια πρόκληση δε για την ελληνική κοινωνία είναι πλέον "η πάρα πολύ μεγάλη κατανάλωση της ελληνικής κοινωνίας (...) ενώ υπάρχει ταυτόχρονα και το ζήτημα της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία λέει ότι μέχρι το 2019 θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση στις 90 σακούλες κατά κεφαλήν ετησίως και μέχρι το 2025 στις 40 και άρα στο 1/10 του αριθμού που χρησιμοποιείται σήμερα" σημειώνει ο κ.Κιοσές, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία και "έχουν λάβει μέτρα μείωσης της πλαστικής σακούλας, είτε μέσω της απαγόρευσης της χρήσης της είτε με κάποιο φόρο στη σακούλα και χρέωση της". Σε τέτοια μέτρα, αναφέρει, θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει και η Ελλάδα καθώς πλέον "από τον περασμένο Δεκέμβριο είμαστε εκπρόθεσμοι".

 

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συνθηκών και με γνώμονα ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) προχωρά στο ερχόμενο διάστημα και με πρόσφατη ανακοίνωση του στην πρωτοβουλία με την ονομασία «Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο», έχοντας και την υποστήριξη τεσσάρων αλυσίδων Σουπερμάρκετ της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτή της πρωτοβουλίας ο στόχος είναι "η ενημέρωση των καταναλωτών για ένα θέμα περιβάλλοντος τόσο μεγάλης σημασίας" με τις αλυσίδες των Σουπερμάρκετ "να έχουν πλέον πιο μεγάλη δέσμευση".

 

Η πρωτοβουλία ξεκινά στις 20 Ιουνίου σε περισσότερα από 1500 καταστήματα στη χώρα με ενημερωτικό υλικό, καθαρισμούς παραλιών, συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε ενέργειες και χρήση ενός βασικού εργαλείου που είναι η καθιέρωση της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί κύρια η χρήση τέτοιας τσάντας, η αλλαγή της συνήθειας και σε επίπεδο ψυχολογίας σε όλες της τις μορφές, αλλά και η επίδειξη των πλεονεκτημάτων της ενώ βάρος θα δοθεί και σε δράσεις στα σχολεία. Σε επόμενο στάδιο σχεδιάζεται και συστήματα που θα επιβραβεύουν τον καταναλωτή (σ.σ για τη μη χρήση πλαστικής σακούλας) και διάφορα κίνητρα.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εναρμόνισης και της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία, οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ θα αποτελούν παρελθόν από το 2018, καθώς πλέον θα κοστίζουν 8 λεπτά του ευρώ.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προσωπικά, βρίσκω τις σακούλες του σούπερμάρκετ πολύ χρήσιμες. Ο λόγος είναι απλός: τις χρησιμοποιώ δυο φορές: μία στο κουβάλημα και μία στο "σκουπιδοτενεκέ". Κατά κάποιον τρόπο, κάνω εσωτερική ανακύκλωση. Έτσι, τα σκουπίδια μου (και τα κανονικά και τα ανακυκλώσιμα) καταλήγουν στο κάδο εντός βιοδιασπώμενης σακούλας.
Πιστεύω πως αυτή η τακτική ακολουθείται πάγια από τους περισσότερους αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και η καλύτερη διότι η σακούλες των SuperMarket είναι τις περισσότερες φορές φωτοδιασπωμενες και αυτό σημαίνει πως αν και έχουν ημερομηνία λήξης το πλαστικό που τις αποτελεί θα παραμείνει πλαστικό για πολλά ακόμα χρόνια απλά σε μορφή μικρών κομματιών και σκόνης.Πολύ ενδιαφέρον είναι και το ότι αυτές οι σακούλες που προωθούνταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν διότι όπως προανέφερα έχουν ημερομηνία λήξης και πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα στην γραμμή διαλογής αν η διαδικασία διάσπασης έχει ξεκινήσει ήδη.Από την άλλη οι βιοδιασπώμενες σακούλες (επίσης μη ανακυκλώσιμες) οι οποίες δεν συναντώνται συχνά στα SuperMarkets αφήνουν υπολείμματα παρόμοια με αυτά των φωτοδιασπωμενων σακουλών τα οποία όμως μπορούν να εισέλθουν στον βιολογικό κύκλο ζωής του άνθρακα και να καταναλωθούν από διάφορους μικροοργανισμούς.Γι αυτό χρησιμοποιούμαι βιοδιασπώμενες σακούλες για τους πράσινους κάδους και ρίχνουμε χύμα τα ανακυκλώσιμα υλικά μας στους μπλε.