Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η μη κυβερνητική οργάνωση Food Sweet Food διοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Refugee Food Festival (Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων), μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών έχει ως στόχο να επιδείξει τα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων και να διευκολύνει την ένταξή τους. Το φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016 στην Γαλλία, επεκτείνεται φέτος σε δεκατρείς μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.
Η φετινή εκδοχή του Refugee Food Festival θα πραγματοποιηθεί σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Αθήνα, Άμστερνταμ, Φλωρεντία, Ρώμη, Μιλάνο, Μπάρι, Μασσαλία, Μπορντό, Λυόν και Λιλ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, περισσότερα από 50 εστιατόρια θα ανοίξουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Ιράν, τη Σομαλία, τη Συρία και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων.
Η ιδέα είναι απλή: κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, εστιατόρια εντάσσουν στο μενού τους καινούρια γευστικά πιάτα, εμπνευσμένα από τους προσκεκλημένους σεφ. Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων αναδεικνύει τα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων μέσα από υψηλής ποιότητας πιάτα, φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες έχοντας ως στόχο να προσφέρουν μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία σε όσους τα δοκιμάσουν.
Το φεστιβάλ στην Αθήνα θα διαρκέσει από τις 18 μέχρι τις 22 Ιουνίου. Όλοι οι σεφ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων είναι επαγγελματίες που βλέπουν τη μαγειρική ως μέσο ένταξής τους στη νέα τους πατρίδα.
Αναλυτικό Πρόγραμμα
Κυριακή 18 Ιουνίου
Ιρανική κουζίνα από την Mahboubeh Tavakoli
Εστιατόριο ΓΗ, Γλυφάδα (δείπνο)
Mahboubek Tavakoli
Η Mahboubeh ζει στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο και μαγειρεύει για την ΜΚΟ, Μέλισσα. Περίτεχνα πιάτα με ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς καθώς και αρωματικά φαγητά της κατσαρόλας με κανέλα, μέντα και ρόδι είναι μερικές μόνο από τις σπεσιαλιτέ της.
Η σεφ ξεκίνησε να μαθαίνει τα μυστικά της πλούσιας ιρανικής γαστρονομικής παράδοσης από την τυφλή μητέρα της, όταν ήταν μόλις 7 ετών. Η Mahboubeh μαγειρεύει συχνά για διοργανώσεις και φεστιβάλ της Αθήνας.
Δευτέρα 19 Ιουνίου
Συριακή - Κουρδική κουζίνα από τον Barshank Haj Younes
Εστιατόριο Σεϋχέλλες, Κεραμεικός (δείπνο)
Barshank Haj Younes
Ο Barshank είναι Κούρδος από την περιοχή της Συρίας και ήρθε στην Ελλάδα πριν ένα χρόνο. Κατά την παραμονή του στη χώρα έχει δημιουργήσει κύκλο φανατικών θαυμαστών που λατρεύουν τη μαγειρική του. Στην κουζίνα είναι απαιτητικός και επιμένει πάντα να διαλέγει ο ίδιος τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει.
Τρίτη 20 Ιουνίου - Τετάρτη 21 Ιουνίου
Σομαλική κουζίνα από τον Hassan Hassan
Εστιατόριο Βασίλαινας, περιοχή Χίλτον (δείπνο)
Hassan Hassan
Ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν ακόμη παιδί. Με υποτροφία παρακολούθησε σχολή μαγειρικής και έκτοτε δουλεύει σε κουζίνες ξενοδοχείων και εστιατορίων. Παρόλο που έφυγε από την Σομαλία σε μικρή ηλικία οι γεύσεις της πατρίδας του διατηρούνται στη μνήμη του και επηρεάζουν τον τρόπο που μαγειρεύει.
Τετάρτη 21 Ιουνίου
Συριακή κουζίνα από τον Abdulrahman Al Hallak
Εστιατόριο 7 Food Sins, Πλάκα (δείπνο)
Abdul Al Hallak
Στην Δαμασκό, ήταν για πολλούς ο «βασιλιάς του shawarma και του falafel». Στη Αθήνα εργάζεται σε Λιβανέζικο εστιατόριο ενώ κάθε πρωί μαγειρεύει για 80 μετανάστες-φίλους. Στα άμεσα σχέδια του είναι να ανοίξει το δικό του εστιατόριο.
Πέμπτη 22 Ιουνίου
Αφγανική κουζίνα από τον Reza Golami
Εστιατόριο ΙΤ, Κολωνάκι (δείπνο)
Reza Golami
Ο Reza άνοιξε το δικό του εστιατόριο στην Αθήνα πριν από τρία χρόνια. Τα φαγητά που μαγειρεύει στην «Φωλιά» ανακαλούν τις γεύσεις και τις αναμνήσεις από την πατρίδα του, το Αφγανιστάν.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0